Politică

Candidaturile la sefia PSD, impiedicate de prea multi "daca"

03.03.2005, 00:00 15

Candidaturile oficiale pentru sefia PSD se mai lasa asteptate, dar ipotezele se inmultesc. Adrian Nastase spune ca ar candida, cu conditia sa nu candideze Ion Iliescu. Mircea Geoana afirma, la randu-i, ca, daca va avea sprijin in partid, se va lansa in aceasta cursa.


Adrian Nastase a spus marti seara ca nu are nici o dificultate sa conduca PSD, dar din respect pentru ceea ce a facut Ion Iliescu pentru partid si tara va candida pentru pozitia a doua - cea de presedinte executiv - daca Iliescu doreste prima pozitie.


Intr-o emisiune televizata, marti seara, Adrian Nastase a declarat ca s-a achitat onorabil de toate sarcinile guvernarii, a condus partidul vreme de patru ani, cand era la putere, si poate sa-l conduca si cand este in opozitie: "Daca domnul Iliescu nu candideaza pentru postul de presedinte, atunci voi candida eu".


Numai ca nu exista indoiala ca Ion lliescu va candida pentru presedintia partidului. Organizatia Bucuresti a PSD a si adoptat o rezolutie, aseara, pentru sustinerea sa la presedintie.


La randul sau, fostul ministru de externe, senatorul PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca, in urmatoarele zile, se va consulta cu unii colegi de partid si, daca va avea sprijinul necesar, va candida la presedintia acestei formatiuni politice, in cadrul congresului din aprilie.



"Trebuie mai intai sa vad daca gasesc sprijin in partid pentru o formula alternativa de conducere. Daca voi avea sprijinul necesar, nu voi ezita sa candidez", a mentionat Geoana.



Mircea Geoana si Ion Iliescu au intrat in ultimele zile in dispute publice dure. Iliescu l-a numit pe Geoana "prostanac" pentru ca, a spus el, a anuntat, intre cele doua tururi de scrutin, o alianta a PSD cu UDMR, ceea ce ar fi lipsit partidul de voturi importante din Ardeal.



In replica, Geoana a spus la InfoPro ca Iliescu este fie rau intentionat, fie a ajuns la o varsta la care nu mai stie ce spune. Ieri, cel putin la suprafata, apele s-au linistit. Geoana a spus ca Iliescu i-a comunicat ca regreta cele spuse. "Nu cred ca intre oameni seriosi trebuie sa continue acest tip de dezbatere prin presa", a explicat Geoana.



Marti seara pe doua televiziuni, cu emisiuni difuzate la aceeasi ora, Adrian Nastase si Ion Iliescu clarificau, din punctul lor de vedere, ultimele dispute din partid.



Un subiect atacat de ambii protagonisti a fost promovarile din PSD. Ion Iliescu a afirmat, in mai multe randuri ca, de cand a parasit PSD, in 2000, Adrian Nastase a promovat oameni din afara partidului, care nu au confirmat increderea acordata - "venetici" i-a numit el. A reluat ideea marti seara. El a spus ca sunt vreo zece oameni, promovati astfel, la varful PSD.



Adrian Nastase spune insa ca si Ion Iliescu a promovat oameni care nu au confirmat - i-a numit pe Teodor Melescanu si Eugen Mihaiescu. In ceea ce-l priveste, Adrian Nastase a recunoscut doua esecuri. Primul, fostul secretar general, Cozmin Gusa, cel de-al doilea, Victor Ponta, seful tinerilor din PSD. In contul sau, Nastase a contabilizat si multe succese: Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, Ioan Rus si Titus Corlatean.



Nastase a mai spus ca Iliescu i-a reprosat esecul in alegeri pentru ca, in ultimii patru ani, nu a fost in partid si nu a inteles "unele lucruri importante". Adrian Nastase a reiterat opozitia sa fata de ideea promovarii in partid pe criterii exagerate de vechime, afirmand ca si Ion lliescu s-ar fi convins ca opt-zece ani necesari pentru a accede intr-o functie de conducere este prea mult. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels