Politică

Blaga extinde restructurarea la directiile judetene

Blaga extinde restructurarea la directiile judetene

Ministrul de interne vrea sa responsabilizeze autoritatile locale

03.08.2006, 20:13 6

Ministrul de interne Vasile Blaga a declarat ieri, dupa sedinta Guvernului, ca i-a vorbit premierului Tariceanu de necesitatea "restructurarii profunde" a administratiei publice locale si centrale, institutiile vizate fiind in principal directiile judetene de sanatate, educatie si agricultura.
"Cand spun profunda, inseamna transfer de autoritate administrativa si financiara de la ministere la administratia publica locala. La ministere va trebui sa ramana numai elementele de reglementare si de control, in rest totul trebuie transferat autoritatilor publice locale", a spus Blaga.
Potrivit ministrului, premierul Tariceanu a fost de acord cu propunerea sa de a restructura inspectoratele judetene de invatamant, astfel incat in aceste structuri sa ramana "doar o mana de oameni" care sa se ocupe de metodologie si de controlul in judete.
"Locul profesorilor este in scoli, iar al scolilor la consiliile judetene sau locale", a afirmat ministrul democrat. El a apreciat ca in acelasi mod ar trebui sa se procedeze si cu spitalele sau directiile agricole judetene. "Ar trebui ca din directiile agricole sa nu mai ramana aproape nimic, pentru ca sunt ca pe vremea lui Ceausescu, cand era productie la hectar si anuntau cate hectare sunt cu grau, cate cu orz si asa mai departe", a spus Blaga.
Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca a discutat un plan de actiune pentru restructurarea Cabinetului si ca propunerile de restructurare si reorganizare a agentiilor aflate in subordinea Guvernului sau a premierului vor fi prezentate pana la jumatatea lunii august, urmand ca astfel de masuri sa fie prezentate pana la finele lunii august si pentru aparatul de lucru al Executivului.
Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului Oana Marinescu, o decizie in privinta reducerii numarului secretarilor de stat ar putea fi luata saptamana viitoare. Toate ministerele au transmis premierului Tariceanu propunerile de reducere a numarului de secretari de stat, o decizie finala in acest sens putand fi adoptata in sedinta Guvernului de saptamana viitoare, dupa analiza acestora si o discutie politica, a anuntat Marinescu. Ea a precizat ca premierul va analiza raspunsurile trimise de ministere si ca, la inceputul saptamanii viitoare, va avea si o discutie politica pe aceasta tema. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut, saptamana trecuta, membrilor Guvernului sa formuleze propuneri pentru reducerea numarului de secretari de stat, in intreaga administratie centrala, in medie cu 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO