Politică

Blocajul din CNSAS ajunge in dezbaterea Parlamentului

13.10.2004, 00:00 22

Situatia din Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ar putea fi deblocata printr-o decizie a Parlamentului. Birourile Permenente vor decide astazi ca plenurile reunite sa se intruneasca (probabil maine), pentru a hotari inlocuirea celor trei membri ai Colegiului care au demisionat. Este vorba de Andrei Plesu si Mircea Dinescu (propusi e PD) care si-au inaintat demisiile saptamana trecuta si de Mihai Gheorghe (propus de PSD) care a demisionat mai demult. Teoretic, ar putea fi avansata si varianta revocarii tuturor celor 11 membri ai Colegiului, dar solutia este respinsa de PNL, PD, UDMR si PRM. Unul dintre motive ar fi ca procedura este de durata si ar pune in discutie misiunea principala a institutiei, in momente electorale: aceea de a verifica daca candidatii inscrisi in cursa electorala au desfasurat sau nu activitati de politie politica, in vremea comunismului.
O revocare a colegiului in actuala configuratie parlamentara ar avantaja PSD, pentru ca numarul membrilor din Colegiu este proportional cu ponderea partidelor in Legislativ. Deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc a declarat partidul sau va astazi ce solutie sa propuna.
Dupa demisia, saptamana trecuta, lui Andrei Plesu si Mircea Dinescu (demisii care de adauga celei a lui Mihai Gheorghe) instituta a intrat intr-un blocaj total. Pentru ca, potrivit legii, o decizie nu poate fi luata in Colegiu daca nu exista cvormum - este necesara prezenta la sedinte a cel putin opt membrii din totalul de 11. Or, celor trei demisionari li se adauga alte doua nume, Aurel Pricu si Florin Chiritescu (propusi de PSD) care nu se prezinta de un an si jumatate la sedinte. Asadar, doar sase membri ai Colegiului mai vin la serviciu, dar nu pot lua decizii.
Plesu si Dinescu au demisionat dupa ce, prin voturile PSD si ale PRM, Colegiul CNSAS a dat o solutie contriversata. A stabilit ca Corneliu Vadim Tudor nu a colaborat cu Securitatea. Plesu si Dinescu alaturi de alti doi mebri ai CNSAS (Roman Patapievici si Cladiu Secasiu) sustin contrariu. Ei spun ca dosarele primite obtinute de la SRI arata ca Tudoar a colaborat activ cu fosta Securitate.
PD nu i-a putut convinge,deocamdata, pe Plesu si Dinescu sa revina asupra deciziilor de demisie si nici presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru pe Pricu si Chiritescu sa se intoarca la lucru. Si cazul acestora din urma va fi discutat de Parlament. Situatia aici este mai complicata pentru ca legea CNSAS nu prevede sanctiuni in astfel de cazuri. Deputatul Augustin Bolcas (PRM) spune ca solutia - dar fiind situatia exceptionala - ar fi sa se recurga la un principiu general in drept:cine numeste poate si revoca. In cazul acesta, Parlamentul.
Deputatul PNL, Mona Musca afirma ca ideal ar fi fost ca Plesu si Dinescu sa ramana in CNSAS pana dupa alegeri (asa a anuntat ca va proceda Patapievici, care va demisiona dupa scrutin). Acum insa PD (care care i-a propus pe Plesu si pe Dinescu) si PSD, (care l-a propus pe Gheorghe) trebuie vina cu alte propuneri, care sa fie validate cat mai rapid de Parlament astfel incat CNSAS sa poata sa inceapa verificarea listelor. Si situatia celor doi care nu vin la sedinte ("este o situatie intolerabila", spune Mona Musca) trebuie sa intre in dezbaterea Parlamentului, care sa examineze posibilitatile tehnice de inlocuire a lor.  Aceeasi solutie este sustinuta si de Laszlo Borbely (UDMR). UDMR a trimis deja CNSAS o parte a listelor parlamentare. In viitor, spune Laszlo, legea CNSAS va trebui modificat, astfel incat dosarele fostei Securitati sa treaca in intregime la CNSAS. Refuzul SRI de a preda arhivele a fost de-a lungul vremii o continua sursa de conflict, iar situatia a fost invocata si in decizia lui lesu si Dinescu de a demisiona. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels