Politică

Cozmin Gusa, contestat in PD

02.02.2005, 00:00 25

Cozmin Gusa a fost ieri confirmat in functia de lider al grupului parlamentar din Camera Deputatilor, dupa o sedinta de grup furtunoasa in care mai multi colegi i-au cerut demisia din aceasta functie.
Cel mai vehement contestatar al lui Gusa a fost senatotul democrat Radu Berceanu, care a venit la sedinta grupului de deputati in calitatea sa de coordonator al parlamentarilor PD.
Berceanu a contestat pozitia lui Gusa pe motiv ca acesta este prea nou in partid, iar iesirile sale publice s-au abatut de la linia partidului. Berceanu a mai spus ca Gusa nu poate ocupa functia pe care o detine pentru ca este nou in Parlament si in partid iar regulamentul Partidului Democrat cere ca o astfel de pozitie, sa fie ocupata de oameni care au o vechime in Parlament mai mare de doi ani.
Potrivit unor surse din partid, si vicepresedintele PD Adriean Videanu i-ar fi reprosat lui Gusa ca face declaratii pe care alti lideri trebuie apoi sa le repare - cum a fost cazul declaratiei lui Gusa potrivit careia atunci cand va fi discutata fuziunea cu PNL va trebui sa fie luate in calcul si PNTCD sau URR.  O alta declaratie a lui Gusa care a starnit nemultumire in PD a fost cea potrivit careia in randurile PD ar exista o serie de oameni care au apartinut structurilor Securitatii, in esaloanele inferioare, si care ar dori sa acceada la functii si decizii care sa le sporeasca afacerile. Poate ca una dintre deciziile care au suparat la PD a fost si aceea ca l-a contrazis pe Basescu imediat dupa ce acesta a dat interviul care a suscitat comentarii aprinse in ziarul Adevarul.
In final s-a decis sa se supuna la vot decizia de a i se acorda lui Gusa un vot de incredere. Un numar de 33 de deputati ai partidului au votat in favoarea lui Gusa, iar 14, impotriva sa.
Cei care au votat pentru Gusa au cerut modificarea statutului partidului, astfel ca Gusa si alti oameni din PD sa poata sa ocupe functii de conducere in Parlament care sunt atribuite PD.
Gusa a venit in PD in vara trecuta si a promovat rapid in ierarhia formatiunii conduse la acea vreme de Traian Basescu, lucru care i-a suparat pe multi dintre membrii cu state vechi. Cum el a venit de la PSD, din imediata apropiere a lui Adrian Nastase (care l-a propulsat tot rapid in varful ierarhiei acestei formatiuni, pe cand era la guvernare) exista in randul unora dintre membri temerea ca ar fi omul PSD infiltrat in PD.
Gusa a avut atributii in campania electorala a PD si a fost ales ca lider al deputatilor partidului in urma cu aproximativ o luna. Acuzatul a negat ieri ca i s-ar fi reprosat ceva in timpul sedintei. El a declarat ca a fost doar o problema de statut, iar forurile superioare vor analiza aceasta problema pentru ca nu este singurul parlamentar fara vechimea de doi ani necesara pentru a ocupa o functie.
O astfel de decizie ar putea parea ca este in contradictie cu un deziderat proclamat de PD in timpul campaniei electorale, aceea de a promova in functii oamenii tineri.
Tot ieri, deputatii PD au mai facut cateva modificari. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a fost schimbat de partid din functia de presedinte al Comisiei de munca a Camerei Deputatilor si a fost inlocuit cu Constantin Radulescu. Barbu devenise incompatibil cu aceasta pozitie, nu cea de deputat, dupa ce a fost numit ministru.
Cozmin Gusa a mai declarat ieri, dupa sedinta ca impreuna cu liberalii s-a decis sa se propuna Biroului Permanent al Camerei Deputatilor constituirea a trei comisii parlamentare de ancheta pentru analizarea activitatii TVR, a radioului public, dar si analizarea rezultatului alegerilor.
Celor doua institutii de presa li se reproseaza partizanatul din ultimii ani, in favoarea PSD. In privinta alcatuirii unei comisii care sa analizeze corectitudinea alegerilor, democratii si liberalii au acuzat in mai multe randuri ca alegerile legislative si primul tur al prezidentialelor au fost fraudate. Democratii si liberalii au afirmat imediat dupa alegeri ca vor sa constituie aceasta comisie, dar, mai apoi, au amanat aceasta decizie.
Si PSD a afirmat ca doreste o comisie parlamentara de ancheta care sa lamureasca acest subiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO