Politică

Comisia Europeana nu ia in considerare deocamdata clauzele de salvgardare pentru Romania si Bulgaria

14.06.2007, 19:33 18

Experti ai Comisiei Europene au concluzionat ca eventualele sanctiuni impuse Romaniei si Bulgariei in urma raportului din 27 iunie ar afecta persoane nevinovate care traiesc si care desfasoara afaceri in aceste tari - drept urmare activarea clauzelor de salvgardare nu va fi luata in consideratie deocamdata, potrivit Financial Times.
"Penalitatile" pentru Romania si Bulgaria - in cazul constatarii blocarii reformelor - pot consta, potrivit deciziei Bruxellesului, in aplicarea clauzei de salvgardare pe Justitie (deciziile instantelor romanesti nu vor mai fi recunoscute in UE) si in sanctiuni financiare (daca nu exista institutii pentru absorbtia banilor UE) care pot merge pana la 25% din fondurile nerambursabile. Potrivit FT, expertii Comisiei cred insa ca aceste penalitati ar lovi oamenii nevinovati care desfasoara afaceri oneste, drept urmare situatia va fi cantarita cu multa grija.
Surse din Comisie au declarat pentru ZF ca in raportul din 27 iunie Executivul european nu va decide aplicarea clauzei de salvgardare pe Justitie si va amana o hotarare in acest sens pentru luna decembrie cand va adopta un nou raport. Monitorizarea va continua insa cu aceeasi rigoare.
Comisarul pentru justitie Franco Frattini a declarat recent ca raportul va evalua cu mare atentie situatia din justitia romaneasca, iar Comisia nu va ezita sa aplice clauza, daca lucrurile merg prost. Marti, dupa o intalnire cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, seful Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso, a calificat drept speculatii informatiile potrivit carora clauza este inevitabila.
Barroso a avertizat marti, ca, dincolo de sanctiuni, atat pentru Romania cat si pentru Bulgaria, credibilitatea lor este in joc si a recomandat celor doua tari sa deruleze reformele obligatorii indeplinirii unui criteriu de baza la nivel european, si anume statul de drept.
Potrivit FT, Barroso urmeaza sa anunte la 27 iunie ca, desi cele doua state au facut progrese, nici una dintre ele nu a eradicat coruptia. Un esec prelungit al noilor state comunitare de a-si alinia sistemul politic si judiciar ar putea afecta disponibilitatea Bruxellesului de a continua procesul de extindere a blocului prin includerea altor state balcanice, a comentat ieri Financial Times.
Criza politica din Romania a dus la incetinirea procesului de aplicare a reformelor, in timp ce in Bulgaria nicio figura marcanta nu a fost condamnata pentru coruptie sau crima organizata, subliniaza publicatia britanica.
O serie de surse din cadrul Comisiei Europene au declarat ca, desi nu au fost adoptate deciziile finale, Bruxellesul va recomanda Romaniei si Bulgariei sa accelereze reformele, sanctiunile reprezentand o solutie de rezerva, potrivit Financial Times.
Potrivit FT, juristii Comisiei Europene considera, de asemenea, ca sanctionarea celor doua tari prin retragerea fondurilor comunitare pentru a diminua riscul comiterii unor fraude este un demers dificil din punct de vedere legal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO