Politică

Criza din Romania tine de normalitatea democratiei, crede seful CE

31.01.2007, 19:10 26

Presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Durao Barroso califica criza politica de la Bucuresti drept "turbulente normale intr-o democratie".
"Sunt turbulente normale intr-o democratie. Nu vreau sa stabilesc nicio legatura intre situatia curenta politica din Romania si obligatiile Romaniei legate de statutul de membru al UE. Depinde de romani si de sistemul lor democratic sa-si rezolve problemele", a comentat ieri seful Comisiei, dupa o intalnire cu presedintele Traian Basescu.
Seful Comisiei este insa categoric in recomandarile pe care le face: reformele trebuie sa continue, mai precis, criza nu trebuie sa le incetineasca. Ajustarile in economie si administratie trebuie duse mai departe astfel incat Romania sa poata sa absoarba fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana. Parlamentul trebuie sa adopte legi bune si, exemplifica seful Comisiei, trebuie sa adopte in primul rand, intr-o forma aproape de cea convenita intre Bucuresti si Bruxelles, legea de control a averilor demnitarilor (Legea privind Agentia Nationala de Integritate). Cu alte cuvinte, spune Barroso, gestionarea tarii nu trebuie sa fie afectata de criza politica. Daca lucrurile vor sta asa, criza este suportabila: "Criza politica din Romania este una democratica. Exista mai multe tari in care avem crize politice".
Seful Comisiei are argumente: Romania nu este singura tara cu dezbateri politice mai aprinse si ca ceea ce se intampla la Bucuresti reprezinta "turbulente normale intr-o democratie".
Seful Comisiei a facut aceste comentarii ieri, dupa o intalnire cu presedintele Traian Basescu care face prima sa vizita la Bruxelles dupa integrarea Romaniei in UE. Potrivit sefului statului roman, la intalnirea de la Comisie nu s-a discutat despre criza de la Bucuresti: "Nu a fost subiect de discutie situatia politica din Romania, atata vreme cat Romania are un guvern in functie, iar la Bruxelles nu se face confuzie intre disputa politica si criza politica".
Barroso spune si el: Romania nu trebuie blamata pentru situatia in care se afla, atata vreme cat si in state vechi membre ale UE sunt situatii politice "pline de viata". "In unele state vechi ale UE, multe luni dupa alegeri nu s-au putut forma guverne", a sustinut Barroso, adaugand insa: tine de sistemul democratic ca Romania sa-si respecte obligatiile - chiar si in situatii tensionate - legate de statutul de membru al UE.
Potrivit sefului Comisiei, in prezent raporturile Executivului de la Bruxelles cu autoritatile romane sunt in normalitate si nu se observa, din acest punct de vedere, nicio problema. El a amintit insa ca negocierile de aderare purtate cu autoritatile romane au fost, in unele momente, foarte dure si ca in acele discutii Romania s-a angajat sa-si respecte obligatiile: "Nu exista probleme politice la care un sistem democratic sa nu aiba raspuns. Romania ar trebui sa continue sa faca eforturi sa devina o tara pro-europeana, asa cum m-a asigurat presedintele Basescu".
Sfaturile sefului Comisiei: romanii trebuie sa se adapteze la noile conditii de stat membru al UE ("a avut un start bun la momentul integrarii") si sa-si intareasca capacitatea de a folosi banii Uniunii Europene.
Barroso a dat o atentie speciala legii privind controlul averilor demnitarilor (legea ANI), aflata in dezbaterea Parlamentului de luni intregi. El a amintit ca adoptarea acestei legi este parte a negocierilor din Tratatul de aderare.
"Am vorbit cu presedintele Basescu despre subiectul ANI. M-a informat ca exista progrese inregistrate in legatura cu acest subiect, conform negocierilor din Tratatul de aderare. Presedintele Basescu m-a asigurat de sansele acestei agentii", a spus Barroso.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, la inceputul lunii noiembrie, Legea ANI, cu amendamentele Comisiei juridice, cu doua zile inainte de expirarea termenului de aprobare tacita in forma propusa de Guvern.
In forma adoptata de Camera, actul normativ prevede, in principal, ca Agentia Nationala de Integritate sa verifice declaratiile de avere si nu averile demnitarilor, cum era prevazut in forma Guvernului. Proiectul a fost modificat substantial de Comisia juridica a Camerei, prin votul PC, PRM, PSD si al UDMR, spre nemultumirea ministrului justitiei, Monica Macovei.
La inceputul acestui an, intre Tariceanu si Macovei a aparut o disputa pe tema Legii ANI, dupa ce ministrul justitiei l-a acuzat pe premier ca nu a sustinut legea in Guvern.
Presedintele Traian Basescu a declarat, in 22 ianuarie, la TVR, ca va invita partidele, la inceputul sesiunii parlamentare, la negocieri pentru ca legea de infiintare a ANI sa treaca prin Parlament "eficienta la un nivel acceptabil", care sa permita controlul averilor demnitarilor.
Comisia juridica din Senat a imbunatatit saptamana trecuta varianta adoptata de Camera Deputatilor, stabilind ca ANI are ca obiect de activitate verificarea averilor dobandite in perioada exercitarii mandatului si nu controlul declaratiilor de avere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO