Politică

Blocat de CCR, Boc da o noua lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul

Blocat de CCR, Boc da o noua lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul

Judecatorii Curtii Constitutionale au spus ca ordonanta lui Boc incalca dreptul constitutional la munca

15.01.2009, 19:22 33

Curtea a dat, asadar, dreptate Avocatului Poporului, care a cerut anularea ordonantei, pe motiv ca limiteaza dreptul la munca si la pensie.

Premierul Emil Boc a spus, dupa anuntul Curtii, ca va respecta decizia judecatorilor, dar ca va promova un proiect de lege prin care va interzice cumulul pensiei cu salariul si care va fi dezbatut in Parlament in procedura de urgenta.
"Guvernul are determinarea sa mearga mai departe, pentru a putea sa puna capat acestui dezmat pe ban public. Ce vom face? Curtea a respins ordonanta pe motiv de forma, spunand ca Guvernul nu avea dreptul sa emita ordonante de urgenta in acest domeniu. Asta inseamna ca, practic, putem merge mai departe pe calea unui proiect de lege supus aprobarii Parlamentului, lucru pe care il vom si face. Vom initia un proiect de lege prin care vom pune capat dispretului fata de banul public, prin care vom interzice la stat cumulul pensiei cu salariul si vom dezbate in procedura de urgenta la Parlament", a spus Boc.
Numai ca in comunicatul de presa al Curtii se arata ca respingerea a fost formulata pe fondul ordonantei de urgenta. "OUG 230/2008 este neconstitutionala deoarece afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie privind dreptul la munca si dreptul la pensie", arata CCR.
Actul normativ este cel mai controversat promovat de la preluarea guvernarii de catre cabinetul Emil Boc, multi dintre angajatii la stat care cumuleaza salariile cu pensiile protestand fata de adoptarea ordonantei, dintre acestia cei mai vehementi fiind actorii, angajatii din sectorul sanitar si profesorii. Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au spus ca ordonanta nu este indreptata impotriva acestor categorii. Exceptati de la prevederile ordonantei sunt magistratii, inclusiv membrii CCR, intrucat acestia lucreaza dupa legi speciale.
Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a spus ieri ca Ordonanta privind cumulul salariilor cu pensiile este o "eroare grava" a actualului Guvern, de care trebuie intrebat actualul premier, Emil Boc, care se da "mare jurist" si profesor si sustinea ca masura este constitutionala.
"Mi se pare o grava eroare a actualului Guvern sa limiteze dreptul de a munci al unor oameni care au capacitate intelectuala, si din punct de vedere profesional sunt valori, fie ca vorbim de profesori, artisti si toate categoriile sociale", a sustinut Tariceanu.
"Aceasta ordonanta a lovit in oameni care nu meritau asa ceva", a spus si fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu.
La randul sau, deputatul PC Sergiu Andon a spus ca ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul e neconstitutionala deoarece ea creeaza si o discriminare a persoanelor in varsta si a respins ideea ca membrii Curtii care au luat aceasta decizie se afla in conflict de interese.
Desi nu intra sub incidenta ordonantei lui Boc, situatia unora dintre magistratii de la Curtea Constitutionala care cumuleaza salariile cu pensia de la stat, a atras atentia. Este vorba de fostul procuror general al Romaniei Nicolae Cochinescu (o pensie de serviciu de 9.951 de lei si un venit suplimentar de la stat de 125.731 de lei anual), Acsinte Gaspar (o pensie de serviciu de 8.993 de lei si un venit in plus de 79.714 lei anual), Aspazia Cojocaru (o pensie de serviciu de 7.388 de lei si un venit in plus de 78.282 de lei anual), Ioan Predescu (o pensie de serviciu de 7.388 de lei si un venit suplimentar de 76.897 de lei anual) si Gabor Kozsokar (o pensie de serviciu de 9.095 de lei si un venit de 110.451 de lei anual).
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO