Politică

Cătălin Ivan a sesizat Parchetul împotriva Biroului Electoral Central şi a candidaţilor prezidenţiabili „favorizaţi” de către instituţie

Cătălin Ivan a sesizat Parchetul împotriva Biroului...

Autor: Elena Crangasu, Mediafax

04.10.2019, 17:55 103

Cătălin Ivan a depus, vineri, la Parchetul General, sesizări penale împotriva candidaţilor la prezidenţiale faţă de care BEC nu a luat măsuri, cu toate că semnăturile depuse de aceştia prezentau neregularităţi. Totodată, prezidenţiabilul ADN a sesizat Parchetul împotriva BEC pentru abuz în serviciu.

„Cătălin Ivan, candidatul ADN la Preşedinţia României, a depus astăzi, 4 octombrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sesizări penale în oglindă cu cele deja înainte de BEC împotriva tuturor contracandidaţilor care au beneficiat din partea instituţiei de un tratament preferinţial în demersul de verificare în Justiţie a listelor de semnături strânse pentru depunerea candidaturii. O plângere penală este îndreptată împotriva membrilor BEC cu privire la modul în care aceştia au aplicat un tratament preferenţial contracandidaţilor în demersul de verificare a listelor de semnături strânse pentru depunerea candidaturilor”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

În plângerea depusă la Parchet Cătălin Ivan vorbeşte şi despre candidaturile favorizate de BEC.

„Totodată, plângerea se referă şi la posibila săvârşire din partea contracandidaţilor favorizaţi de BEC a unor infracţiuni de fals şi uz de fals cu ocazia depunerii candidaturii. Aceştia sunt Klaus Werner Iohannis (Preşedintele României), Viorica Vasilica Dăncilă (prim-ministru al Guvernului României), Theodor Paleologu, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor (deputat în Parlamentul României), Ilie-Dan Barna şi Ramona-Ioana Bruynseels. Având în vedere statutul de judecători ai membrilor Biroului Electoral Central, s-a procedat şi la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Totodată, prezidenţiabilul a sesizat Consiliului Superior al Magistraturii, „având în vedere statutul de judecători ai membrilor Biroului Electoral Central”.

Cătălin Ivan a afirmat că BEC a consemnat nereguli în privinţa listelor de semnături depuse în cazul tuturor candidaţilor, însă prezidenţiabilii citaţi mai sus au fost exceptaţi şi organele de cercetare penală nu au fost sesizate în cazul acestora.

„Deşi aceste nereguli au fost constatate pentru toţi candidaţii, fiind emise decizii în acest sens ce se regăsesc pe site-ul Biroului Electoral Central, doar pentru o parte dintre ei organul emitent a sesizat organele de cercetare penală cu privire la aceste nereguli, beneficiarii din plângerea pendinte fiind exceptaţi, conducând astfel la o vădită discriminare între candidaţi“, se arată în sesizarea penală.”, a explicat candidatul ADN.

Ivan a motivat că acţiunea discriminatorie a BEC „a indus în conştiinţa publică impresia neadevărată a unei fraude de proporţii, motivul fiind acela de a influenţa rezultatul alegerilor”.

Acesta mai precizează că „membrii Biroului Electoral Central au procedat de o manieră abuzivă şi, au pus într-o poziţie de inferioritate faţă de aceştia toţi ceilalţi contracandidaţi şi au săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu. Membrii Biroului Electoral Central şi-au manifestat în modalităţile expuse anterior intenţia de împiedica exercitarea dreptului de a fi ales, infracţiune prevăzută şi sancţionată de art.385 Cod Penal.“.

„Cătălin Ivan solicită organelor de cercetare penală să oblige BEC să transmită spre verificare listele conţinând semnăturile susţinătorilor şi a dosarelor conţinând documentele candidaţilor Klaus Werner Iohannis, Viorica Vasilica Dăncilă, Theodor Paleologu, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor, Ilie-Dan Barna şi Ramona-Ioana Bruynseels. De asemenea, cere protejarea şi conservarea probelor pentru a nu fi distruse sau alterate.”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ivan a subliniat faptul că instituţia a comis un act necostituţional, fiindcă nu a aplicat aceleaşi reguli pentru toţi candidaţii.

„Avem o decizie a Curţii Constituţionale care spune negru pe alb că Biroul Electoral Central şi-a încălcat legea de funcţionare atunci când a respins una dintre candidaturi pe acelaşi temei pentru care a închis ochii la mulţi alţi candidaţi, intervenind brutal în procesul electoral. Ceea ce a urmat din partea BEC a constituit un act de răzbunare, călcând în picioare legea şi Constituţia ţării.”, motivează acesta.

Cătălin Ivan consideră că BEC „fură” dreptul cetăţenilor români de a vota liber.

„Gestul de a depune în nume personal această sesizare penală nu este un act de răzbunare, ci este un demers în oglindă care îi priveşte pe candidaţii împotriva cărora BEC-ul nu s-a îndreptate în Justiţie. Ori suntem toţi vinovaţi, ori nici unul, să ne spună Justiţia acest lucru. Îmi doresc normalitatea: un tratament egal şi legal, vreau ca toate listele de semnături ale tuturor candidaţilor să fie verificate cu celeritate, iar cei care au abuzat de funcţia lor publică, membrii Biroului Electoral Central, să plătească pentru ilegalităţile comise“, conchide Cătălin Ivan.

BEC a sesizat Parchetul General în privinţa mai multor candidaţi la alegerile prezidenţiale, în contextul în care în urma verificărilor instituţia a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceştia. Printre candidaţi se numără şi Cătălin Ivan.

Pe lista finală a candidaturilor validate de BEC au rămas 14 candidaţi.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO