Politică

Conducerea PD, scindata in privinta iesirii de la guvernare

Conducerea PD, scindata in privinta iesirii de la guvernare

Vasile Blaga, Emil Boc si Cezar Preda - o parte dintre liderii PD care vor stabili strategia viitoare de colaborare cu PNL

22.01.2007, 18:50 18

Conducerea PD se intruneste astazi intr-o formula largita pentru a decide viitorul partidului in actuala formula de guvernare, pedistii fiind impartiti intre cei care vor sa rupa Alianta D.A. si sa iasa din cabinetul Tariceanu (fidelii lui Traian Basescu) si cea mai mare parte a conducerii care doreste sa continue guvernarea alaturi de PNL.
De la PD este asteptata o reactie dura, dupa ce premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu l-a demis pe seful ANAF, Sebastian Bodu, unul dintre cei mai vizibili secretari de stat ai democratilor.
Trei scenarii sunt luate in calcul de conducerea PD, la reuniunea Colegiului Director (for din care fac parte si demnitarii partidului): represaliile, adica demiterea liberalilor din ministerele conduse de democrati, iesirea de la guvernare sau continuarea, fara reactii, a colaborarii cu liberalii. In PD, taberele sunt impartite in privinta acestor scenarii si sansele mari de reusita le are una dintre variantele "soft", adica ramanerea la guvernare impreuna cu liberalii. Aceasta este propunerea sustinuta de presedintele Emil Boc, ministrii cu greutate din cabinet (Vasile Blaga - Interne, Sorin Frunzaverde - Aparare, Anca Boagiu - Integrare) si de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.
S-a vorbit chiar de un conflict deschis intre presedintele Traian Basescu (care le-a cerut democratilor sa iasa de la guvernare imediat dupa lansarea scandalului "biletelul") si aceasta grupare din PD care nu doreste sa se desprinda de guvernul lui Tariceanu. Conducerea PD a infirmat ca Presedintia le-ar fi cerut sa actioneze intr-un fel sau altul in legatura cu scandalul "biletelul".
Situatia este foarte complicata si in partid, intre liderii PD existand o stare de tensiune acutizata dupa ce s-au certat intr-o sedinta care a avut loc la mijlocul saptamanii trecute pe tema iesirii de la guvernare.
O grupare minoritara din care se remarca ministrul transporturilor Radu Berceanu, si vicepresedintii Liviu Negoita si Cezar Preda pledeaza insistent pentru iesirea de la guvernare si mentinerea bunelor relatii cu presedintele Traian Basescu.
Potrivit unor surse din PD, Berceanu le-ar fi spus colegilor din conducerea partidului sa nu se indeparteze de Basescu, altfel democratii pot sa-si faca "o poza de grup" si sa-si ia la revedere de la politica. "Trebuie iesit de la guvernare imediat, caci PD-ul pierde puncte in fiecare secunda, iar daca ne retragem, si PNL-ul va fi nevoit sa depuna armele in doua luni", sustin adeptii retragerii.
Exista temerea, spun voci din PD, ca in cazul in care fostii locotenenti ai lui Basescu isi vor demonstra lipsa de obedienta, seful statului sa dea o lovitura fatala fostului sau partid, proclamand PLD, formatiunea lui Theodor Stolojan, drept singura care poate sa promoveze valorile Aliantei Dreptate si Adevar. "Ce s-ar intampla daca saptamana viitoare presedintele spune ca PLD este singurul in stare sa continue politica Aliantei D.A., iar jumatate din grupul deputatilor PD se inscrie in partidul lui Stolojan?", se intreaba nemultumitii.
Asadar, reuniunea democratilor de astazi ar urma sa aduca clarificari in privinta atitudinii fata de premierul Calin Popescu-Tariceanu, care la randul sau asteapta un mesaj de buna credinta de la partenerii din Alianta. "Daca vor sa muncim impreuna, o vom face ca si pana acum, daca vor sa ne atace, nu vom adopta pozitia strutului", a afirmat ieri premierul, intr-un interviu pentru Mediafax.
El asteapta ca democratii sa puna umarul si la normalizarea relatiilor dintre PNL si Traian Basescu, dupa ce saptamana trecuta afirmase ca el a avut o relatie buna cu PD-ul atata vreme cat presedintele nu s-a implicat in viata partidului.
Tariceanu i-a criticat totodata pe democrati pentru "reactia excesiv emotionala" la demiterea lui Bodu. Liderul PD Emil Boc afirmase ca Tariceanu a incalcat prin decizia sa protocolul Aliantei D.A. PNL-PD.
"Ar trebui sa intelegem ca Alianta nu poate supravietui fara colaborarea dintre cele doua partide. Or, ceea ce a facut Sebastian Bodu nu se incadreaza sub nicio forma in aceasta categorie. Cel care ar fi trebuit sa se ocupe de colectarea taxelor a confundat biroul de la ANAF cu holul Parlamentului si a crezut ca-i sta mai bine ca politician decat ca functionar public", a spus premierul.

Scenarii de lucru pentru liderii PD

Prima ipoteza: Democratii vor trece la represalii si ii vor demite la randul lor pe liberalii care se afla in subordinea ministrilor PD. Vor continua guvernarea alaturi de PNL

A doua ipoteza: Ministrii democrati isi depun demisiile, rup alianta si il saboteaza pe premierul Calin Popescu-Tariceanu si pe ministrii PD pana la demiterea guvernului. Preiau guvernarea alaturi de PLD si cauta sprijin la toate partidele parlamentare.

A treia ipoteza: PD continua, fara reactii dure, colaborarea cu liberalii lui Tariceanu. Exista posibilitatea ca nemultumitii din partid sa se inscrie in formatiunea lui Theodor Stolojan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO