Politică

Creste opozitia fata de FMI. Mircea Geoana: Ma ia cu fiori!

Creste opozitia fata de FMI. Mircea Geoana: Ma ia cu fiori!

Mircea Geoana, presedintele PSD: Nu va ascund faptul ca amintirile relatiei cu FMI (dupa 1990 Romania a incheiat sapte acorduri cu FMI - n.n.) inca ma infioara. Sunt conditii extrem de dure, cu un impact social foarte puternic si cu constrangeri semnificative.

16.02.2009, 19:11 28

Fostii premieri Calin Popescu-Tariceanu (PNL) si Theodor Stolojan (PD-L) cred, la randul lor, ca un eventual acord cu Fondul va fi extrem de constrangator. Potrivit lui Tariceanu, un acord cu FMI ar duce economia in recesiune, in vreme ce Stolojan opineaza ca el va insemna "durere" - intrucat Fondul va cere restrangerea drastica a cheltuielilor - dar este greu de evitat.

Obiectiile fata de un eventual acord cu Fondul au fost formulate ieri de Geoana astfel: "Nu va ascund faptul ca amintirile relatiei cu FMI (dupa 1990 Romania a incheiat sapte acorduri cu FMI - n.n.) inca ma infioara. Sunt conditii extrem de dure, cu un impact social foarte puternic si cu constrangeri semnificative. Eu cred ca inainte sa ne lansam pe o linie politica economica este bine sa avem o discutie extrem de serioasa cu actorii economici, sociali, cu bancile straine, cu toata lumea pentru a avea un raspuns corect".
Calin Popescu-Tariceanu, premier intre 2004-2008: Un acord cu Fondul va baga economia in recesiune. Pentru ca FMI va cere restrangerea cheltuielilor, iar in vreme de criza este nevoie sa cheltuiesti, dar nu pentru consum, ci pentru investitii. Cand Fondul va cere restrangerea cheltuielilor, atunci vor fi restranse cheltuielile pentru investitii - pentru ca drumurile nu tipa, dar salariatii da - iar economia va intra in recesiune.Ipoteza incheierii unui acord de imprumut cu institutiile Uniunii Europene, sub supravegherea FMI (sau un imprumut la care sa participe si Fondul) este vehiculata in mediile politice de peste o luna - ar fi vorba despre cel putin sapte miliarde de euro. Dar poate fi evitat un astfel de acord in actuala situatie economica?
Un imprumut se pare ca nu, lasa sa se inteleaga Geoana, dar adauga: "Preferabil ar fi fara FMI, este un lucru clar. Orice relatii cu FMI inseamna constrangeri importante".
Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu afirma ca "este cazul sa ne infioram, dar nu pentru ca asa spune Mircea Geoana": "Un acord cu FMI ar avea cel putin doua consecinte. Este o dovada a incapacitatii guvernului de a elabora propriile-i politici bugetare si fiscale care sa ajute economia sa depaseasca criza financiara. Acum, fata de situatia economica, un acord cu fondul nu este necesar. Dar, daca nu va exista un plan anticriza, iar bugetul (proiectul bugetului discutat in Parlament - n.n.) va ramane asa, solutia Fondului nu poate fi evitata. Totusi, eu nu am convingerea ca asistenta fondului va rezolva problema. Cred ca un acord cu Fondul va baga economia in recesiune. Pentru ca FMI va cere restrangerea cheltuielilor, iar in vreme de criza este nevoie sa cheltuiesti, dar nu pentru consum, ci pentru investitii. Fondul va cere restrangerea cheltuielilor, iar atunci vor fi restranse cheltuielile pentru investitii, pentru ca drumurile nu tipa, iar economia va intra in recesiune", crede Tariceanu.
Poate fi totusi evitat un acord cu Fondul? Potrivit fostului premier, exista premise necesare pentru a face apel la UE pentru a fi inclusi intr-un plan mai amplu. "Cred ca una dintre solutii este ca liniile de finantare care au fost aduse de bancile straine aici sa nu fie retrase, iar liniile de finantare ajunse la termen sa fie reinnoite. UE ar avea aceasta obligatie pentru ca bancile straine, ajutate acum de state, au facut aici profituri frumoase si ar trebui si ele acum sa sustina economiile din aceasta zona", spune Tariceanu.
Tariceanu mai afirma ca, pentru a-si completa veniturile, Guvernul ar trebui sa majoreze taxele. "Nu recomand majorarea taxelor pe venit, profit, majorarea TVA sauTheodor Stolojan, premier intre 1991-1992: Fondul ne cere sa aducem situatia de dezechilibru in echilibru atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung. Pe termen mediu si lung acest lucru inseamna reforme. Pe termen scurt inseamna durere, pentru ca nu poti corecta dezechilibrul fara dureri. Intrarea FMI in fotografie schimba lucrurile, pentru ca ei nu cred in cresterea economica de 2,5% sau in deficitul de 2%. blocarea cheltuielilor sociale. Dar exista alte taxe care pot fi majorate", sustine fostul premier liberal.
Fostul premier Theodor Stolojan, actualmente prim-vicepresedinte al PD-L sustine: "Fondul ne cere sa aducem situatia de dezechilibru in echilibru atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung. Pe termen mediu si lung acest lucru inseamna reforme. Pe termen scurt inseamna durere, pentru ca nu poti corecta dezechilibrul fara dureri".
Potrivit lui Stolojan, situatia din Romania cere corectarea rapida a dezechilibrelor care pot fi realizate "ordonat (ceea ce ar cere FMI - n.n.) sau dezordonat prin deprecierea leului, ceea ce inseamna saracie".
"Romania are la ora actuala nevoi de finantare de 5-6 mld. euro pentru echilibrarea deficitului de cont curent. Daca avem probleme legate si de prelungirea creditelor pe termen scurt (intregul credit public si privat - n.n.) de aproape 33 de miliarde de euro, atunci acest credit trebuie rostogolit. Problema este ca, chiar daca am avea nevoi de doar cinci-sase miliarde de euro, este foarte greu sa imprumuti aceasta suma la costuri rezonabile. Pentru ca ceea ce trebuie sa facem noi acum este sa sustinem un gol de balanta, iar in aceste conditii nu te poti imprumuta fara expertiza politicilor macro-economice. Or, aceasta expertiza nu o poate oferi decat FMI", afirma Stolojan.
Stolojan mai spune ca principala problema in acordul cu Fondul o va constitui salariile. "Ei au probleme cu cresterile salariale, cer reduceri de cheltuieli. In bugetul nostru, vedeti, sunt prevazute cresteri salariale (5% - n.n.) care sa acopere inflatia. Daca FMI intra in fotografie, lucrurile se schimba fundamental, pentru ca ei nu cred nici in cresterea economica de 2,5%, nici in deficitul prognozat de 2%", afirma Stolojan.
Geoana a aratat ieri ca a solicitat Guvernului ca, dupa aprobarea bugetului de catre Parlament, respectiv saptamana viitoare, sa aiba loc o discutie "clarificatoare" in ceea ce priveste politica economica anticriza a Romaniei.
Premierul Emil Boc a sustinut ieri ca orice acord cu Fondul Monetar International trebuie sa treaca prin Comisia Europeana, Romania fiind stat membru al UE, dar nu orice acord cu CE trebuie sa treaca si pe la FMI. Potrivit lui Boc, o decizie privind un eventual imprumut va fi luata impreuna cu BNR.
Recent, presedintele Traian Basescu a declarat ca "este unul dintre politicienii care sustin ca Romania va avea nevoie sa angajeze credite externe, preponderent de la UE", adaugand insa ca este probabil ca in acest joc sa intre si FMI".
 
 
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO