Politică

Boagiu: Lupta din Parlament poate periclita integrarea

10.10.2005, 18:55 13

"Lupta surda pentru putere data in acest moment in Parlamentul Romaniei poate sa aduca prejudicii procesului de integrare a Romaniei in UE", sustine ministrul integrarii Anca Boagiu care afirma ca disputele intarzie adoptarea legilor necesare integrarii.

De la inceputul actualei sesiuni parlamentare majoritatea dezbaterilor din Parlament vizeaza schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor legislative, dar si motiunile simple inaintate de opozitie pentru contracararea inlocuirii lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu.

Asa se face ca, din cele 89 de proiecte de lege prioritare pentru integrarea Romaniei trimise de Guvern Legislativului, in 2005, au fost adoptate si promulgate doar 46.

Integrarea este "un proces de echipa si in aceasta echipa fiecare trebuie sa-si faca treaba, nu numai sa declare ca si-o face", a declarat ieri Anca Boagiu care a adaugat ca este "ingrijorata fata de atitudinea din ultima vreme a Parlamentului".

La sfarsitul primului semestru, din proiectele transmise de Guvern spre adoptare Parlamentului, 25 nu fusesera adoptate, iar in semestrul al doilea, Parlamentul a recuperat 6 restante.

In prezent, se afla in Parlament pentru adoptare un numar de 43 de proiecte de lege necesare aderarii la UE. Dintre acestea, 17 proiecte se afla la Senat, 13 avand termenele de depunere a rapoartelor de catre comisiile de specialitate depasite, potrivit MIE. La Camera Deputatilor se afla 26 de proiecte, din care sase au termenele depasite.

Unele dintre aceste legi, cum ar fi proiectele de infiintare a Autoritatii de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice si de instituire a sistemului de garantii pentru importul si exportul produselor agricole, vizeaza domeniile mentionate de Comisia Europeana in scrisoarea de avertizare din iunie.

Alte 32 de legi care fac parte din pachetul legislativ necesar integrarii asteapta sa fie dezbatute de Parlament, 13 la Senat si 19 la Camera Deputatilor, a aratat ieri titularul portofoliului integrarii europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO