Politică

Cristian Preda: 2009 este pierdut, deciziile importante vor fi dupa alegeri. Cum comentati?

Cristian Preda: 2009 este pierdut, deciziile importante vor fi dupa alegeri

22 decembrie 2008. Rezultatul votului a obligat PSD-ul lui Geoana si PD-L-ul lui Basescu sa bata palma, iar cele doua partide promiteau o guvernare de patru ani. Dar cati mai cred asta?

03.08.2009, 18:56 16

Romania traieste de doi ani o campanie electorala continua. O idee ce parea buna s-a transformat intr-un esec ce poate costa insa din ce in ce mai mult.

Despre ce este vorba? In 2003, Constitutia Romaniei a fost modificata astfel incat mandatul presedintelui tarii sa fie de cinci ani si nu de patru. In urma acestei modificari, am avut alegeri legislative in 2008, cu un cost sever, chiar cand criza economica isi arata coltii: un deficit bugetar de 5,2% intr-o perioada de crestere economica exploziva; si vom avea in aceasta toamna alegeri prezidentiale care, iata, paralizeaza clasa politica, incapabila sa gaseasca solutii coerente impotriva unui scenariu grav, un deficit de peste 8% si o cadere economica de tot atatea puncte.

 

Greselile Constitutiei

"Nicio decizie economica majora nu mai poate fi luata pana la prezidentiale. Anul 2009 poate fi considerat pierdut", admite Cristian Preda intr-o discutie cu ZF.

Cand Constitutia a fost modificata in 2003, justificarea a fost ca este mai bine ca alegerile prezidentiale si cele generale sa nu se mai desfasoare concomitent pentru ca partidele sa nu mai fie tractate de "locomotiva" electorala care insemna candidatul prezidential. Ce avem acum? Un blocaj cvasicomplet al partidelor la guvernare, blocaj provocat tocmai de aceste alegeri prezidentiale decalate care ar fi trebuit sa lase actul guvernamental liber de constrangerile unei astfel de competitii. Aceasta decizie parea, la vremea respectiva, una buna, asa cum buna parea introducerea votului uninominal la legislative care s-a dovedit apoi a fi un esec, intrucat a denaturat optiunea electoratului.

 

Promisiuni ce asteapta sa fie incalcate

Coalitia PD-L-PSD s-a intrunit ieri si a decis sa puna punct public disputelor dintre ele. Dar astfel de promisiuni au mai fost facute. Nici nu si-au promis bine impacarea PD-L si PSD ca aceasta din urma a iesit si a sustinut ca, de fapt, nu este de acord cu restructurarile din institutiile statului, iar cele doua formatiuni urmeaza sa se intalneasca sa rezolve problema.

PSD mai cere si examinarea, astazi, a planului sau independent de cel al guvernului de iesire din criza. La ce sa ne asteptam?

"Nu se va rezolva nimic. Blocajul politic este mai evident intrucat suntem intr-un an de criza", afirma Cristian Preda.

Preda crede ca decizia de decalare a alegerilor, in maniera in care a fost facuta, a fost o greseala, intrucat ea nu a rezolvat problemele fundamentale constitutionale, acelea de impartire clara a responsabilitatilor in stat. Iar lucrurile se vor complica pe viitor, sustine el.

"Daca Romania continua cu acest decalaj al alegerilor, va fi si mai apasator pentru viitor. Pentru ca urmatoarele alegeri vor fi in 2012 (legislative - n.n.) si 2014 (prezidentiale - n.n.). Vom avea, asadar, nu un an de campanie intre legislative si prezidentiale, ci doi ani de campanii, precampanii", afirma el.

Potrivit fostului consilier al lui Traian Basescu, lucrurile au fost croite prost la modificarea Constitutiei. Nu avem nici o republica parlamentara in care decizia este, in mare masura, a Parlamentului, dar nici o republica de tip francez in care puterea executiva este in mana presedintelui. Din aceste ambiguitati s-au nascut conflictele trecute, cele dintre presedintele Traian Basescu si fostul guvern liberal al lui Calin Popescu-Tariceanu. Aceeasi ambiguitate a permis PSD, potrivit lui Preda, sa fie si in opozitie, si la putere atunci cand ba a sprijinit, ba a amendat guvernul minoritar al lui Tariceanu si ii permite acum sa fie la guvernare comportandu-se ca in opozitie.

"Actuala Constitutie este un refugiu care nu are un profil clar. Nu are putere restrictiva pentru ca in baza ei sa putem depasi crizele politice. Am avut un tip de criza politica in 2007-2008. Acum avem, pe fondul crizei economice, o coalitie care este, pe fond, afectata de aceeasi logica. Trebuie sa ne gandim urgent la modul in care astfel de ambiguitati pot fi rezolvate, altminteri ce avem de asteptat? O noua criza in 2012, in 2014 ca sa ne dam seama de blocaj?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO