Politică

Cu riscul de a-si sifona imaginea, PSD pariaza totul pe Puwak si Beuran

14.10.2003, 00:00 20

PSD o tine una si buna. Ministrul Sanatatii Mircea Beuran, dovedit ca a plagiat mai multe ghiduri medicale (si exclus din invatamantul universitar din aceasta cauza) este victima unor atacuri politice, in vreme ce ministrul integrarii, Hildegard Puwak (acuzata ca a folosit fonduri europene in interesul familiei sale) este nevinovata.
Situatia celor doi demnitari a facut ieri obiectul unei analize de partid in cadrul Delegatiei Permanente a PSD (forul restrans de decizie al partidului, prezidat de Adrian Nastase)  - care a decis in unanimitate sa-l sprijine, in continuare, pe Mircea Beuran pentru portofoliul ministerial si sa-i acorde in continuare intreaga incredere ministrului Hildegard Puwak. Desi are probleme legate de imaginea partidului, sifonata de scandalurile in care sunt implicati cei doi membri ai Cabinetului, PSD nu renunta ei, dupa cum a declarat ieri vicepresedintele PSD Miron Mitrea. In cazul ministrului Sanatatii, PSD considera ca el este victima "unui atac politic datorita conflictelor din Sanatate." In cazul Puwak, PSD a "luat nota" de faptul ca UE a stabilit ca ea nu se afla in conflict de interese atunci firmele familiei au obtinut  finantari nerambursabile de 150.000 de euro. Mitrea a afirmat ca daca anchetele in desfasurare vor dovedi ca ministrul integrarii a gresit, atunci ea va raspunde conform legii, dar daca sotul si fiul ei se vor dovedi vinovati atunci ei trebuie sa raspunda si nu demnitarul guvernului."Daca ea a incalcat legea, ea raspunde, daca nu raspunde fratele, sora, tatal mama", a spus Mitrea, adaugand ca partidul a discutat cazul ca sa vada "daca au aparut elemente noi."



Atahanasiu: N-a discutat! Mitrea: Ba am discutat!
Anuntul ca situatia lui Beuran si Puwak a constituit o preocupare pentru Delegatia Permanenta si ca provoaca ingrijorare a fost facut de Mitrea, la doar cateva minute dupa ce ministrul Educatiei Alexandru Athanasiu afirmase ca aceste subiecte nu au fost discutate de partid si ca nimeni nu l-a intrebat despre stadiul anchetei pe care ministerul (la presiunea UE) l-a declansat in cazul fondurilor primite de familia Puwak. PSD este "ingrijorat ca acest caz este discutat de atat timp si este preocupat de pierderile de imagine, dar trebuie sa ia masurile care tin de realitate", a spus vicepresedintele partidului de guvernamant. Drept urmare, PSD nu a pus problema demiterii ministrului Puwak, nici a retragerii sprijinului politic, asteptand rezultatul anchetelor in desfasurare. Ministerul Educatiei a inceput o ancheta privind fondurilor pentru patru proiecte de formare profesionala in cadrul programului Leonardo da Vinci, ale familiei Puwak, finantate de UE, ancheta ce va fi finalizata pe 27 octombrie. In cazul descoperirii unor nereguli, beneficiarii vor returna integral subventiile primite. Programul Leonardo da Vinci a intrat in atentia publica la sfarsitul lunii august, cand presa a relatat ca fiul si sotul ministrului Integrarii Europene Hildegard Puwak au primit finantari de peste 150.000 de euro pentru patru proiecte in cadrul acestui program.



PSD: Plagiatul nu e treaba noastra
In ceea ce-l priveste pe Beuran, PSD si-a reluat teza potrivit careia justitia este cea care trebuie sa decida, in final, in cazul de plagiat de care este acuzat ministru. "Nu e problema noastra. Beuran are dreptul sa mearga in justitie. Justitia va decide daca UMF (Universitatea de Medicina si Farmacie care a constatat plagiatul si i-a desfacut contractul de munca ministrului - n. n.) a avut dreptate. Delegatia Permanenta a decis ca Beuran va fi sprijinit in continuare. Delegatia Permanenta a stabilit ca in cazul lui este vorba de un atac politic, datorita conflictelor din Sanatate. Noi am decis ca el sa-si continue activitatea de ministru si a primit din partea Delegatiei Permanente un sprijin unanim referitor la lupta sa pentru curatenie in spitale", a spus Mitrea.
Pe 3 octombrie, Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie a decis desfacerea contractului de munca al lui Mircea Beuran din cadrul Universitatii, la propunerea comisiei desemnate sa analizeze acuzatiile de plagiat. Rectorul UMF nu este altul decat colegul de partid a lui Beuran, senatorul PSD Laurentiu Popescu, iar in aceste conditii, acuzatiile PSD de politizare a cazului Beuran sunt nejustificate.



Opozitia nu se lasa
Conducerea Aliantei PNL-PD a solicitat ieri, inca o data, premierului Adrian Nastase sa o demita pe Hildegard Puwak din functia de ministru al Integrarii pentru ca Romania sa nu fie privita din afara ca o tara in care este tolerata coruptia. Purtatorul de cuvant al Aliantei Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca "doamna Puwak nu mai are nici un fel de autoritate morala de a reprezenta Romania in fata oficialilor europeni". Tariceanu a spus ca Guvernul "isi permite sa trimita la Bruxelles o persoana nedemna de a reprezenta interesele Romaniei". Liberalii si democratii cer Guvernului sa desemneze un alt reprezentant pentru a gestiona relatiile cu UE pentru ca data de aderare, 1 ianuarie 2007, sa nu fie compromisa. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO