Politică

Codul de bune practici in retail, respins de Guvern, ajunge in Parlament. Razboiul intre retaileri si producatori continua

Codul de bune practici in retail, respins de Guvern, ajunge in Parlament
01.04.2009, 18:18 39

Proiectul de Ordonanta de Urgenta initiata de ministrul agriculturii, Ilie Sarbu (desen), care transpune in lege prevederile codului de bune practici in retailul alimentar, a fost respins de Guvern si va ajunge la dezbateri in Parlament.

Ministerul Agriculturii a anuntat ca a transformat acest proiect de ordonanta in proiect de lege si ca a solicitat dezbaterea acestuia cu procedura de urgenta in Parlament. In acelasi timp, proiectul a fost trimis la 8 ministere pentru a primi avizul acestora pana pe 10 aprilie. "Guvernul a transmis aviz nefa-vorabil acestui proiect de ordonanta de urgenta (transpunerea in lege a codului de bune practici - n. red.) motivand ca nu sunt intrunite prevederile legale de adoptare a ordonantelor de urgenta. Ca atare, in toate cazurile in care lipsa unei reglementari imediate nu produce grave consecinte in bunul mers al societatii, Guvernul va trebui sa emita reglementari la nivel de lege, numai sub forma proiectelor de lege sau a ordonantelor in baza unor legi de abilitare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Marile retele de retail alimentar si producatorii locali din industria de profil au reluat in acest an discutiile pe tema transformarii codului de bune practici din comertul agro-alimentar in lege, demarate in 2008. De la intrarea in vigoare a acestui cod, in luna iulie a anului trecut, producatorii au afirmat in mai multe randuri ca documentul nu a schimbat taxele si nici practicile marilor retele de magazine, sustinand ca este nevoie de o reglementare stricta in domeniu. Ei ii acuza pe operatorii de retele de magazine ca se folosesc de pozitia lor puternica pe piata pentru a impune furnizorilor locali conditii nefavorabile pentru vanzarea marfurilor - precum taxe de listare mari.
Daca va fi aprobata in varianta actuala, legea nu va elimina taxele de listare percepute de retelele mari de magazine furnizorilor lor, insa le va trece in costul de achizitie al marfurilor, suportat de retaileri, prin redefinirea pretului de achizitie. Retailerii au declarat anterior ca noua definitie a pretului de achizitie propusa de proiectul de lege este in contraditie cu reglemen-tarile contabile, astfel incat nu poa-te fi aplicata. De cealalta parte, patronatele din industria agro-alimentara mizeaza pe scaderea taxelor de listare in hipermarketuri dupa adoptarea noii legi din comertul alimentar.
Ciorna legii prevede si sanctiuni pentru retaileri, intre 10.000-50.000 de lei pe produs, in cazul in care nu respecta prevederile legate de taxele de listare percepute furnizorului respec-tivului produs. In cazul termenelor de plata, pentru fiecare zi de intarziere comerciantii ar putea plati o dobanda de doua ori mai mare decat rata dobanzii de referinta.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO