Politică

Campania a inceput cu o ciocnire dura intre Nastase si Stolojan

18.08.2004, 00:00 9



Liderul PNL Theodor Stolojan si candidat la alegerile prezidentiale din partea Aliantei D.A. PNL-PD a raspuns ieri acuzatiilor la adresa lui venite in ultimile doua zile din partea lui Adrian Nastase, afirmand, totodata, ca nu va ridica manusa "aruncata in noroi" de liderul PSD.



Adrian Nastase si-a anuntat luni candidatura la alegerile prezidentiele atacandu-l pe Theodor Stolojan, acuzatii reluate ieri cu o si mai mai virulenta. Acesta poate fi semnul ca viitoarea campanie electorala va fi una lipsita de mananjamente -, de altfel, inca de saptamana trecuta unul dintre liderii PSD, sresedintele Senatului Nicolae Vacaroiu anunta ca partidul sa va recurge la o "campanie murdara". Nastase a incercat sa nuanteze aceste afirmatii aratand ca partidul sau va raspunde doar daca va fi atacat de opoziti. Dar ieri a lansat, el insusi, o ofensiva impotriva lui Stolojan, pe care l-a acuzat ca este sustinut de "mafia financiar-bancata". A refuzat sa dea amanunte.



In replica, Stolojan i s-a adresat direct lui Adrian Nastase, spunand ca inalta demnitate de presedinte al Romaniei, la care aspira, nu-i da drepul sa transforme dezbaterea politica intr-o lupta a orgoliilor si a atacurilor sub centura. "Ar trebui sa va fie rusine, domnule Nastase, pentru ce faceti in aceste zile", i-a trensnis Stolojan lui Nastase. Liderul liberal l-a acuzat pe seful PSD ca apeleaza la atacuri "sub limita decentei", pentru a discredita Alianta si ca i-a aruncat "manusa in noroi". "Eu insa refuz sa ridic aceasta manusa si refuz sa intru pe un teren pe care cetateanul roman nu are nimic de castigat.", a adaugat Stolojan.



El s-a intrebat daca Nastase vorbeste la fel cu Gerhard Schroder, Vladimir Putin, George W. Bush "sau doar poporul roman este condamnat la acest circ inutil". Potrivit lui Stolojan, prin tipul de campanie negativa la care recurge, PSD indeparteaza si mai mult cetatenenii de clasa politica. "Prin aceasta atitudine, dumneavoastra nu va deosebiti, din pacate, cu nimic, de Hrebenciuc, Iacubov, Sechelariu, Vanghelie sau alti baroni locali", a mai spus Stolojan, adresandu-i-se lui Nastase.



Aflat la Suceava, Nastase si-a justificat intrarea in cursa prezidentiala prin faptul ca nu doreste sa lase lucrurile pe care le-a facut in ultimii patru ani in mainile celor care au guvernat inainte de 2000. Acest lucru ar insemna, in opinia sa, un "dezastru". De aici pana la un acuzatii directe si fara menanjamente la adresa aliantei liberalo-democrate si a candidatului acesteia la prezidentiale nu a mai fost decat un pas. "Mafia financiar-bancara care il tine pe Theodor Stolojan in fruntea unei echipe care alearga in momentul de fata dupa putere ar crea foarte multe probleme", a spus Nastase, evitant ulterior sa-si argumenteze acuzatiile. Si Nastase a continuat in acelasi ton: "Stim foarte bine ca, in definitiv, Theodor Stolojan este practic o marioneta a lui Traian Basescu. Ar fi penibil, ar fi jenant, ca o astfel de formula de conducere, lipsita de personalitate si de forta, de vitalitate, sa conduca Romania intr-un moment care este esential pentru destinul tarii noastre". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO