Politică

Cu gandul la UE, actiunile crestin-democratiei cresc pe piata politica din Romania

11.01.2005, 00:00 19

PNL si PD se pregatesc sa urgenteze fuziunea. Noua structura ar urma sa fie de sorginte populara, un curent de centru dreapta puternic reprezenat in Europa.
Tinta finala ar fi, potrivit opinei mai multor lideri democrati si liberali, afilierea noului partid la Partidul Popular European (PPE) - cel mai puternic grup parlamentar din Parlamentul European. La ultimile alegeri, din vara trecuta, PPE a obtinut 269 de mandate in Legislativul de la Strasbourg, in vreme ce rivalii sai de stanga, Partidul Socialistilor Europeni au obtinut 200 de locuri.
Viitoarele alegeri - primele pentru Parlamentul European la care va participa si Romania - vor fi organizate peste patru ani. Potrivit Tratatului de la Nisa, Romaniei i-au fost rezervate 33 de locuri in Parlamentul European. Dupa integrarea Romaniei in UE, pana la noile alegeri, cei 33 de europarlamentari romani (desemnati de partide) vor avea titlu de observatori.
Reprezenarea unui partid national intr-o structura european puternica reprezinta un atu important. In UE, partidele din acelasi grup politic se sprijina intre ele si isi sustin reciproc proiectele - lucru care pare a fi luat in calcul de PNL si PD.
Singurul partid romanesc reprezentat cu drepturi depline in PPE este PNTCD, (UDMR este si el prezent dar nu este partid si, in orice caz, are mai multe platforme ideologice) aflat, din pacate, in afara Parlamentului de la Bucuresti. Unele declaratii facute de liderii PNL si PD nu ocolesc PNTCD-ul cand vine vorba de proiectul fuziunii. Si este, intr-un fel, firesc pentru ca o eventuala cooptare a PNTCD-ului la noua formula vizata de liberali si de democrati ar usura accesul in PPE.
Solutia fuziunii pare sa fi fost grabita de declaratiile presedintelui Traian Basescu de saptamana trecuta. Basescu s-a pronuntat pentru o fuziune, iar ideea a fost imbratisata de liderii politici ai celor doua formatiuni, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc.



Fuziunea, doar inceputul coagularii dreptei
Ieri, fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, a iesit din nou la rampa pentru a argumenta urgenta unui astfel de proiect. Stoica este cel care in vara trecuta a propus fuziunea dintre PNL si PD, solutie respinsa, la acel moment, de liderii celor doua partide, pe atunci Theodor Stolojan si Traian Basescu.
Ieri Stoica a intarit cu noi argumente solutiile propuse atunci si a spus ca este gata sa candideze el insusi pentru sefia PNL, la congresul partidului din 4-6 februarie, pentru a impune aceasta idee.
Potrivit lui Stoica, transformarea PNL si a PD intr-un singur partid este doar inceputul inchegarii unui pol politic de centru dreapta care ar urma sa inghita si celelalte formatiuni care au orientari apropiate.
Stoica a numit PNTCD-ul lui Gheorghe Ciuhandu, partid crestin democrat. Stoica a trasat si drumul viitorului partid care ar urma sa se nasca din acesta fuziune: afilierea la PPE. Acest lucru inseamna ca cele doua partide ar urma sa se retraga din organizatiile internationale la care sunt afiliate: PD la Internationala Scialista, iar PNL la Internationala Liberala.
Potrivit lui Stoica, noul partid ar urma sa aiba o doctrina populara - o structura care sa inglobeze o serie de curente avand insa ca suport liberalismul clasic. Stoica a spus ca PNL nu mai este in acest moment un partid liberal ci unul liberal-popular, dat fiind succesiunea de fuziuni care s-au produs in acest partid. Nici PPE - structura in care ar urma sa fie inregimentat viitorul partid nu este, spune Stoica, o unitate monolitica din punct de vedere doctrinar. PPE este, afirma fostul lider liberal "o structura federativa care inglobeaza conservatori, crestin democrati, neoconservatori si liberali clasici".
Ieri, reprezentantii PNL si cei ai PD au spus ca ei nu au refuzat niciodata ideea fiziunii.



Liberalii spun ca nu renunta la doctrina
De altfel imediat dupa declaratiile lui Traian Basescu, presedintele interimar al PNL, Calin Popescu Tariceanu s-a declarat de acord cu aceasta idee. El a spus ca va inainta la congresul partidului din 4-6 februarie o motiune pentru fuziunea cu PNL.
Ieri purtatorul de cuvant al liberalilor Eugen Nicolaescu a declarat ca liberalll sprinina fuziunea, dar ca vor sa-si pastreze in continuare doctrina liberala
Potrivit lui Nicolaescu, liberalii considera ca partidul din care fac parte are o identitate foarte bine definita, fiind membru in Internationala Liberala si in Partidul Liberal European:"Aceasta doctrina, de centru-dreapta, nu este nevoie sa fie abandonata".
Si PD va avea, in primavara viitoare un Congres, care ar urma, potrivit vicepresedintelui democrat, Radu Berceanu, sa aprobe fuziunea cu liberalii. Cat despre doctrina noului partid, vicepresedintele PD spune ca potrivita este cea populara - care ar permite afilierea la PPE.
Ideea cooptarii altor partide la noua structura pentru realizarea unui mare pol de centru dreapta este o idee care ar putea fi valabila, dar pe termen lung, afirma Berceanu. Inaintea lui, Cozmin Gusa, liderul deputatilor democrati, declarase pentru un cotidian central ca in noul partid ar putea fi cooptate PNTCD si Uniunea pentru Reconstructia Romaniei. nu este de actualitate.
Fostul lider taranist, Vasile Lupu, acum in Actiunea Populara, sustine si ideea coagularii unui pol de centru dreapta, in jurul PNL si PD. El a spus ca a propus aceasta solutie lui Stolojan si Basescu inca de anul trecut.
Chiar si PRM cocheteaza cu ideea afilierii la PPE. Senatorul Mihai Lupoi, care si-a dat demisia din PRM ii reproseaza liderului partidului Corneliu Vadim Tudor ca a blocat sansele partidului de a se afilia la o puternica structura europeana, asemenea PPE.



PNTCD tine la blazon
Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, considera ca nu exista impediment pentru coagularea si consolidarea polului crestin-democrat in Romania insa, avertizeaza ca PNTCD nu va fi calul troian pentru intrarea altor formatiuni politice in Partidul Popular European.
"Toti vor ca PNTCD sa fie semnul hieraldic in coagularea fortelor de orientare populara. PNTCD este cel mai ravnit partid in acesta fuziune. Dar vor ca PNTCD sa intre in istorie iar altii sa traga sforile. PNTCD nu va fi calul troian pentru intrarea in Partidul Popular European a unora sau altora", a declarat ieri liderul PNTCD, intr-un interviu acordat ZF.
La sfarsitul lunii ianuarie, Gheorghe Ciuhandu va participa la Biroul Politic al PPE unde, precizeaza ca va informa in ceea ce priveste "autenticitatea asupra trairii crestin-democrate a unora sau altora". Liderul taranist afirma ca doctrina crestin-democrata nu trebuie doar revendicata, ci dobandita iar, in conditiile in care pe scena politica romaneasca sunt mai multe formatiuni care se revendica crestin-democrate, exista riscuri politice majore. "Trei sferturi dintre structurile de pe scena politica nu au tangenta cu crestin-democratia. Nu au traditie, nu au istorie", argumenteaza liderul taranist.
Dezbaterea privind consolidarea fortelor politice de orientare populara a fost favorizata in Romania, considera Ciuhandu, de faptul ca grupul popular european este cel mai numeros grup din Parlamentul European - are 269 de membri - iar crestin-democratii sunt la putere in majoritatea statelor membre ale UE. In acest cotext, "culoarul de centru-dreapta, reprezentat in Romania de PNTCD, este foarte tentant pentru diversi oameni politici care vin de pe alte culoare" si urmaresc interese de grup sau personale, afirma liderul taranist. Or, apreciaza Ciuhandu, inclusiv din acest motiv, negocierile privind o eventuala fuziune nu trebuie gandite conjunctural.
Desi a fost redeschisa o ampla discutie privind deschiderea unui proces de fuziune a fortelor crestin-democrate, iar discutia nu a inceput recent, PNTCD nu i-au fost adresate decat solicitari verbale si nu au avut loc decat discutii informale.  Potrivit lui Ciuhandu, PNTCD a avansat Aliantei PNL-PD o propunere de colaborare inainte de alegeri insa nu a primit nici un raspuns. In plus, liderul taranist aminteste ca in momentul in care a vorbit despre importanta consolidarii polului crestin-democrat in Romania si despre nevoia reprezentarii in Parlament a acestei doctrine, mesajul sau nu a fost privit cu seriozitate de catre liderii politici.



Lupoi descopera si el segmentul de centru-dreapta
Senatorul Mihai Lupoi, proaspat demisionar din PRM, a declarat ieri ca intentioneaza sa puna bazele unei forte politice popular-europene, de orientare crestin- democrata, si asteapta ca si alti sustinatori ai acestei idei sa i se alature. "Am deschis hora. Sa vedem cine se prinde in ea", afirma Mihai Lupoi. Senatorul de Dolj refuza sa dea detalii despre persoanele publice din partea carora are semnale ca ar raspunde ideii pe care o promoveaza. "In PRM multi vorbesc pe la colturi. Cine are ceva de spus, o spune public. Am plecat de la dictatura si nu vreau sa fac eu pe dictatorul", este argumentul senatorului de Dolj.  Afirma insa ca a avut recent o discutie cu presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, despre viitorul crestin-democratiei in Romania. Cum anume, tehnic, va fi conturat proiectul politic la care face referire, fostul vicepresedinte al PRM spune ca sunt doua posibilitati: fie va fi reformat un partid existent care se revendica a fi de orientare populara, fie ca fi infiintata o noua formatiune. Mihai Lupoi nu a precizat daca se va alatura Aliantei PNL-PD, formatiune aflata in aceste zile in centrul dezbaterii legate de fuziunea dintre cele doua formatiuni.
Senatorul Mihai Lupoi si-a anuntat duminica demisia din PRM printr-o scrisoare deschisa in care a acuzat lipsa de democratie din acest partid. "Am crezut ca ma aflu intr-un partid democratic cu o conducere onesta. Grava eroare!", afirma Lupoi, aratand ca in momentul in care a cerut ca PRM sa-si respecte angajamentul, exprimat prin aderarea la Partidul Popular European, presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor l-a acuzat ca destabilizeaza partidul.
iulian.anghel@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO