Politică

Cine sunt mirenii care il vor alege pe patriarh?

Cine sunt mirenii care il vor alege pe patriarh?

Click pentru imaginea marita

09.08.2007, 20:02 60

Marian Milut presedintele PNTCD si unul dintre membrii Colegiului Electoral Bisericesc, sustine ca lista cu numele celor care il vor alege pe patriarh, publicata de presa, nu este reala. Ultimele alegeri in Colegiul Electoral au avut loc in februarie anul acesta, iar lista publicata este veche, sustine Milut. Clubul Roman de Presa a cerut BOR, saptamana trecuta, sa publice aceasta lista, dar Biserica nu a facut-o pana in prezent.
Milut i-a cerut ieri vicepresedintelui PD Sorin Frunzaverde (si el membru in Colegiu) sa se abtina de la vot in momentul in care va fi ales noul partriarh pe motiv ca s-a antepronuntat asupra numelui viitorului sef al BOR. Frunzaverde declarase recent ca viitorul patriarh va fi Daniel, mitropolitul Moldovei. Principalii candidati la sefia BOR sunt Daniel al Moldovei si Teofan al Olteniei.
Nici numarul membrilor Colegiului Electoral nu este cunoscut. Milut sustine ca sunt aproximativ 150 de membri. In presa a aparut o lista cu 180 de nume. Intre acestia, alaturi de Milut si Frunzaverde, lumea politica ii mai numara pe Constantin Balaceanu-Stolnici (PNL), Gavril Marza (PSD), Dorel Onaca (fost senator PRM), Cornel Popa (deputat PNL), Nicolae Noica (fost ministru PNTCD), Gheorghe Martin (PC), Mircea Man (deputat PD), Lucian Iliescu (primar PNL), Ioan Danbu (fost membru PD).
Unii dintre oamenii politici care il vor alege pe viitorul patriarh au avut succes in afaceri si au donat bani bisericilor. De pilda, Milut spune ca a construit din temelii doua biserici si o manastire.
El a sugerat ieri ca Frunzaverde si-ar fi castigat locul in cadrul Colegiului sponsorizand Biserica: "Nu si-a cumparat locul, propriu-zis nici un avem cum. Stiti cum se intampla ... sponsorizari...".
Milut a mai declarat ieri ca nu este prima data cand Frunzaverde se implica neprincipial in treburile bisericii: "El are un precedent cand a facut campanie sa nu se infiinteze Eparhia Giurgiului, sunt documente si inregistrari, si nu a fost de acord cu alegerea unui nou episcop la Giurgiu. A fost singurul care a votat impotriva la Adunarea Nationala Bisericeasca. Domnia sa nu vrea decat sa-si impuna vointa politica pentru care a fost trimis acolo. Credem ca Sorin Frunzaverde este incompatibil cu forul care urmeaza sa aleaga un nou patriarh."
Pe de alta parte, Milut este contrazis, la randul sau, de un alt cunoscut om de afaceri atunci cand spune ca a construit biserici. George Becali (patronul clubului Steaua si seful Partidului Noua Generatie, care nu face parte din Colegiu), spune ca Milut nu a construit nimic. "Eu am dat 3,5 mil euro numai la Muntele Athos. Milut nu a construit nicio biserica. Daca a construit-o, sa o arate."
O alta controversa se refera la posibilele legaturi cu fosta Securitate a celor care il vor alege pe noul patriarh. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va decide probabil astazi daca ii va verifica la dosar pe membrii Consiliului Electoral Bisericesc sau pe ierarhii care se inscriu in cursa pentru sefia BOR.
Milut a cerut si el ieri acest lucru. Mai mult, el spune ca ierarhii care se stiu vinovati de o astfel de colaborare nu trebuie sa se inscrie in cursa pentru conducerea Bisericii. El nu a dorit sa dea exemple.
Intre cei care in trecut au recunoscut ca au avut o relatie cu Securitatea se numara mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Tomisului Teodosie Tomi-tanul si arhiepiscopul de Alba Iulia Andrei Andreicut. Insa CNSAS nu a lamurit aceasta colaborare marturisita benevol.
Protopopul Nasaudului, Ioan Dambu (fost membru PD), spune ca decizia CNSAS este una corecta, dar ca "pare mai degraba o actiune dictata politic."
Insa, crede el, alegerea noului patriarh nu va fi influentata politic: "Nu vad cum m-ar putea influenta atata vreme cat eu am intrerupt orice legatura cu PD in momentul in care am renuntat la viata politica."
Intrunirea Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane va avea loc in 12 septembrie, potrivit deciziei luate ieri in sedinta Permanentei Administratiei Patriarhale prezidate de loctiitorul de patriarh, IPS Daniel, mitropolitul Moldovei.
Miercuri, 12 septembrie, la ora 10.00, dupa oficierea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, va avea loc sedinta Sfantului Sinod pentru desemnarea candidatilor la postul vacant de Patriarh al BOR. In aceeasi zi, la ora 17,00 va avea aloc sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh.
Noul patriarh al Bisericii Ordodoxe Romane va deveni candidatul propus de Sfantul Sinod care va obtine, la votul din Colegiul Electoral Bisericesc, majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate, potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea BOR. Daca niciunul dintre candidati nu intruneste majoritatea absoluta, in aceeasi sedinta se procedeaza la o noua votare. Daca nici de data aceasta nu s-a obtinut majoritatea absoluta, in aceeasi sedinta se repeta scrutinul pana ce unul din candidati o obtine. In caz de paritate, decid sortii.
Pentru functia de patriarh este eligibil oricare dintre Mitropolitii, Arhiepiscopii si Episcopii eparhioti in functiune, cetateni romani, care s-au impus in constiinta Bisericii si a societatii prin viata curata, cultura teologica, demnitate ecleziastica, zel misionar si simt gospodaresc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO