Politică

Cec in alb pentru Alianta PNL-PD

30.09.2003, 00:00 17



In momentul in care Valeriu Stoica, fostul presedinte liberal, a vorbit despre o alianta cu PD, si-a atras multi opozanti. Dupa un an si jumatate de tatonari, negocieri, dar si atacuri, venite nu numai de la adversarii politici - acestea fiind de asteptat - ci, inclusiv din interiorul celor doua partide, alianta s-a incheiat. Daca va fi un succes, depinde numai de actorii politici, care au o partitura in aceasta constuctie politica.



Insa, in acest moment, Aliantei PNL-PD merita sa i se acorde credit macar din doua motive. In primul rand, ea este o alternativa reala la PSD, si, pe cale de consecinta, legitimeaza (cel putin teoretic) competitia ca un important pas spre profesionalizarea politica. In al doilea rand, intelegerea dintre democrati si liberali contribuie, chiar daca acesta nu a fost un scop in sine, la izolarea PRM. Liderii aliantei au spus ferm si explicit ca exclud orice colaborare politica cu partidul lui Corneliu Vadim Tudor. Nici nu a fost nevoie de motivatii. Amintirea ultimului scrutin electoral cand PRM, un partid fara un program articulat, fara lideri reprezentativi, a castigat mai mult decat se astepta insusi CV Tudor, este aproape. Cel putin in aceasta privinta Alianta PNL-PD are un punct comun cu PSD. Inca de la preluarea puterii, partidul de guvernamant a anuntat ca exclude orice colaborare cu PRM. Pentru a avea stabilitate in Parlament, PSD a apelat la sprijinul UDMR, formatiune care si-a dovedit seriozitatea in aceasta relatie politica.



In acelasi timp, Alianta PNL-PD dovedeste ca opozitia a reusit sa depaseasca perioada de faramitare de care s-a lovit imediat dupa alegerile din 2.000, gasind un numitor comun, in ciuda diferentei de doctrina. Diferenta de culoare politica dintre PNL si PD a fost blamata nu numai de PSD ci si de membri influenti din cele doua formatiuni, cum ar fi Dinu Patriciu sau Petre Roman. Fara a minimaliza importanta doctrinei politice - mai ales in cazul PNL - trebuie avut in vedere ca in Romania, toate scrutinele electorale dar si combinatiile politice de dupa alegeri au aratat ca orientarea politica este foarte putin luata in seama. Fosta coalitie de guvernamant este un exemplu. Au guvernat impreuna, cu rezultatele binecunoscute, PNTCD si USD ( alianta formata din PD plus PSDR, condus de Sergiu Cunescu, acum absorbit prin fuziune de PSD), PNL si UDMR.



Insa, experienta politica din fosta guvernare si imaginea publica profund negativa vor fi pietrele de moara ale Aliantei. Daca comparatia cu fosta coalitie, sau fosta CDR - comparatie de care s-a folosit mai ales premierului Adrian Nastase, pentru a demoniza alianta - va persista sau se va estompa, depinde in primul rand de coerenta politica a liderilor aliantei. Fosta coalitie a fost asociata cu interminabile certuri, provocate de orgolii personale nemasurate, impartirea aritmetica a functiilor pe baza celebrului si blamatului algoritm. PNL si PD, sau mai exact noile echipe de conducere par sa fi invatat din istoria recenta.



Echipele de negociatori ale celor doua partide au stabilit, in detaliu, principiile de functionare ale aliantei. Reguli clare pe baza carora sa fie numite persoanele in demnitatile publice, in cazul in care aceasta alianta ar castiga alegerile. Cum sa fie ocupate locurile eligibile pe listele parlamentare. Reguli care privesc atat liderii partidelor, cat si baza, membri din teritoriu.



Totodata, liberalii si democratii au negociat Platforma Program a Aliantei, practic, o schita a programului de guvernare in cazul in care alegerile ii vor arata castigatori. Daca liberalii par sa fi facut compromisuri in privinta reprezentarii in conducerea aliantei - desi PNL este creditat dublu in sondajele de opinie fata de PD, are numar egal de lideri in staff-ul aliantei - pare sa-si fi luat revansa in ceea ce priveste Platforma program. Documentul poarta amprenta evidenta a PNL, optiunile fundamentale pe care le va impartasi noua constuctie politica regasindu-se in principiile liberale: restrangerea rolului statului in economie, garantarea si dezvoltarea proprietatii private, consolidarea statului de drept, stimularea spiritului intreprinzator, etc.



Nu este insa de ajuns sa stabilesti reguli. Este partea cea mai simpla. Greu este sa te tii de ele, sa le respecti. Or, tocmai de acest lucru depinde daca Alianta PNL- PD va fi un succes, ori va fi o alta experinta nereusita in istoria aliantelor post-decembriste.



Theodor Stolojan si Traian Basescu liderii aliantei "DA PNL-PD" au acordat ieri un interviu in oglinda, agentiei Mediafax, din care publicam extrese.



Raspunzand acelorasi intrebari, Stolojan si Basescu au vorbit despre modul in care s-au pus bazele aliantei, despre diferentele dintre aceasta constructie politica si CDR, despre intentiile pe termen mediu si lung ale noii structuri politice si s-au aratat de acord sa-si asume raspunderea unui eventual esec in alegeri.



1. De ce ati considerat ca acesta este momentul cel mai potrivit pentru aparitia aliantei, avand in vedere ca unii dintre liderii celor doua partide s-au opus? Nu credeti ca opinia publica va percepe alianta ca fiind, de fapt, refacerea fostei puteri, asa cum deja sustine PSD?



2. Cum veti contracara afirmatiile potrivit carora, in ciuda diferentelor doctrinare dintre liberalism si social-democratie, PNL a intrat in alianta pentru ca nu avea sanse sa ajunga singur la putere, iar PD a apelat la aceasta formula pentru a nu fi dezintegrat de catre PSD?



3. Va mai fi lansat tandemul Stolojan-Basescu, in conditiile in care liderul PD si-a anuntat deja candidatura pentru Primaria Capitalei?



4. De ce PNL si PD au raporturi egale in cadrul aliantei, din moment ce exista o diferenta semnificativa intre cele doua partide, in sondajele de opinie? S-au facut presiuni in aceasta privinta?



5. Ce viitor va avea alianta daca nu va castiga alegerile? Cei doi lideri isi vor asuma esecul si vor demisiona sau PNL si PD vor fuziona?





Nu puteam construi o alianta pe principiul ca PNL ia decizii , iar PD se supune Theodor Stolojan



1. (...) Nu cred ca alianta a aparut prematur. Dupa parerea mea, trebuia facuta mai devreme, insa cand s-a pus prima data aceasta problema, mie mi-a trecut prin fata ochilor filmul aliantelor care au existat sau exista in Romania. Mi-a fost clar ca modul in care a functionat CDR si coalitia de guvernare care a rezultat prin implicarea USD si UDMR a reprezentat o deceptie pentru toti. Avem si astazi in Romania o alianta de guvernare intre PSD si UDMR, care este atat de pragmatica, incat functioneaza pe baza de troc politic. Noi respingem acest gen de colaborare si ne-am gandit foarte mult cum trebuie sa procedam ca sa cladim ceva eficient. De aceea am definit trei criterii de functionare aliantei. Primul priveste potentialul de a castiga alegerile. Al doilea are in vedere prioritatile viitorului program de guvernare, iar al treilea criteriu se refera la mecanismele de luare a deciziilor si solutionare a conflictelor. (...) Daca nu reusim sa trecem de la stadiul de dezbatere politica la cel de decizie, atunci acest partid nu merita sa ajunga la guvernare. (...)



2. Problema nu este aceea de a ajunge noi la putere sau cum si-a propus PSD sa dezintegreze PD pe motiv ca in Romania este de ajuns un partid social-democrat. Aceasta alianta este necesara pentru cetatenii care, la ora actuala, se uita pe spectrul politic si vad PSD, care impinge tara intr-o coruptie tot mai adanca si se bazeaza pe clanuri conduse de baroni. Pe cealalta parte a scenei politice, se afla PNL, care a crescut destul de mult, dar care are o pondere de 18-20%, PD cu 10-12%. (...) Exista, de asemenea, si UDMR, cu sase-sapte procente din rezervorul de voturi.



Si atunci, sigur ca fiecare cetatean roman isi pune intrebarea care ar fi optiunea in fata acestui PSD care nu are nici un fel de probleme in a folosi bugetul tarii pentru propria campanie electorala. (...)



3. Eu nu vad acest tandem asa cum il vad destul de multi, adica o persoana pentru o functie si alta persoana pentru alta functie. Eu vad in forta acestui tandem notorietatea si credibilitatea celor doua persoane. Indiferent ce spun eu despre mine sau despre Traian Basescu, discutam aici despre notorietate, credibilitate si respect. Aceste lucruri se afla in mainele cetatenilor, ale membrilor celor doua partide. Din acest punct de vedere, consider ca eu si Traian Basescu prezentam, in fata alegatorilor, credibilitate si respect pentru ce am realizat pana acum, precum si garantie pentru ce vom realiza.



4. Noi nu am discutat in alianta despre ponderi egale sau inegale. Am pornit de la cateva valori care am considerat ca ar trebui sa stea la baza procesului de constituire a aliantei. In primul rand, vorbim de incredere reciproca, iar aceasta nu se naste peste noapte. (...) O alta valoare se refera la parteneriat. O a treia valoare de care ar trebui sa tinem seama are in vedere flexibilitatea aliantei, de sus pana jos. Toate aceste trei valori ne asigura un concept de functionare la care eu tin foarte mult si care se numeste integritatea aliantei. Aceasta inseamna ca eu ma pot baza pe partenerul meu, ca intr-o situatie neasteptata eu as reactiona ca si el si invers. (...) Pornind de la aceste premise, era evident pentru toata lumea ca nu puteam construi o alianta bazata pe principiul ca PNL ia deciziile, iar PD se supune. (...) Am tras multe invataminte din ce a fost rau, in fosta CDR.



5. Eu consider ca avem sanse sa castigam alegerile, dar daca cumva vom pierde, o sa discutam la vremea respectiva ce este mai bine de facut. Insa raspunderea pentru un eventual esec revine liderilor celor doua partide si echipelor de conducere. La PNL vor exista alegeri, dupa scrutinul parlamentar din toamna anului viitor si sunt convins ca membrii partidului vor aprecia performanta sau vor penaliza lipsa de rezultate.



Iliescu si Nastase nu pot castiga in fata lui Stolojan si Basescu - Traian Basescu



1. Este important, si cred ca aceasta este si opinia domnului Stolojan, sa realizam o alianta bine construita, cu reguli de functionare clare, cu mecanisme de prevenire a crizelor la nivel local si central bine construite si cu un program politic bazat pe prioritatile reale ale Romaniei, iar realizarea acestor obiective a insemnat timp. In orice caz, a fost o abordare serioasa a constructiei administrative si politice a "Aliantei Dreptate si Adevar".



In privinta asemanarilor cu fosta guvernare, nu cred ca exista, in mod real, riscul confuziei intre coalitia CDR - USD - UDMR si alianta PD - PNL. In coalitie erau in fapt peste 12 partide si miscari civice, iar in "Alianta Dreptate si Adevar" sunt doua partide, PD si PNL. Este ca si cum ai incerca sa gasesti foarte multe asemanari intre Emil Constantinescu si Theodor Stolojan, intre Ion Diaconescu si Traian Basescu, intre Dejeu si Emil Boc, intre Galbeni si Calin Popescu Tariceanu, intre Victor Ciorbea si Radu Berceanu etc. Renuntand la a forta comparatii cu trecutul, cel putin pentru mine este evident ca Iliescu si Nastase nu pot castiga alegerile in fata lui Stolojan si Basescu, iar deja rasuflatul si coruptul PSD nu are nici o sansa in fata aliantei.



2. Intre programele politice ale celor doua partide exista mai multe compatibilitati decat contradictii. Sigur, exista unele nuantari diferite in abordarile noastre programatice si acest lucru este evident pentru oricine citeste programele politice ale celor doua partide. Daca iesim insa din doctrine si venim la realitatile economice si sociale ale tarii, este evident ca ambele partide trebuie sa faca destule concesii de program politic in favoarea prioritatilor reale ale cetatenilor, in favoareaintereselor pe termen scurt si mediu ale Romaniei. Si acest lucru a fost facut cu multa maturitate si intelepciune chiar in programul politic al aliantei.



3. Tandemul Stolojan - Basescu este deja o realitate politica, prin asumarea co-presedintiei aliantei. In privinta "repartizarii" pe functii viitoare, este evident ca amandoi suntem "construiti" mai degraba pentru executie decat pentru functii eminamente politice. Si totusi, in cele din urma, unul va trebui sa intre in cursa prezidentiala si acela va fi cel cu sansele cele mai mari de a castiga, asa cum am stabilit deja in protocolul aliantei.



4. Avem raporturi egale pentru simplul motiv simplu ca suntem parteneri intr-o alianta si pentru ca ultimul test electoral, alegerile din 2000, ne-au consacrat a fi partide egale. Discutarea celor trei documente ale aliantei (platforma program, angajamentul si mecanismele de functionare) au plecat de la premisa ca suntem doi parteneri care se respecta, care respecta contributia pe care o poate aduce fiecare din cele doua partide in cresterea fortei alintei.



Din acest motiv nu veti intalni in protocolul aliantei cuvantul "algoritm". Documentele aliantei sunt bazate pe incredere si pe vointa celor doua partide de a schimba Romania in bine. Cand ai un astfel de obiectiv, nu te preocupa algoritmul. Adaug insa ca mecanismele convenite in cadrul aliantei creeaza premisele diferentierii, in functie de sondajele viitoare si de rezultatele din alegerile locale de anul viitor.



5. Noi am optat clar pentru alianta si nu pentru fuziune si nu se pune problema unei fuziuni. Ar fi o mare eroare politica sa lasam electoratul de stanga, care reprezinta 70% din electoratul romanesc, sa-si imparta optiunile intre PSD si PRM. Avem obligatia sa explicam si sa castigam, pas cu pas, cat mai mult din acest electorat. In privinta asumarii raspunderii in cazul unui esec, va asigur ca un om politic responsabil nici nu are alta solutie, iar eu sunt un om politic responsabil. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24