Politică

Campania electorala s-a incins pe ultima suta de metri, iar discursul s-a radicalizat

22.11.2004, 00:00 17

In ultimul week-end de dinaintea alegerilor generale si prezidentiale, candidatii au turat la maximum motoarele campaniei, in vizite maraton, in tara. Adrian Nastase a fost prezent in sase judete - Dambovita, Botosani, Suceava, Iasi, Bacau si Alba. Traian Basescu a mers la Bistrita, Cluj, Sibiu si Alba, dupa ce, joi, fusese la Bacau. Acuzatiile reciproce au crescut in intesitate, in ambele tabere.
Adrian Nastase, candidat prezidenial insotit de Mircea Geoana, premier desemnat in cazul in care PSD+PUR castiga alegerile, au participat la mai multe mitinguri electorale unde au criticat Alianta si pe candidatul prezidential al acesteia, Traian Basescu. Adrian Nastase a cerut votul alegatorilor, pentru ca, a spus el, tara are nevoie de "oameni capabili" si nu de "Traienica" pentru care "a venit vremea sa plece din politica".
Sambata, la Targoviste, Adrian Nastae si Mircea Geoana si-au facut aparitia, pe scena pe care urma sa se desfasoare mitingul electoral, in ritmurile slagarului trupei Directia 5, "Esti tot ce am eu".
In fata catorva mii de persoane, multi tineri si atrasi, probabil, si de spectacolul care urma sa inceapa, (au concertat Directia 5, Hi-Q si Voltaj) Adrian Nastase a fost prezentat de organizatori drept "fiul Dambovitei", iar Mircea Geoana drept "cel mai bun politician al momentului" si "speranta numarul unu a unei Romanii europene".
In discursul sau, Adrian Nastase a spus ca Romania a inregistrat anul acesta cel mai mare ritm de crestere din Europa, de ,8,1%. El a afirmat ca Romania are nevoie de continuarea investitiilor si programelor incepute de guvernul PSD si nu de Alianta PNL-PD, pe care a numit-o "Alianta Dezastru si Anarhie".
"Stiu ca se plimba prin tara tot felul de iepurasi imbracati in portocaliu (culoarea Aliantei - n.n.). Paziti-va portofelele si gradinile", a declarat Nastase.
Astfel de critici au fost reluate si ieri la Alba Iulia, in fata a mai multe mii de persoane.
Referindu-se la programul Aliantei de introducere a cotei unice de impozitare, de 16%, Nastase a declarat ca Romania are nevoie de "oameni puternici, responsabili, cu frica de Dumnezeu" si "nu de aventurieri si indivizi interesati doar de micsorarea impozitelor pentru propria capatuiala. Nu de un Mitica sau un Traienica".
Nastase a afirmat ca, personal, candideaza la presedintie pentru ca poate conduce tara spre bunastare, spre deosebire de Alianta care va aduce anarhie, daca va castiga.
Nastase a promis ca, daca ardelenii vor da votul lor PSD "noi vom da autostrada Transilvania".
"Dati-ne votul vostru si noi vom construi case pentru zeci de mii de tineri, alte sute de sali de sport, vom crea alte sute de mii de locuri de munca", a promis candidatul prezidential. El l-a acuzat pe Traian Basescu ca nu doreste constructia de autostrazi in Romania.
Nastase a spus, din nou, despre "iepurasii imbracati in portocaliu" ai Aliantei ca sunt "mici da' rai" si "vor sa puna mana pe putere, folosindu-se de minciuna, vor sa aduca din nou dezastru si anarhie in tara".
El a facut Ardealului si o promisiune pe care a numit-o "de suflet". A spus ca va scoate saracia din tara, daca va fi ales. Le-a promis tinerilor sprijin la intemeierea unei familii, iar celor varstnici ca nu vor mai avea grija zilei de maine.
Adrian Nasease a declarat ieri ca Traian Basescu il ataca pentru ca este "disperat" intrucat vede ca "soldajele nu-l sustin".



Traian Basescu a declarat la Alba Iulia, de la sfarsitul saptamanii, ca Adrian Nastase este "un mafiot", iar mafia din Romania are in el "un respezentant de cinste". Basescu si-a axat discursurile electorale de la sfarsitul saptamanii pe combaterea coruptiei, prilej cu care a criticat dur PSD.
Candidatul Aliantei pentru alegerile prezidentiale si primul ministru desemnat in cazul in care PNL -PD vor castiga alegerile, Calin Popescu Tariceanu, au fost in turneu electoral in mai multe judete din Ardeal. Principala acuzatie la adresa lui Adrian Nastase adusa de cei doi lideri ai Aliantei a fost transferarea, saptamana trecuta, la AVAS, a datoriilor Rafo Onesti, printr-o ordonanta a Guvernului. In toate intalnirile electorale, Traian Basescu a adus in discutie ordonanta. Basescu a spus ca Adrian Nastase ca a semnat ordonanta intrucat ar fi fost "santajat" de "mafia de la Bacau".
"Nastase a fost santajat de mafia din Bacau cu banii pe care i-a primit de la cei de acolo", a spus Basescu. Acuzatiile au fost reluate si cu alte ocazii. In cadrul unui miting electoral, la Alba Iulia, Basescu a declarat ca "Adrian Nastase este un mafiot" si ca "Mafia din Romania are un reprezentant de cinste, pe Adrian Nastase". Basescu a fost completat de Popescu Tariceanu care a acuzat actuala putere de "hotie si furt la drumul mare".
 Intr-o conferinta de presa Basescu a cerut institutiilor statului sa dea interdictie de a parasi tara membrilor PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacubov, pe care i-a acuzat ca sunt partasi la "jaful" de la Rafo.
Basescu a spus ca tina criticilor sale nu sunt muncitorii de la Rafo, ci "furtul de la Rafo". "La Rafo sunt 2.700 de salariati, nu 25.000. Tinta noastra nu este legata de acestia. Nu vrem sa inchidem fabrica. Tinta noastra este furtul de la Rafo", a declarat Basescu.
Basescu a declarat ca principala sa directie, daca va castiga Alianta, va fi eradicarea coruptiei. La Sibiu, candidatul prezidential al PNL-PD a spus ca orice ministru dintr-un eventual guvern al Aliantei va fi "executat politic."
Ieri, Nastase a raspuns acestor acuzatii. El a reluat argumentatia initiala afirmand ca datoriile Rafo nu au fost sterse asa cum afirma Basescu, ci este vorba doar de un transfer. Nastase a declarat ca alternativa la aceasta operatiune ar fi fost inchidera fabricii. El a spus ca nu este "mafiot", cum spune Basescu, adaugand ca acesta il ataca pentru ca este "disperat" pentru ca sta prost in sondaje.
Pe e alta parte, in cursul turneului sau electoral, Basescu a tinut sa lamureasca intr-un fel relatia sa cu Biserica Ortodoxa Romana, tensionata in trecut din cauza refuzului primarului general de a-si da acordul pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol. Basescu a spus, la Cluj, ca nu are un conflict cu BOR, adaugand ca crede in Dumnezeu, dar trebuie sa tina cont si de problemele comunitatii.



Iliescu criticat de o taranca
Presedintele Ion Iliescu a vizitat ieri societatea Alro SA, o firma din Slatina specializata in constructii si Biserica Manastirii Calui, unde a fost interpelat de o taranca care i-a reprosat ca nu a rezolvat problemele legate de coruptie. Pe drumul catre  Manastirea Calui, unde asteptau cateva sute de persoane, o taranca i-a spus lui Iliescu ca nu i-a fost rezolvata problema legata de punerea in posesie si ca in aceasta situatie mai sunt 100 de oameni. "Ati spus ca rezolvati cu coruptia si nu ati rezolvat pe nimeni. Nu ne place", a spus cu glas tare taranca. La Alro SA, presedintele Iliescu, insotit de o parte din candidatii Uniunii Nationale PSD+PUR pentru Camera Deputatilor si Senat din judetul Olt, a discutat cu presedintele Consiliului de Administratie si cu directorul executiv si a inaugurat in prezenta muncitorilor linia de fabricat anozi, o investitie de 600.000 de dolari.
mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO