Politică

Comisia Europana verifica pe teren reforma in Justitie

27.01.2005, 00:00 16

Comisia Europeana (CE) nu se va mai multumi sa constate deficiente in functionarea justitiei romanesti, ci va monitoriza, la fata locului, functionarea acesteia. Comisia nu va ezita sa foloseasca clauza de salvgardare, care poate amana aderarea Romaniei, daca in functionarea Justitiei si in lupta impotriva coruptiei nu exista rezultate "vizibile si rapide".
Acestea sunt unele dintre concluziile discutiilor de la Bruxelles dintre o delegatia guvernamentala romana si inaltii responsabili ai Comisiei, prezentate ieri de ministrul justitiei, Monica Macovei.
Potrivit ministrului,  responsabilii CE au transmis explicit ca doresc sa fie convinsi ca exista in Romania cel putin o institutie independenta care ancheteaza marea coruptie. Cum se verifica independeta unei astfel de structuri? Pe teren. Daca se instrumenteaza dosare apartinand doar membrilor unui partid, daca sunt tergiversate dosare pe o zona anume, lucrurile nu merg, a explicat ministru.
MJ trebuie sa prezinte CE, pana in martie, strategii de reforma a justitiei si pentru combaterea coruptiei. Specialistii UE vor veni regulat in Romania, pentru a le verifica, la parchete si instante.
O, "partea practica" a fost una dintre deficientele semnalate ale justitiei romane: parchete care trimit instantelor dosare fara probe suficiente, instante care dau hotarari insuficient motivate. Este meteahna si mentalitatea sistemului, cu care are de luptat oricine va dori reforma in sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO