Politică

Certificatele de revolutionar, la control

04.08.2004, 00:00 27

Doar revolutionarii care vor avea noi certificate, in urma preschimbarii celor pe care le detin in prezent, vor beneficia de drepturile prevazute de Legea recunostintei, a declarat, marti, secretarul de stat Emilian Cutean, seful Secretariatului de stat pentru problemele revolutionarilor.
Cutean a precizat ca dosarele revolutionarilor vor fi verificate in termen de sase luni de a intrarea in vigoare a Legii recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii in Revolutia romana din 1989, respectiv de la 20 iulie.
"Dupa 14 ani a venit timpul sa-i cunoastem pe cei care in '89 si-au riscat viata pentru o Romanie democratica", a spus el, aratand ca, printr-o aplicare incorecta a Legii 42 (n.r. fosta lege privind drepturile revolutionarilor), "numai cine n-a vrut n-a obtinut certificat de revolutionar".
Cutean a mai spus ca vor fi verificate atat dosarele celor care vor solicita preschimbarea certificatelor de revolutionar, dar si cele ale revolutionarilor care nu vor cere acest lucru.
Potrivit declaratiilor sale, comisia abilitata prin lege sa verifice dosarele revolutionarilor va sesiza Politia si Parchetul daca va constata ca anumite certificate au fost acordate prin incalcarea legii, fals in declaratii si favorizarea infractorului.
El a mai precizat ca revolutionarii care au beneficiat de drepturi in baza unui certificat de revolutionar obtinut pe nedrept vor raspunde penal si isi vor pierde aceste drepturi (spatiul comercial, credite, indemnizatii). De asemenea, nu vor mai beneficia de drepturi revolutionarii care nu vor solicita in baza noii legi preschimbarea certificatelor.
Secretarul de stat a precizat ca Legea recunostintei nu prevede stabilirea de noi calitati de revolutionar si ca, in consecinta, persoanele care nu au obtinut pana in prezent calitatea de revolutionar nu mai pot sa dobandeasca acest statut pe baza noilor prevederi legale.
El a declarat ca in 2004 a pus la punct o baza de date privind drepturile de care au beneficiat o parte din revolutionari (70%). Secretarul de stat a precizat ca numarul revolutionarilor se ridica la circa 30.000 si ca numele a 26.726 dintre acestia au fost publicate in Monitorul Oficial.
Legea recunostintei spune ca revolutionarii beneficiaza de prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul disponibil de locuinte sociale, in localitatea de domiciliu, "daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pana la data atribuirii". De asemenea, prin lege se pot atribui revolutionarilor "in limita posibilitatilor" 10.000 metri patrati de teren in extravilan si a 500 metri patrati din intravilan.
Intre noile drepturile acordate revolutionarilor se gaseste si "cumpararea sau inchirierea cu piroritate, fara licitatie, din fondul de stat, a unui spatiu comercial sau de prestari servicii corespunzator, cu o suprafata utila de pana la 100 metri patrati" sau a unei suprafete de teren de pana la 100 metri patrati din domeniul public pentru construirea unui spatiu comercial.
Statul le va acorda beneficiarilor actului normativ subventii egale cu 50 la suta din dobanda unui credit de pana la 20 de mii de euro, contractat pentru cumpararea sau construirea de locuinte. Legea mai prevede atribuirea in proprietate, fara plata, a locului de veci, precum  medicamente si transport urban gratis. In plus, vor avea o indemnizatie lunara egala cu salariul mediu pe economie.  adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO