Politică

Comisia Europeana ameninta Romania cu clauza de penalizare in agricultura

Comisia Europeana ameninta Romania cu clauza de penalizare in agricultura
11.10.2007, 21:07 20

Romania a primit un avertisment serios din partea Comisiei Europene: ar putea pierde anul acesta peste 100 de milioane de euro subventii europene, daca nu-si rezolva in decurs de o luna problemele din agricultura.
"Comisia a transmis ieri o scrisoare Romaniei in care ii aduce la cunostinta ca risca reducerea provizorie cu 25% a subventiilor agricole din partea Uniunii Europene in cazul in care nu poate remedia o serie de lipsuri grave din sistemul administrativ si de control inainte de a proceda la efectuarea platilor catre agricultori (anul de plata 1 decembrie 2007)", a anuntat ieri Bruxellesul intr-un comunicat.
Anul acesta Romania ar urma sa primeasca de la UE 440 mil. euro, reprezentand fonduri pentru platile directe catre agricultori. Daca clauza de penalizare intra in functie, acest lucru inseamna o pierdere de 110 mil. euro.
Acesti bani nu sunt pierduti de fermieri, ci de bugetul de stat, pentru ca agricultorii sunt platiti de la buget
dintr-un fond special, urmand ca anul viitor statul roman sa recupereze banii de la UE, potrivit procedurilor.
Penalizarile pentru nerespectarea standardelor in gestionarea fondurilor pentru platile la hectar sunt prevazute in Tratatul de aderare. Platile vor incepe sa fie efectuate incepand cu 1 decembrie.
Comisia a analizat ieri raportul de audit al expertilor UE asupra sistemului romanesc de plati directe la hectar, audit realizat in vara.
Comisia a constatat "probleme grave", legate de programele informatice de introducere a rezultatelor controalelor efectuate la fata locului si de calculare a sumelor ce urmeaza sa fie platite.
Concret, este vorba despre functionarea defectuoasa a Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) - institutia care gestioneaza fondurile pentru platile directe la hectar.
Situatia subventiilor este monitorizata printr-un sistem electronic folosit de toate tarile UE numit Sistemul Integrat pentru Administratie si Control (IACS). Operabilitatea sistemului include inregistrarea terenurilor si alte sisteme de audit, iar buna lui functionare este asigurata de APIA. Or, expertii Comisiei au constatat ca o parte a sistemelor software care asigura functionarea IACS nu garanteaza un control riguros al fondurilor UE. In urma controalelor pe teren expertii au constatat ca realitatea este alta decat cea inregistrata in baza de date a IACS.
Terenurile nu sunt inregistrate corespunzator, iar unele ortofotoplanuri - imagini digitale ale terenurilor agricole realizate in baza unor fotografii aeriene - trebuie refacute. Pentru a primi subventii agricultorii trebuie sa indice pe aceste harti unde sunt situate terenurile pentru care solicita plati directe.
Expertii au mai constatat ca exista mai multe solicitari de subventii pentru un teren, iar agricultorii au oferit date false pentru a primi mai multi bani.
Comisia spune ca, daca pana la 9 noiembrie Romania nu remediaza deficientele la Sistemul Integrat de Gestiune si Control (sistemul care asigura controlul fondurilor UE, gestionat de APIA), Bruxellesul va lua decizia imediata de diminuare a fondurilor.
APIA trebuia sa fie functionala inca inainte de aderarea la UE. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, Comisia a dat Romaniei un "ragaz", dar a specificat ca va fi penalizata, daca erorile nu sunt remediate pana in aceasta toamna.
Romania trebuie sa prezinte Comisiei rezultatele unui audit care va fi facut la APIA si la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP - cea de-a doua agentie prin intermediul careia sunt alocate fonduri pentru zonele rurale). Daca auditul spune ca defectiunile au fost remediate, penalizarile sunt evitate, dar Comisia va face propriul control in prima parte a lui 2008.
Auditul celor doua agentii va fi realizat de divizia de audit a Delloite Romania. In decembrie trecut, cand cele doua institutii au fost acreditate partial, auditul a fost realizat de PrincewaterhouseCoopers.
Preconizata decizie a Comisiei a creat dispute pe scena politica.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a facut responsabil pe fostul ministru al agriculturii (actualmente presedinte executiv al PLD), Gheorghe Flutur, pentru aceasta situatie. Replica acestuia a fost acida, el acuzand Guvernul de incompetenta.
In disputa a intrat si PSD dupa ce presa a relatat despre o intalnire dintre fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, si premier pe marginea relatiilor cu Comisia Europeana.
Ieri Tariceanu a declarat ca a apelat la Puscas si la deputatul PSD Alin Teodorescu pentru o discutie privind problematica europeana, urmand sa fie stabilita o formula prin care acestia sa fie "integrati" in rezolvarea problemelor cu UE.
El a precizat ca discutia cu Puscas si Teodorescu nu trebuie tratata ca o "consultanta", ci ca o expresie a dorintei sale de a apela la oameni de calitate in respectarea clauzelor negociate cu UE. Premierul a aratat ca este interesat sa utilizeze competenta persoanelor pregatite in problema europeana, fara bariere de ordin politic.
Gestul lui Tariceanu i-a facut pe cei din PSD sa jubileze. Presedintele partidului Mircea Geoana a declarat ca solicitarea adresata de premier lui Puscas arata ca Guvernul este disperat fata de posibilitatea activarii clauzei de salvgardare pe agricultura.
Liderul social-democrat a apreciat ca Romania se afla intr-o situatie unica in istoria UE, in care un stat membru primeste o scrisoare ultimativa de la Uniune.
El a mai spus ca solicitarea lui Tariceanu arata ca acesta este inconjurat de oameni fara experienta in relatia cu Uniunea Europeana, desi are un aparat de lucru consistent in cadrul Cancelariei.
Liderul social-democrat a mai spus ca, daca PSD va putea preintampina "lovitura" pe care Romania este pe cale sa o primeasca de la UE si care ar consta in pierderea a peste 100 de milioane de euro, atunci specialistii social-democrati vor ajuta, prin expertiza lor, "fara ezitare", actualul Guvern.
"Daca as fi un politician cinic, as spune ca este foarte bine ca primul-ministru primeste o palma de la Bruxelles. Dar nu primeste doar premierul, ci taranul roman pierde 100 de milioane de euro", a adaugat Geoana.
Comentarii a facut si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. "Domnul Vasile Puscas este un om cu buna pregatire si deja un specialist in domeniul comunitar si bineinteles ca, atunci cand esti consultat, indiferent de cine, nu poti sa spui ca nu te priveste, nu spui nimic, 'eu sunt PSD si tu...'", a declarat Nicolae Vacaroiu.
"Si eu am fost consultant pe probleme de evolutie macroeconomica a Romaniei, ce se intampla cu inflatia, cu cursul etc.", a explicat Nicolae Vacaroiu faptul ca premierul Tariceanu a apelat la consilierea unui lider PSD pe probleme europene.

Problemele semnalate de Comisie
Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) nu este gata - aplicatiile software necesare bazelor de date si control a informatiilor legate de terenurile pentru care se acorda subventii functioneaza defectuos.
Expertii Comisiei au constatat ca realitatea din teren este alta decat cea inregistrata in bazele de date. Sistemul IACS nu identifica corect parcelele de teren, existand suprapuneri.
Exista mai multe solicitari de subventii pentru aceeasi suprafata de teren. Din cele 1,3 milioane de solicitari de subventii, aproape 400.000 de mii nu sunt eligibile.
Fermierii au oferit date false din greseala sau pentru a primi mai multe subventii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO