Politică

Cazul Remes: cine este "cartita"?

Cazul Remes: cine este "cartita"?

Seful DNA, Daniel Morar, sustine ca scurgerile de informatii nu provin din cadrul departamentului pe care il conduce

12.10.2007, 19:37 16

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a demisionat, iar mai multe anchete au fost deschise ieri in urma difuzarii de catre Televiziunea Publica a unor inregistrari detinute de procurori in cazul darii-intermedierii-luarii de mita de catre tripleta Ciorba-Muresan-Remes.
Ministrul Remes si-a inaintat ieri demisia la cererea premierului, dar cazul este departe de a fi inchis, iar scandalul se prefigureaza a fi unul dintre cele mai rasunatoare de dupa revolutie.
Pe fondul acestui scandal au circulat ieri informatii neconfirmate oficial potrivit carora DNA ar urma sa fie desfiintat.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat ieri cazul si a sesizat Parchetul General. Comisiile de cultura ale celor doua Camere parlamentare (TVR este sub controlul Parlamentului) au anuntat ca ii vor ancheta pe sefii directiei de stiri care au decis difuzarea materialelor, in incercarea de a afla cine este "cartita". Sefa directiei de stiri Rodica Culcer a replicat, citata de Mediafax, ca nu isi va dezvalui sursele "nici cu pistolul la tampla", intrucat legea ii da dreptul sa pastreze confidentialitatea surselor.
Presedintele-directorul general al TVR, Alexandru Sassu, care nu a fost informat de difuzarea materialelor, a afirmat ca demersul redactiei de stiri nu a fost unul corect, intrucat exista posibilitatea unor manipulari. El a spus ca a continua un astfel de demers "nu este corect, legal si oportun". Or, TVR anuntase in prealabil continuarea difuzarii unor noi inregistrari, de aceasta data cu episodul in care Remes primea de la Ciorba alimente.
CNA care a analizat ieri cazul sustine ca nu a gasit nicio incalcare a legii audiovizualului, iar jurnalistii au dreptul la confidentialitatea surselor.
Procurorii spun ca aparitia publica a unor probe din dosar inainte ca acestea sa ajunga in instanta pericliteaza mersul anchetei. Consiliul Superior al Magistraturii a declansat o ancheta in acest caz, o ancheta a fost ceruta si de Procuratura Generala, iar Departamentul National Anticoruptie (DNA) face propriile-i verificari pentru a da de urma "cartitei". Seful DNA, Daniel Morar, a sustinut ca scurgerile de informatii nu provin de la Directie.
Teoretic aceste scurgeti de informatii pot proveni de la DNA, de la Tribunalul Bucuresti (care a vazut probele inainte de a decide anchetarea lui Muresan in libertate), de la Curtea de Apel (care, vazand aceleasi probe, a confirmat decizia Tribunalului) si de la Presedintie unde dosarul a ajuns in vederea examinarii cazului Muresan de catre Comisia speciala care ii recomanda sefului statului trimiterea sau nu a unui ministru sau fost ministru in judecata.
Politicienii s-au impartit in doua, unii acuzand DNA, altii Presedintia de aceste scurgeri de informatii. Mai mult, PD, PSD si PLD au cerut demisia intregului Guvern. Presedintele Traian Basescu era asteptat sa se pronunte aseara, dupa inchiderea editiei. El a comentat sec acuzatiile care i s-au adus, in special de catre liberali. Seful statului a spus ca marea greseala a clasei politice este ca isi construieste atitudinile "legat de presedintele Romaniei, si nu de problemele dintre partide", afirmand ca el este "suspectul de serviciu" pentru clasa politica.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a evitat sa comenteze demisia ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes, neraspunzand intrebarilor presei pe aceasta tema. Surse din Guvern sustin ca el va propune un noul ministru al agriculturii cel tarziu pana maine. Acesta ar putea fi Dan Radu Rusanu.
Nu este pentru prima data cand justitia se confrunta cu scurgeri de informatii si cand ceea ce presa numeste "surse judiciare" raman intotdeauna anonime. A existat intotdeauna suspiciunea ca aceste scurgeri de informatii au un scop politic, dar dovezi concrete nu au aparut niciodata.
O astfel de ipoteza de folosire in scop politic pleaca chiar de la statutul procurorului. Pentru ca procurorilor dosarele le sunt repartizate de catre sefi si nu sunt distribuite aleatoriu, precum in cazul judecatorilor. Mai mult, procurorii pot avansa foarte repede sarind etapele, in vreme ce judecatorii progreseaza pe scara ierarhica doar prin concurs.

Misterele mitei
24 septembrie: ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, sustine intr-o emisiune televizata ca telefoanele unor ministri, printre care ale familiei Remes, sunt ascultate. O simpla declaratie politica sau ministrul avea informatii din interiorul sistemului? Daca le avea din interior, cine i le-a transmis, avand in vedere ca legal ministrul nu are acces la dosarele procurorilor?
26 septembrie: Decebal Traian Remes sustine intr-un interviu ca a fost informat in 21 septembrie ca are telefoanele ascultate. O simpla declaratie politica sau avea informatii din interiorul sistemului? Daca le avea, cine i le-a dat, avand in vedere ca el este cel "filat"? Totusi, dupa cum spun anchetatorii, Remes ar fi primit plicul cu 15.000 de euro de la Ioan Avram Muresan in 23 septembrie.
5 octombrie: Intr-o noua inregistrare de data aceasta realizata cu ajutorul lui Gheorghe Ciorba (denuntatorul), Ioan Avram Muresan arata ca stie ca este in atentia DNA. Cine i-a spus? In aceeasi convorbire el vorbeste despre desfiintarea comisiei speciale prezidentiale pentru anchetarea ministrilor. (Din transcriere: "Acum ca se mai intampla o alta chestiune, ca ... astia s-au asteptat ca ... Astia sa atace, stii Basescu ... si a dizolvat comisia aia prin care ii cheama pe ministri la comisie. Deci nu mai are unde sa-i cheme. Deci practic e in aer toata treaba, stii?".) Comisia fusese desfiintata cu o zi inainte prin ordonanta de urgenta. Are acest lucru vreo legatura cu ancheta impotriva lui Remes?
9 octombrie: Agentia de presa Mediafax publica o stire cu elemente de detaliu din dosar (sunt descrise chiar si gesturile lui Muresan) din care se poate presupune ca reporterul a avut acces la inregistrarile detinute de procurori. Cine a furnizat ziaristilor aceste elemente?
10 octombrie: Televiziunea publica difuzeaza imaginile detinute de procurorii DNA in dosarul Remes. Cine a furnizat TVR caseta cu inregistrarile?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO