Politică

Calin Popescu-Tariceanu: Basescu foloseste un limbaj dublu in privinta taxei auto

13.03.2008, 21:39 14

Pozitia presedintelui Traian Basescu referitoare la taxa auto submineaza pozitia Romaniei in negocierile cu Uniunea Europeana, sustine premierul Calin Popescu-Tariceanu in raspunsul dat sefului statului care cere eliminarea acestei taxe.
Taxa de poluare auto este una corecta si in acord cu regulile europene privind reducerea poluarii, norme pe care Romania trebuie sa le respecte fara a gasi diferite motive pentru a nu aplica aceste reglementari, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Presedintia nu a raspuns atacurilor premierului.
"Taxa de poluare vizeaza reducerea emisiilor de CO2, asa incat atentie la cei care tin un limbaj dublu. Pe de-o parte Romania se angajeaza la aceste eforturi de diminuare a consecintelor schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor de CO2, dar luptam impotriva unei taxe pentru poluarea autovehiculelor. Trebuie sa ne hotaram. Eu, din punctul meu de vedere, nu am niciun fel de ezitare: o astfel de taxa este corecta si in linie cu ceea ce inseamna reglementarile europene pentru diminuarea poluarii in tarile membre", a spus Tariceanu. El a sustinut ca si Romania trebuie sa faca un efort pentru reducerea poluarii.
Intr-o scrisoare pe care i-a trimis-o marti premierului, seful statului spune ca taxa auto ii desconsidera pe cetatenii Romaniei si incalca normele europene, intrucat intre statele membre ale UE nu exista taxe vamale.
"Nu vad cum am putea sa ne imaginam ca, dupa ce ne-am raliat unui punct de vedere european, acum gasim diferite motive ca sa nu aplicam aceste reglementari", afirma, dimpotriva, premierul.
Seful Guvernului le-a spus ministrilor in sedinta de guvern ca este dezamagit de atitudinea, numita de el "pur politicianista", a presedintelui Traian Basescu in cazul taxei auto si a apreciat ca pozitia sefului statului afecteaza puternic negocierile Guvernului cu reprezentantii Comisiei Europene. Guvernul negociaza in aceste zile cu Executivul European cuantumul taxei auto. Bruxellesul examineaza daca nu cumva aceasta taxa introduce discriminari intre jucatorii de pe piata - exportatori sau autohtoni.
Premierul a avut, la inceputul sedintei de ieri a guvernului, o scurta interventie privind scrisoarea primita marti din partea presedintelui pe tema taxei privind poluarea provenita de la autoturisme si a respins afirmatiile sefului statului conform carora Romania ar fi incalcat, prin introducerea acestei taxe, Tratatul de aderare.
El s-a declarat "extrem de dezamagit" de atitudinea presedintelui, apreciind ca aceasta afecteaza negocierile Guvernului cu reprezentantii Comisiei Europene.
"Prin atitudinea pe care presedintele o adopta, negocierile premierului cu Comisia Europeana vor fi puternic afectate. In loc ca noi sa fim solidari in ceea ce priveste interesul Romaniei si al romanilor, exprimam pozitii de acest fel. Demersul presedintelui este pur politicianist si de interes electoral", a afirmat premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO