Politică

Boc trece trei legi controversate in fata unui Parlament ostil

15.09.2009, 17:44 40

Premierul Emil Boc a angajat ieri raspunderea Guvernului in fataParlamentului pe legea salarizarii unitare, legea educatieinationale si legea de restructurare a agentiilor guvernamentale,dar "fractura" nu s-a produs intre putere si opozitie, ci chiar insanul majoritatii de guvernare. Practic, aproape trei sferturi dinParlament (PSD, PNL, UDMR) a fost ostil angajarii raspunderii.

UDMR inca examina aseara ipoteza semnarii unei motiuni decenzura alaturi de liberali, intrucat, potrivit presedinteluiexecutiv al formatiunii, Kelemen Hunor, "legea salarizarii unitareeste varza".

Fierberea cea mare s-a produs insa la PSD. Social-democratii auexaminat ieri toate posibilitatile de blocare a angajariiraspunderii Guvernului, plecand de la ipoteza sustinerii uneimotiuni de cenzura initiate de PNL si UDMR pana la boicotarea sedintelor de angajare araspunderii (angajarea se face separat pentru fiecare proiect),astfel incat, in lipsa cvorumului de sedinta (50% din numarulparlamentarilor), demersul sa fie amanat.

PSD, strans cu usa

Pana la urma, PSD a ramas in sala (la inchiderea editieiangajarea se facuse doar pe legea educatiei) asigurand cvorumul desedinta (liberalii nu au fost prezenti), dar acest lucru nuinseamna ca social-democratii sunt devotati demersuluipremierului.

Insa chiar gestul PSD arata cat de constrans de situatie esteacest partid care are, pana la urma, jumatate dintre membriiExecutivului. Seful PSD a argumentat ca, in acest moment de criza,escaladarea conflictului politic ar fi iresponsabila, dar a acuzat"presiunea" la care este supus partidul sau. PSD a sustinut ieri canici nu cunoaste varianta finala a legilor pe care Guvernul isiangajeaza raspunderea, varianta care, de altfel, ieri la pranz, cucateva ore inainte de angajarea raspunderii, nu era facuta publica.PSD a pus intreaga situatie pe seama lui Traian Basescu,responsabil, au spus liderii acestui partid, pentru presiunilefacute asupra premierului pentru angajarea raspunderii. PSD aanuntat ca isi rezerva dreptul de a modifica pe parcurs proiectelede legi trecute prin angajarea raspunderii.

Sub presiunea strazii

Calculul electoral este si el important aici, pentru ca ar puteapresupune un cost. In vreme ce premierul angaja raspundereaGuvernului, cateva mii de sindicalisti au protestat in fatacladirii Legislativului fata de legea salarizarii, in vreme ce odelegatie de 100 dintre acestia a intrat sa asiste la lucrari. Inaceeasi vreme, PD-L si-a asigurat si el sprijinul din sala aducandpe locurile rezervate invitatilor peste 200 de simpatizanti.

Nu este inca limpede daca guvernul va infrunta o motiune decenzura si ramane de vazut daca liberalii vor strange semnaturilenecesare (un sfert din numarul parlamentarilor).

Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea infata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupraunui program, a unei declaratii de politica generala sau a unuiproiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termende trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei depolitica generala sau a proiectului de lege, este votata dejumatate din numarul parlamentarilor.

Daca Guvernul nu a fost demis in urma motiunii, proiectul delege se considera adoptat.

Opozitia are insa si o alta arma impotriva proiectelor trecuteprin angajarea raspunderii, anume sesizarea Curtii Constitutionale.PNL spune ca a gasit in aceste proiecte mai multe articole careincalca constitutia.

Demersul de sesizare a Curtii nu apasa prea mult asupraansamblului proiectelor. Executivul este obligat, in urma uneieventuale decizii de neconstitutionalitate a Curtii, sa modificedoar aceste articole declarate neconstitutionale.

Esenta legilor

1. Legea cadru privind salarizarea unitara a personaluluibugetar

  • Niciun bugetar nu va inregistra o diminuare a salariului brutde care beneficiaza acum. Trecerea la noul sistem de salarizare seva realiza etapizat, in perioada 2010-2015.
  • Ponderea in PIB a cheltuielilor cu salariile bugetarilor va firedusa progresiv de la 9,4% in 2009 la 8,7% in 2010, la 8,16% in2011, la 7,88% in 2012, 7,58% in 2013, 7,34% in 2014 si 7% pentru2015 si anii urmatori.
  • Raportul intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorulbugetar este de 1 la 12.
  • In 2010, majorarea salariilor, soldelor si indemnizatiilor seva face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 leilunar si fara a depasi aceasta valoare. Valoarea coeficientului deierarhizare 1,00 pentru anul 2010 este de 705 lei.
  • Salariul minim prevazut in legea de salarizare unitara vacreste dupa 2010 peste nivelul de 705 lei, stabilit pentru anulviitor, doar daca numarul de angajati va fi redus astfel incat sapermita respectarea tintelor anuale privind ponderea cheltuielilorde personal in PIB.
  • Suma sporurilor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30%pentru fiecare angajat din sectorul bugetar. Guvernul poate aprobadepasiri ale acestei limite pentru anumite categorii de personal siconditii temporare de munca ce fac necesare acordarea unei platisuplimentare.
  • Incepand cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sauhotarari ale Guvernului si indemnizatiile de conducere care faceauparte din salariul de baza, din solde, respectiv din indemnizatiilelunare de incadrare se introduc in salariul de baza, in solde,respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare "corespunzatoarefunctiilor din luna decembrie 2009" atat pentru personalul deexecutie, cat si pentru functiile de conducere.
  • Pana la 30 iunie 2010 pot fi formulate propuneri deimbunatatire si simplificare a anexelor din legea salarizariiunitare, ce vor fi analizate de o comisie formata din specialistiai unor ministere si cate un reprezentant desemnat de fiecareconfederatie sindicala reperezentativa la nivel national.

2. Legea de reorganizare a unor autoritati si institutiipublice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediuluide afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana siFMI.

  • Guvernul estimeaza, in expunerea de motive a proiectului, caprin solutiile de reducere a costurilor, asumate in Parlament,precum zile libere fara plata, reorganizarea agentiilor silimitarea cumulului salariu-pensie, va obtine in 2009 un plus de954,4 milioane de lei la bugetul consolidat.
  • Peste 7.800 de persoane vor fi concediate pana la sfarsitulanului prin restructurarea celor 223 de agentii guvernamentale,angajatii disponibilizati urmand sa primeasca plati compensatoriiin cuantum de minimum un salariu, negociat conform Codului munciisi contractului colectiv de munca.
  • Din totalul celor 223 de agentii vor continua sa functionezedoar 112 structuri, dintre care 33 sunt institutii reglementateprin acordurile cu Uniunea Europeana, proces care va impune siconcedierea unor angajati.

3. Legea educatiei nationale

  • Invatamantul va primi minimum 6% din PIB anual; cercetarea vaprimi minimum 1% din PIB anual.
  • Scoala se generalizeaza la 13 clase, din care 11 obligatorii,cuprinzand si grupa pregatitoare.
  • Obligatia de a frecventa invatamantul preuniversitar, la formade zi, inceteaza la varsta de 18 ani.
  • Invatamantul de stat este gratuit, dar pentru unele activitatisi programe de studii se pot percepe taxe in conditiile stabilitede lege.
  • Scolile si liceele vor fi conduse de un consiliu deadministratie (format din parinti, profesori si reprezentanti aiadministratiei locale), care vor alege directorul institutiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO