Politică

Boc: Cancelaria se desfiinteaza miercuri, agentiile guvernamentale vor fi restructurate mai greu

02.03.2009, 19:06 31

Desfiintarea Cancelariei va fi reglementata in sedinta din aceasta saptamana a Guvernului, prin ordonanta de urgenta, iar agentiile guvernamentale vor fi restructurate, comasate sau desfiintate pe baza unei analize, proces care nu va fi insa incheiat de la o zi la alta, a sustinut ieri premierul Emil Boc.

Saptamana trecuta premierul a anuntat ca va desfiinta Cancelaria primului-ministru ca un prim pas spre reorganizarea Guvernului, iar agentiile din subordinea acesteia vor fi trecute la Secretariatul General. Potrivit premierului, Cancelaria, infiintata de fostul sef al Executivului Adrian Nastase, in 2004, functioneaza ca "un guvern paralel". Recent, premierul a decis reducerea numarului de posturi de la Cancelarie de la 304 la 167.
"Vom pregati o ordonanta de urgenta pentru miercurea aceasta (maine - n.n.), vom consacra desfiintarea Cancelariei ca entitate si va ramane doar corpul de consilieri ai primului-ministru. In privinta celorlalte agentii care inca functioneaza, ele vor fi restructurare printr-un proces care va avea loc in Guvern, un comitet interministerial care va studia toate agentiile care exista in momentul de fata in Romania. Vom vedea unde se pot desfiinta, unde se pot comasa, unde se pot restructura astfel incat ele, pe de o parte, sa fie eficiente, pentru ca ne intereseaza in primul rand eficienta si nu in ultimul rand economia la banul public", a spus Boc.
In subordinea ministerelor se afla peste 250 de agentii sau regii cu mii de angajati.
"Toate agentiile din Romania nu se pot restructura, desfiinta de pe o zi pe alta. Ele vor intra intr-un proces de analiza. Foarte multe agentii se vor comasa, unele vor disparea, altele se vor restructura si vor avea probabil o alta componenta", a aratat seful Guvernului.
"Romania sufera de obezitate birocratica, avem inca prea multe structuri guvernamentale infiintate doar pentru a da unei clientele politice joburi, slujbe. Este bine ca aceste agentii sa serveasca un interes public, sa nu fie instrumente birocratice prin care, de exemplu, cei din administratia locala sa treaca pe la 7 agentii pentru a obtine un aviz cand se poate sa treaca pe la o singura agentie", a sustinut Boc.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO