Politică

Comisia Europeană atrage atenţia Bucureştiului asupra dosarelor de corupţie care au ajuns la termenul de prescripţie

 Comisia Europeană atrage atenţia Bucureştiului asupra dosarelor de corupţie care au ajuns la termenul de prescripţie

Autor: Iulian Anghel

18.07.2011, 17:15 251

Raportul Comisiei Europene referitor lareforma justiţiei care va fi publicat miercurisubliniază pericolul ca unele dosare de corupţiecare se află de prea mult timp pe masa justiţiei să atingătermenele de prescripţie.

Documentul elaborat în baza Mecanismului de Cooperare şiVerificare, MCV, (pe care România s-a văzut obligată să-laccepte la aderare şi care analizează starea Justiţiei) subliniazăcă Departamentul Naţional Anticorupţie este convingător înanchetarea cazurilor de corupţie, dar că mai multe cazuri de acest fel au ajunsdeja în totalitate sau parţial la termenele de prescripţie, iarmulte altele se apropie de termenele limită prevăzute delege.

Comisia cere să se evite ca astfel de dosare săajungă la prescripţie, notează Mediafax care citează raportul ce vafi publicat miercuri şi care ar urma să fie definitivat în aceastăseară.


Raportul subliniază că rezultatele în lupta împotrivacorupţiei depind de voinţa politică şi de angajamentuljustiţiei şi aminteşte că, de la ultima evaluare a Comisiei,Parlamentul român a votat împotriva unei cercetări sub aspectulinfracţiunii de corupţie faţă de un fost ministru actualmentemembru al Parlamentului, s-a opus prin veto unei percheziţii într-oaltă investigaţie aflată pe rol, refuzând arestarea preventivă aunui alt membru al Legislativul, mai notează documentulcitat.


RFIa comentat, la rândul său, citând surse europene,că raportul din acest an încearcă să evite să facă o conexiuneîntre MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen,ţinându-se, aşadar, deoparte de legătura pe care unele ţări din UEprecum Franţa şi Olanda o fac între combaterea corupţiei şiapartenenţa României şi a Bulgariei la spaţiul fără frontiereinterne.


AmbasadorulFranţei la Bucureşti Henri Paula declaratîntr-un interviu pentru ZF că Parisul va aştepta raportul dinaceastă vară pentru a vedea ce progrese a făcut România. În toamnă,spune el, problema Schengen va fi reexaminată şi s-ar putea decideeliminarea parţială a controalelor vamale, mai precis peaeroporturi. Decisiv va fi raportul pe justiţie din vara lui 2012care, dacă va fi pozitiv, ar putea să conducă la acceptareadefintivă a României în Spaţiul Schengen începând cu toamna anuluiviitor, a spus ambasadorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri