Politică

Bilanţul lui Grapini în turism şi afaceri: O listă cu iniţiative de ordonanţe, protocoale şi conferinţe. Nimic despre numărul de turişti sau IMM-urile nou înfiinţate

Bilanţul lui Grapini în turism şi afaceri: O listă cu...

Autor: Mirabela Tiron

15.07.2013, 15:21 327

Maria Grapini, ministrul delegat pentru a conduce departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, a prezentat astăzi o listă de iniţiative de ordonanţe de urgenţă, memorandumuri, parteneriate, protocoale, conferinţe, proiecte finanţate din fonduri externe şi premii obţinute ca femeie de afaceri într-o conferinţă de presă convocată pentru a face public bilanţul în turism şi în mediul de afaceri în primul semestru din acest an.

Ea nu a oferit nicio informaţie legată de câte  IMM-uri noi s-au înfiinţat, câte locuri de muncă s-au creat în urma apariţiei de noi firme, câţi turişti ne-au vizitat în primul semestru şi câţi bani au cheltuit,  indicatori semnificativi pentru activitatea departamentelor pe care o coordonează.

Grapini a vorbit mai mult de jumătate de oră despre “nouă priorităţi” iar după un sfert de oră de întrebari legate de rezultate s-a ridicat şi a ieşit din sală, refuzând să mai răspundă la întrebările jurnaliştilor.

Cele nouă priorităţi la care a făcut referire sunt: reglementarea unui  mediu etic de afaceri (nu a dat detalii legate de cum a contribuit în primul semestru la acest lucru), accesul IMM-urilor la finanţare “am avut întâlniri cu reprezezentanţi ai asociaţiilor băncilor”, încurajarea spiritului inovator, reducerea poverii fiscale “am creat un grup de lucru în acest sens”, simplificarea şi îmbunătăţirea cadrului de activitatea al IMM-urilor – “am creat un grup de lucru, facem un studiu cu Deloitte să operăm modificări şi să simplificăm ce se poate simplifica”, dezvoltarea sistemului de educaţie antreprenorial㠓am făcut parteneriate cu Ministerul Educaţiei”, îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la servicii “facem un portal cu furnizori şi distribuitori”, pregătirea programelor pentru fonduri europene 2-14-2020 “vom simplifica ghidul”, îmbunătăţirea procedurilor de lucru între minister şI privaţi.

Grapini a precizat că este bucuroasă că a deblocat POS CCE dar în acelaşi timp a menţionat c㠓eu sunt totdeauna nemulţumită, aş fi vrut să se facă mai mult”.

Printre proiectele noi pe care le-a enumerat, fără a menţiona când vor fi implementate, ce sume se vor cheltui şi care sunt rezultatele dorite, se numără  cel pentru "mentorarea tinerilor care accesează programul pentru înfiinţarea de SRL-D", cel pentru introducerea "unor reguli de etică în afaceri", proiectul “Reţeaua Naţională a Mentorilor Antreprenoriatului Feminin şi alte câteva existente pe hârtie.

Proiectele pentru IMM-uri finanţate de la bugetul de stat sunt “Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării de microîntreprinderi de către tineri întreprinzători”, “Programul Mihail Kogălniceanu pentru IMM-uri”, “Programul pentru Dezvoltarea Culturii Antreprenoriale în rândul Femeilor” şi alte câteva, potrivit ei.

Legat de rezultatele în turism, ea a enumerat câteva proiecte de hotărâre, vizitele făcute în ţară (în 25 de judeţe şi şase ţări- fără a preciza ce costuri au implicat aceste deplasări) şi proiectul legat de realizarea documentarului Wild Carpathia cu Travel Channel pentru promovarea României (900.000 de euro, fonduri europene, costul realizării a două episoade- n.red).

Singura cifră oferită pentru rezultatele din turism de Grapini în prezentarea bilanţului la şase luni a fost 5%, creşterea numărului total de turişti (români şi străini) în primele cinci luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aşa cum a fost raportată de Institutul de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24