Politică

Cronometrul pentru schimbarea lui Vacaroiu a pornit. La start asteapta Nastase

25.10.2005, 19:14 16

Noul regulament al Senatului - in baza caruia ar urma sa fie schimbat Nicolae Vacaroiu - a trecut ieri de votul final al senatorilor, dar lucrurile s-au blocat la Camera unde regulamentul ar urma sa fie votat astazi.

Tot astazi, regulamentul Senatului ar urma sa fie publicat in Monitorul Oficial, iar cel al Camerei probabil maine. La Camera, lucrurile s-au blocat dupa ce in Senat a fost respinsa legea minoritatilor. In urma acestui fapt, deputatii UDMR au examinat posibilitatea sa-si schimbe pozitia la votarea regulamentului - in urma caruia ar fi urmat sa fie schimbat Adrian Nastase - , lucru care a condus la o decizie de amanare a votului pentru gasirea unei solutii.

Tot astazi PSD va finaliza textul sesizarii de neconstitutionalitate in privinta celor doua documente care va fi transmis Curtii Constitutionale. Si PRM va formula o sesizare identica.

Publicarea in Monitorul Oficial a noilor regulamente porneste "cronometrul" celor 25 de zile la finalul carora, daca Curtea Constitutionala nu decide altfel, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase vor fi inlocuiti de Radu Berceanu (PD), respectiv Bogdan Olteanu (PNL). Acesta din urma a declarat ca, daca va ajunge presedinte al Camerei, va modifica regulamentul inca o data pentru motivul ca puterile presedintelui acestui for sunt discretionare.

La Senat, PSD a votat ieri in favoarea regulamentului, desi, cu putin inainte, presedintele partidului Mircea Geoana declarase ca social-democratii vor vota impotriva: "Tinand cont de faptul ca actualele regulamente au in mod evident, in opinia noastra, articole neconstitutionale, pozitia de vot a grupurilor PSD va fi impotriva regulamentelor".

In ciuda acestei "defectiuni" PSD, ca si PRM vor sesiza Curtea Constitutionala, pentru motivele invocate - exista articole neconstitutionale.

Aceste obiectii vor fi transmise Curtii Constitutionale compuse din membri majoritar numiti in timpul administratei PSD. Curtea ar urma sa decida, in principal, daca articolul noului regulament care prevede ca presedintii celor doua Camere pot fi schimbati, daca se schimba majoritatea politica este constitutional. Faptul ca sase dintre cei noua membri ai Curtii sunt fosti demnitari PSD sau apropiati acestui partid au alimentat suspiciunile ca instanta constitutionala va da castig de cauza PSD.

Un scenariu identic a fost vehiculat dupa sesizarile pe care PSD, pe de o parte si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pe de alta, le-au depus la Curte dupa angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pentru pachetul de legi privind reforma in justitie. Curtea a acceptat o parte din exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de ICCJ, dar nu si de PSD, insa au existat suspiciuni legate de faptul ca o serie de demnitari social-democrati au legaturi stranse, chiar de rudenie, cu unii dintre membrii Inaltei Curti.

Mircea Geoana a declarat ieri ca nu este vina PSD ca era la putere atunci cand au fost numiti judecatorii Curtii Constitutionale, in opinia sa "singurul arbitru pentru o societate democratica". Geoana a amintit ca, potrivit legislatiei in vigoare, mandatul unui judecator este de noua ani. Curtea isi schimba insa o parte dintre membri o data la trei ani, iar, potrivit lui Geoana, nimanui nu-i va trece prin cap sa acuze institutia ca este compusa din reprezentanti numiti de PNL sau PD cand aceste partide vor avea posibilitatea sa numeasca ele insele membri ai acestui for.

Pe de alta parte, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat ca daca va ajunge presedinte al Camerei Deputatilor va propune noi modificari ale regula-mentului de functionare.

"As vrea sa ma vad un presedinte al Camerei Deputatilor diferit de cei dinainte. Dupa ce voi ajunge presedinte al Camerei Deputatilor, as dori sa facem o noua modificare a regula-mentului, care sa inlature atributiile abuzive ale presedintelui in ceea ce priveste conducerea sedintelor", a precizat Olteanu. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO