Politică

Cu gandul la guvernare, UDMR arunca un candidat in lupta pentru prezidentiale

Cu gandul la guvernare, UDMR arunca un candidat in lupta pentru prezidentiale
28.06.2009, 17:44 23
 
Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor (42 de ani), a fost ales la finele saptamanii in cadrul Consiliului Reprezen­tantilor Unionali (CRU, miniparla­mentul Uniunii) drept candidat al formatiunii la alegerile prezidentiale.
 
Ce sanse are un maghiar?
Ce sanse poate sa aiba un candidat maghiar in alegerile prezidentiale din Romania? Si, daca sansele sale sunt mici, asa cum admite presedintele Uniunii Marko Bela, atunci de ce nu a ales Uniunea sa sprijine pe unul sau altul dintre candidatii cu sanse?
„In cazul nostru nu are importanta doar procentele, ci si posibilitatea transmiterii unui mesaj. Eu nu as lega in mod direct problema candidatului UDMR la presedintie de posibilitatea eventualei guvernari. Dupa prezi­dentiale, este adevarat, problema guvernarii ar putea fi reconfigurata. Exista aceasta posibilitate indiferent de cine va castiga. Dar, daca candidatul UDMR strange un anumit numar de voturi, noi vom putea spune, in turul al doilea al prezidentialelor, ceva", a explicat pentru ZF presedintele UDMR, Marko Bela, rostul pentru care Uniunea sia lansat in cursa un candidat.
UDMR poate fi socotita forma­tiunea politica din Romania care sia „lipit" numele de actul guvernarii mai mult decat oricare alt partid romanesc. UDMR sa aflat la guvernare intre 1996 si 2000 si intre 2004 si 2008, pentru ca intre 2000 si 2004 sa sustina guvernul PSD fara a avea reprezentanti in Guvern, dar beneficiind de avantajul de a sustine parlamentar partidul la guvernare. Ar fi vorba, asadar, de 12 ani alaturi de deciziile executive, fata de 10 ani cat a guvernat cel mai puternic partid din Romania, PSD.
 
Mizele turului II al prezidentialelor
Marko spune ca votantii Uniunii ar putea inclina balanta in favoarea unuia dintre candidatii intrati in turul al doilea. Dar mai asculta electoratul de vocea liderilor? „Electoratul asculta daca suntem rationali", crede Marko Bela.
UDMR a facut o figura frumoasa la alegerile europarlamentare cand a reusit sa stranga peste 9% din voturi, adica peste cat reprezinta maghiarii in randul cetatenilor romani. Marko admite ca, la prezidentiale, numarul maghiarilor care vor veni la vot ar putea sa fie mai mic, tinand seama ca el ar putea fi demobilizat de chiar faptul ca favoritul lor nu va avea sanse prea mari.
 
Cine este Hunor
Candidatul UDMR la prezidentiale a intrat in politica in urma cu 12 ani.
„Povestea a inceput intro dimi­neata de duminica cu o convorbire telefonica prin care mia fost propus postul de secretar de stat al UDMR in cadrul Ministerului Culturii. Dupa ce am stabilit cu interlocutorul meu ca nu este vorba de o gluma matinala, am acceptat oferta si in scurt timp am si pornit spre noul meu loc de munca, la Bucuresti, unde am lucrat patru ani", povesteste Hunor pe blogul sau.
El este parlamentar din 2000. Atunci a devenit deputat UDMR de Harghita, castigand un alt mandat in 2004. In iunie 2007 a fost ales presedinte executiv al UDMR. Hunor este si poet, el avand mai multe volume publicate.
La finele saptamanii el a fost votat masiv de membrii CRU drept candidat la prezidentiale.
Inainte de a fi votat de CRU, Kele­men Hunor a sustinut ca aceasta candidatura nu este „distractie, divertis­ment sau aventura, ci o munca de reprezentare a programului UDMR".
„Impreuna vom elabora acest program. Vom spune ce ne doare si de ce. Vom cauta remedii pentru durerea noastra, dar nu pentru ai supara pe romani (…). Vom spune ca avem nevoie de autonomie", a aratat Kelemen Hunor.
Potentiale candidaturi au mai fost cele ale senatorului Frunda Gyorgy si a deputatului Borbely Laszlo.
„Acest alegeri vor fi definitorii in Romania si este foarte probabil ca, dupa prezidentiale, sa se restructureze viata politica romaneasca. Nu este cert acest lucru, dar este foarte posibil, chiar si daca actualul presedinte va mai primi un mandat de cinci ani. Dar si daca nu va mai primi. Atunci, mai mult ca sigur, restructurarea este certa. Dar si daca va primi un nou mandat de cinci ani, se poate naste o astfel de situatie", a spus Marko Bela. Acesta a adaugat ca, in momentul de fata, nu se poate prezice nimic, iar UDMR nu trebuie sa fie un institut de sondare a opiniei publice, dar ceea ce poate spune cu siguranta este ca urmatoarele alegeri prezidentiale „vor fi o piatra de hotar in viata publica romaneasca".
Marko Bela a spus ca „nu sunt semne bune pentru prezidentiale", in conditiile in care alegerile europarla­mentare au aratat o revenire in forta a ultranationalistilor.
„Consider ca prezenta mai precara, mai slaba, a PNL este ingrijoratoare, pentru ca da dovada de un anumit dezechilibru. Competitia dintre cele doua partide guvernamentale se pare ca nu sa soldat cu rezultate, pentru ca sunt aproximativ asemanatoare, si ultra­natio­nalismul care a aparut, demagogia, populismul, criza economica au contribuit la promovarea acestui partid. In viata politica romaneasca iar este prezent un partid ultranationalist si acest lucru va influenta si prezidentialele, atunci cand candidatii se vor gandi cu cine vor putea sau nu vor putea sa coopereze. Cred ca nici noi nu vom putea uita lucrul acesta, nu sunt semne bune pentru prezidentiale si nu este sigur ca cei noua la suta ne dau putere. Dar toate celelalte probleme ne slabesc", a spus el.
Presedintele uniunii a adaugat ca si argumentele pro si cele contra vizavi de lansarea unui candidat al uniunii la prezidentiale sunt justificate.
El a adaugat ca, in situatia politica actuala, nu poate spune cu certitudine ce va face UDMR in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, insa puterea politica a maghiarilor trebuie evidentiata.
„Nu pot sa va spun ca vom putea eventual negocia, daca primim anumite voturi, nu pot promite, dar trebuie sa tinem cont de cele noua la suta. Si mai e un argument: o organizatie politica responsabila trebuie sa isi faca auzita vocea si sa isi transmita mesajul catre tara si propriei comunitati. O organizatie politica trebuie sasi faca auzit mesajul de cate ori are ocazia. Acesta e argumentul principal", a sustinut el ideea propunerii, de catre UDMR, a unui candidat propriu la prezidentiale.
 
Kelemen Hunor
  • 1993: medic veterinar, Universitatea de Stiinte Agricole Cluj, Facultatea de medicina veterinara
  • 1998: profesor de filosofie, Universitatea BabesBolyai, Facultatea de filosofie
  • 1990  1997: redactor la Radio Cluj, emisiunea in limba maghiara
  • 1993  1997: redactor la revista culturala „KORUNK"
  • 1997  2000: secretar de stat, Ministerul Culturii
  • 2000  2008: deputat
  • 1999  2007: UDMR, presedintele Consiliului de coordonare
  • 2007: UDMR, presedinte executiv
  • 1997  2000: secretar de stat, Ministerul Culturii
  • 2000  2008: deputat
  • Este scriitor si a primit mai multe premii literare

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO