Politică

Cei mai critici europarlamentari vor vota Tratatul de aderare

06.04.2005, 20:42 17

Grupul parlamentar liberal-democrat (ADLER) din Parlamentul European a decis ieri ca va vota in favoarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, pe 13 aprilie.
Al treilea grup ca pondere (88 de deputati) din Parlamentul European, liberalii, a adoptat, in trecut, un ton foarte critic la adresa Romanei. Au cerut, de mai multe ori, amanarea aderarii pentru ca, spuneau ei, Romania nu este pregatita.
Potrivit senatorului PNL Nicolae Vlad Popa care a participat, ieri, la discutiile de la Bruxelles, grupul liberal-democrat a decis sa voteze, in unanimitate, la 13 aprilie, asa-numitul aviz conform, fara de care Tratatul nu ar putea fi semnat la 25 aprilie, asa cum este prevazut.
Popa a spus ca liberalii europeni au decis sa adopte aceasta pozitie "prieteneasca" intrucat seful guvernului de la Bucuresti este acum un liberal, iar programul guvernului contine multe elemente liberale. Este primul grup din Parlamentul European care a anuntat ca va vota, in unanimitate, pentru Tratatul de aderare. Mai exista, din partea liderului grupului socialist (201 deputati), Martin Schultz, o promisiune ca social-democratii nu se vor impotrivi aderarii Romaniei.
Hans Gert Poettering, liderul Partidului Popular European (PPE), cel mai puternic grup din PE (268 de deputati), a spus, recent, ca grupul sau nu a luat o decizie in privinta votului. El a afirmat ca multi dintre membrii PPE sunt favorabili Romaniei, dar a adaugat ca vor fi si unii care se vor impotrivi. In grupul PPE (crestin democrati) exista rezerve, iar cea mai sceptica voce a fost a lui Markus Ferber, liderul fractiunii germane crestin sociale din PPE. Acesta a cerut amanarea, pentru la toamna, a votului Parlamentului pentru Tratatul de aderare. Comisia pentru relatii externe din PE, care a dat un vot pozitiv, la 30 martie, pentru Tratatul de aderare nu a retinut o asemenea observatie.
Ieri, grupul parlamenar liberal din PE a discutat si raportul Parlamentului privind progresele Romaniei, alcatuit de raportorul Pierre Moscovici, care, de asemenea, va fi votat in plen la 13 aprilie.
S-a decis ca liberalii sa voteze si pentru acest document.
Raportul pentru anul trecut, elaborat de raportorul de atunci Emma Nischolson (din grupul liberal), a adoptat un ton foarte critic la adresa Romaniei si cerea Comisiei "reorientarea negocierilor de aderare". Intai sa fie rezolvata problema coruptiei, a copiilor institutionalizati, a libertatii de expresie, si apoi sa fie discutate aspectele tehnice ale negocierilor, cerea documentul.
Comisia a luat act de cererea Parlamentului, dar nu i-a dat curs. In schimb, a avertizat serios autoritatile de la Bucuresti care au luat mai multe masuri si au facut multe promisiuni de indreptare a situatiei. Pe parcursul anului trecut, liberalii din PE nu au contenit sa critice Romania. Varful de lance au fost liberal-democratii britanici, membri ai grupului liberal din PE care, in octombrie trecut, au votat o motiune in care s-au pronuntat impotriva aderarii Romaniei in 2007. Liderul lor, Chris Davies, spunea, in acea vreme, ca Romania este "un mar putred" si ca, odata intrata in UE, ii va contamina si pe ceilalti membri. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO