Politică

Blejnar, ANAF: Am avut informări despre posibile acte de corupţie, dar nu avem atribuţii de investigaţie

Autor: Mediafax

10.02.2011, 23:42 21

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ieri că a avutinformaţii referitoare la prezumtive implicări ale angajaţilorvamali în trafic de ţigarete încă din vara anului 2010, dar căatribuţiile sale de investigaţie sunt "zero" şi că nici acum nu îipoate demite pe vameşii care se află în arest.

"Pot să spun că am avut nişte informări referitoare laprezumtive implicări ale angajaţilor vamali în anumite fapteilicite: atât în traficul de ţigarete, cât şi pe alte segmente. Învara anului 2010, am declarat că sunt nemulţumit de anumiţiangajaţi că iau şpagă. Dar nu avem capacitatea instituţională de ainvestiga asemenea fapte de natură infracţională. Nici astăzi, cândunii dintre ei sunt în arest, nu pot să îi demit, pot doar să îisuspend din funcţie până la momentul finalizării cercetărilor şidacă sunt condamnaţi definitiv", a declarat Blejnar într-uninterviu acordat Pro TV.

El a arătat că, din păcate, competenţele sale ca şef ANAF în ainvestiga infracţiuni ale subordonaţilor sunt "zero", atribuţiilerevenind organelor de urmărire penală.

"Din păcate, competenţele mele ca şef de instituţie în ainvestiga anumite elemente infracţionale ale subordonaţilor suntzero. Nu am aceste atribuţii, nu am aceste competenţe, acestearevin organelor de urmărire penală", a spus şeful ANAF.

El a adăugat că, anul trecut, a dispus "mobilitatea" pentru 698de vameşi, dintre care 33 cu funcţii de conducere.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF),ministrul finanţelor şi ministrul internelor au fost convocaţi,joi, de premierul Emil Boc la sediul Guvernului pentru o nouădiscuţie privind situaţia din vămi, au declarat agenţiei MEDIAFAXsurse oficiale.

Miercuri seara, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, RaduTraian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie apremierului Emil Boc.

Decizia a fost luată în urma unei discuţii avute de premierulEmil Boc cu preşedintele ANAF.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declaratcă, în urma discuţiei avute de premierul Emil Boc cu şeful ANAF şiavând în vedere că DNA l-a pus pe Radu Traian Mărginean subînvinuire în cazul vămii Halmeu, şeful Autorităţii Naţionale aVămilor a fost demis din funcţie. Ea a precizat că, până la numireaunui nou şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, funcţia va fipreluată temporar de către Viorel Comăniţă, directorul Direcţiei deSupraveghere Accize şi Acţiuni Vamale din cadrul ANAF.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean,audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului deinfluenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori,fiind acuzat de luare de mită

Procurorii DNA au susţinut, în faţa Tribunalului Satu Mare, carea decis arestarea a trei persoane în cazul mitei de la Vama Halmeucă "în funcţii importante din sistemul instituţional românesc suntpromovate persoane în schimbul unor sume uriaşe de bani", potrivitîncheierii instanţei.

Potrivit încheierii Tribunalului Satu Mare nr. 8/CC din 4februarie 2011, privind decizia de arestare pe 29 de zile a treidintre inculpaţii în cazul mitei de la Vama Halmeu, dosarul a fostdeschis în anul 2010, din probele administrate într-un alt dosar,iar pe parcursul cercetărilor Nicoleta Dobrescu, fostul şef alVămii Halmeu, a făcut un denunţ, transmite corespondentulMediafax.

Liderii politici cer explicaţii de la Boc şiIalomiţianu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu (foto), a declarat, joi, într-oconferinţă de presă, că şeful ANAF, Sorin Blejnar, superiorulacestuia, ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, şi chiarpremierul Emil Boc trebuie să dea explicaţii privind corupţia dinvămi. "Această formă a preşedintelui de a sugera, ameninţa saueventual a şantaja pe cineva, cu mine şi PNL nu ţine. Are ceva despus precis despre Ruşanu, despre Săpunaru, să spună. Eu spun cădomnul Blejnar trebuie să dea o explicaţie opiniei publice, căministrul de finanţe, superiorul domnului Blejnar, are de datexplicaţii şi, de ce nu, chiar premierul", a spus Antonescu,referindu-se la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu de laRRA. El a precizat că, în conformitate cu HG 110 din martie 2009,responsabilitatea directă a numirii şefilor de vămi revinepreşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, şi a arătat că are sentimentulcă pe şeful statului, Traian Băsescu, îl irită trimiterile făcuteîn acest sens de deputul PNL Nini Săpunaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO