Politică

Bucurestiul cere autoritatilor italiene sa-i protejeze pe romani

05.11.2007, 19:33 15

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut premierului Italiei, Romani Prodi, si primarului Romei, Walter Veltroni, sa dispuna masuri impotriva atitudinii xenofobe fata de romanii din Italia.
Administratia de la Bucuresti a fost ieri in fierbere - premierul a convocat o sedinta de urgenta, iar aseara, la Cotroceni, seful statului, Traian Basescu, o alta intalnire in urma situatiei ingrijoratoare in care se afla romanii din Italia.
Trei romani au fost raniti la finele saptamanii, unul dintre ei aflandu-se in stare grava, de catre un grup de italieni, care purtau cagule si casti. Presa a facut legatura intre acest incident si moartea italiencei Giovanna Reggiana, pentru care este banuit un tanar roman.
De remarcat este faptul ca nu are in acest moment ambasador in Italia, dupa rechemarea lui Adrian Colteanu. Comisiile de politica externa au avizat favorabil numirea lui Razvan Rusu ca ambasador la Roma, dar deocamdata el este inca in tara, a explicat pentru ZF purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica. Acest lucru se intampla in contextul in care situatia din Italia este aproape exploziva - cel putin asa o descriu ziarele italiene. Un sondaj de opinie publicat de presa indica faptul ca 61% dintre italieni sunt ostili romilor.
Premierul i-a convocat ieri la Palatul Victoria pe ministrii de interne, externe, munca si justitie pentru o reuniune de lucru in care sa fie stabilit un plan de actiuni pentru romanii din Italia.
Intalnirea a fost organizata dupa ce, la sediul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, cei trei ministri au discutat un set de masuri pentru rezolvarea problemei romanilor care risca sa fie expulzati din Italia, precum acordarea asistentei judiciare si consulare, incluziunea sociala, repatrierea voluntara si comunicarea publica intre institutii.
Traian Basescu a convocat la randul sau o reuniune la Cotroceni pentru a examina aceeasi problema. Dupa reuniunea de la Guvern de dupa-amiaza presedintele Traian Basescu i-a chemat spre seara pe premier si pe ministrii muncii, de interne si externe la Cotroceni, pentru a discuta despre situatia romanilor din Italia. Premierul a lasat insa sa se inteleaga ca nu va merge afirmand ca aceasta convovare este "o problema secundara". La incheierea editiei sedinta nu era finalizata.
Tariceanu a anuntat ca a cerut ministrilor de interne, munca si justitie sa prezinte un set de propuneri care sa "contrabalanseze" expulzarea romanilor din Italia, aratand ca se impune o actiune din partea Guvernului de la Bucuresti pentru imaginea Romaniei in lume.
Guvernul italian a adoptat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta care da liber prefecturilor sa-i expulzeze pe imigrantii care prezinta un risc potential pentru ordinea publica. In urma acestei ordonante autoritatile din mai multe orase au inceput sa-i evacueze pe romanii care locuiau la periferiile oraselor.
Ministrul internelor, Cristian David, a solicitat sambata autoritatilor italiene sa prezinte criteriile care au stat la baza deciziilor de expulzare a patru romani repatriati vineri de la Milano fara sa prezinte un motiv intemeiat. Vineri, imediat dupa publicarea in Gazeta Oficiala a decretului-lege, prefectul de Milano, Gian Valerio Lombardi, a semnat primele patru ordine de repatriere in cazul romanilor, acestea fiind puse in aplicare in aceeasi zi, dupa ce un judecator de pace a covalidat ordinele de indepartare ale acestora de pe teritoriul Italiei.
Intre timp, prefectii diferitelor orase italiene continua operatiunile de evacuare a taberelor de romi si de identificare a ocupantilor acestora, pentru a stabili care dintre ei corespund criteriilor de expulzare de pe teritoriul italian, in virtutea decretului-lege adoptat de urgenta miercuri seara de Consiliul de Ministri. La Florenta, 227 de cetateni straini au fost controlati de acte, iar 15 dintre ei au fost dusi la sectia de politie pentru identificare.
Potrivit cotidianului Il Giornale, prefectul de Roma a semnat, la randul lui, primele trei ordine de expulzare a tot atator imigranti, dintre care doi sunt cetateni romani (un barbat si o femeie), iar al treilea este ungur. Politia italiana l-a arestat, miercuri, pe romanul Nicolae Romulus Mailat, originar din localitatea Vurpar, cu domiciliul in Avrig, judetul Sibiu, acuzat pentru agresarea italiencei Giovanna Reggiani, in varsta de 47 de ani, al carei trup aproape neinsufletit l-ar fi abandonat intr-un sant din apropierea garii Tor di Quinto din Roma.
Giovanna Reggiani, sotia unui ofiter din Marina militara italiana, a fost atacata marti seara in zona Tor di Quinto din Roma si a decedat joi, dupa ce fusese internata in coma profunda intr-un spital din Roma. Acest lucru a declansat un val de ostilitate a presei si a opiniei publice impotriva romanilor din Italia.
Potrivit sondajului publicat ieri de cotidianul La Repubblica, 61% dintre italieni afirma ca romii le sunt "foarte antipatici", in timp ce 20 la suta declara ca resimt "destul de multa" antipatie fata de acestia.
Procentele depasesc cu mult valorile de antipatie inregistrate fata de imigranti in general, in cazul carora raspunsurile afirmative la variantele "foarte multa" sau "destul de multa" antipatie, luate impreuna, nu au depasit 40%.
Intr-un clasament al nationalitatilor si etniilor imigrantilor cel mai putin acceptate de cetatenii italieni, romii se claseaza pe primul lor, fiind urmati la scurta distanta de romani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO