Politică

Coliziune PNL - PSD deasupra Curtii de Conturi

Coliziune PNL - PSD deasupra Curtii de Conturi

Cristian Diaconescu

29.06.2006, 20:22 33

Parlamentul a renuntat ieri la numirea unei noi conducerii a Curtii de Conturi dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala ordonanta de urgenta care facea posibila inlaturarea din functie a sefului institutiei, Dan Drosu Saguna.
Anterior deciziei Curtii Constitutionale, purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, isi anunta demisia din toate functiile de partid nemultumit de faptul ca cel care ar fi urmat sa-l inlocuiasca pe Saguna (apropiat al PSD) de la conducerea Curtii era Ovidiu Ispir, controlor de conturi (apropiat al PNL), cu care senatorul are un conflict personal. Sotia senatorului, Mariana Diaconescu, fosta presedinte a Eximbank (2001-2005), este cercetata de Departamentul National Anticoruptie (DNA) pentru o presupusa frauda de aproape cinci milioane de euro - operatiuni bancare ilegale de acordare si contractare de credite. Cercetarea procurorilor, demarata in urma cu cateva saptamani, a plecat de la un raport al Curtii de Conturi, iar comisarul de conturi care a condus controlul la Eximbank (in vara lui 2005) - in urma careia Mariana Diaconescu este cercetata - este Ovidiu Ispir, apropiat al PNL si mai ales al lui Dan Radu Rusanu, membru in conducerea partidului si fost presedinte al aceleiasi banci inaintea Marianei Diaconescu. Intr-o plangere facuta la Curtea de Conturi impotriva controlului, Mariana Diaconescu spune ca principalii interesati de denigrarea ei sunt Ovidiu Ispir si Dan Radu Rusanu.
Desemnarea lui Ispir ca sef al Curtii de Conturi s-a facut in urma unei intelegeri - nerecunoscute public de nici una dintre parti - intre PSD si PNL, lucru luat de Diaconescu ca un afront personal, motiv pentru care acesta si-a anuntat demisia din functiile de partid. Diaconescu a vorbit si despre cei propusi pentru Curtea de Conturi - in special despre Ispir, pe care nu-l crede un om corect -, spunand ca aceasta institutie va monitoriza fondurile europene de la 1 ianuarie 2007 si, din acest motiv, la Curtea de Conturi "este nevoie de oameni ireprosabili". Este de mentionat, totusi, ca noua lege nu ofera Curtii atributii de monitorizare a fondurilor europene. Legifereaza insa o structura care ar urma sa controleze fondurile europene, care functioneaza pe langa Curte, dar in mod independent de aceasta.
Intreaga conducere a PSD s-a straduit ieri sa-l determine pe Diaconescu sa renunte la demisie, una dintre promisiunile facute fiind aceea de a rupe intelegerea privind numirea lui Ispir in fruntea Curtii de Conturi. Pana la inchiderea editiei Diaconescu nu-si precizase pozitia, dar pare ca nici nu a mai fost nevoie intrucat, intre timp, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala ordonanta de urgenta care transforma Curtea de Conturi intr-o institutie suprema de audit extern, dar facea, in aceeasi vreme, posibila schimbarea sefului institutiei - intrucat ea nu mai poate fi condusa de un jurist (cum este Dan Drosu Saguna), ci doar de un economist. Drept urmare, camerele reunite ale Parlamentului au amanat luarea unei decizii in privinta noului sef pana la clarificarea situatiei.
Ion Predescu, judecator la Curtea Constitutionala, a declarat ieri pentru ZF ca ordonanta nu a fost respinsa pe fond, ci pe procedura de adoptare. Nu este, asadar, respins fondul - de pilda faptul ca institutia trebuie condusa de un economist si nu de un jurist sau faptul ca Curtea nu mai face control, ci audit -, ci modul in care ea a fost adoptata, adica prin ordonanta de urgenta. Curtea Constitutionala a invocat articolul 115 din Constitutie potrivit caruia, intre altele, ordonantele de urgenta "nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului". Or, spun judecatorii, Curtea de Conturi este o institutie fundamentala, drept urmare Guvernul nu poate emite o ordonanta care sa-i reglementeze functionarea. Asa stand lucrurile, exista un semn de intrebare: de ce a emis Guvernul o ordonanta de urgenta, la limita Constitutiei, atata vreme cat era de asteptat ca ea sa fie atacata la Curte? Ordonanta a fost atacata nu de un partid din opozitie, ci de Avocatul Poporului. Surse din Guvern au spus pentru ZF ca ordonanta a fost emisa - constient ca ar putea fi respinsa de Curte -, intrucat proiectul de act normativ care modifica legea Curtii de Conturi in sensul transformarii ei in institutie de audit era blocat de peste un an la Senat, fiind, in aceeasi vreme, o prioritate pentru integrare.
Insusi Dan Drosu Saguna, sustinut public de unii dintre parlamentarii PSD, a insistat pentru blocarea legii pe motiv ca principalele atributii ale Curtii trebuie sa ramana cele de control si nu de audit extern.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat ieri surprins de rapiditatea cu care Curtea Constitutionala a transat constitutionalitatea ordonantei de urgenta (fara a spune insa ce pasi va urma). Asta pentru ca cererea examinarii constitutionalitatii ordonantei a fost facuta de Avocatul Poporului luni, iar ieri Curtea s-a pronuntat deja. Curtea avea 60 de zile la dispozitie pentru a da o solutie - solutiile Curtii sunt executorii. Mult mai direct a fost Dan Radu Rusanu - cel acuzat in trecut de Mariana Diaconescu ca ar fi orchestrat ancheta impotriva sa. El a sustinut ca Curtea Constitutionala nu este a Romaniei, ci mai mult a PSD. Majoritatea membrilor Curtii sunt numiti in mandatul PSD si multi dintre ei au fost parlamentari sau au ocupat functii in administratia social-democrata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri