Politică

Crestin-democratii germani revin la sentimente mai bune fata de aderare

08.06.2005, 19:37 11

Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, referitor la Romania, trebuie sa fie favorabil pentru ca tara sa poata adera la UE in 2007, afirma europarlamentarul german Markus Ferber.

Ferber recunoaste ca, dupa semnarea Tratatului de aderare, in aprilie, blocarea aderarii Romaniei nu mai este posibila, desi, adauga el, UE nu intruneste conditiile de extindere la 27 de membri.

Ferber, care este liderul crestin-socialilor bavarezi din Parlamentul European, a fost, de-a lungul timpului, unul dintre cei mai severi cenzori ai Romaniei. El ceruse, in luna martie, amanarea aderarii Romaniei cu un an si redeschiderea capitolelor de negociere.

Europarlamentarul german si-a nuantat pozitia initiala, afirmand ca raportul din noiembrie trebuie sa stipuleze ca "toate criteriile aderarii au fost indeplinite pe fond, si nu doar formal", caz in care statele membre UE vor putea incepe procesul de ratificare a tratatului.

Dupa esecul referendumurilor din Franta si Olanda asupra Constitutiei Europei, mai multi lideri importanti ai crestin-democratilor germani au cerut oprirea procesului de extindere cu Romania si Bulgaria. Premierul Calin Popescu Tariceanu a mers la Berlin pentru a-i linisti pe crestin-democratii germani, care au toate sansele sa castige alegerile anticipate din toamna.

Oficialii germani au anuntat ca vor ratifica Tratatul de aderare doar dupa aparitia raportului de monitorizare al Comisiei Europene si vor decide in functie de concluziile acestuia.

Dupa semnarea tratatului singura posibilitate de blocare a Romaniei si a Bulgariei - in situatia in care nu este invocata clauza de salvgardare - ramane neratificarea documentului. Ferber recunoaste insa, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, ca aceasta "nu este o abordare serioasa".

Ferber a admis ca Tratatul de la Nisa (cel care reglementeaza functionarea institutiilor europene si care ar fi urmat sa fie inlocuit de constitutie) reglementeaza situatia Romaniei si Bulgariei si prevede functionarea Uniunii Europene cu 27 de state membre. De mai multa vreme, presa germana are in atentie subiectul aderarii Romaniei. Presa germana care nu a fost deloc entuziasmata de semnarea Tratatului de aderare a criticat, totusi, pozitia unor politicieni care au amenintat cu blocarea Romaniei dupa semnarea tratatului.

"In mod vadit, Angela Merkel (seful crestin-democratilor germani - n.n.) si compania nu se mai multumesc cu frica de Turcia pentru a inteti temerile si resentimentele impotriva extinderii, necesare culegerii de voturi" pentru alegerile generale din toamna, scria luni cotidianul Die Tageszeitung. Ziarul arata ca "aceasta retorica populista a si provocat enorme pagube, in special in Romania si Bulgaria".

"O reluare a discutiilor privind aderarile sau blocarea celor proiectate n-ar face decat sa adauge o criza suplimentara celei in care se zbate acum UE", conchide cotidianul.

Ieri, cancelarul Gerhard Scroeder a pledat pentru continuarea extinderii UE aratand ca in Romania si Bulgaria exista riscul aparitiei unui nou nationalism daca cele doua tari vor fi respinse. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO