Politică

Cum arata Romania si Bulgaria cand le privesti de la Bruxelles

09.03.2004, 00:00 14



Parlamentul European (PE) decide astazi daca Romania isi va reorienta negocierile inspre probleme politice, care li se vor adauga celor economice si de adoptare a legislatiei si, de asemenea important, daca Bulgaria va fi desprinsa de colega ei de grupa, Romania, pentru a se putea integra la timp. Mai precis, astazi, la Strasbourg, in cadrul sesiunii PE, se discuta rapoartele despre Romania si Bulgaria. Ele vor fi sustinute de raportorii Parlamentului European pentru fiecare dintre aceste tari - in cazul Romaniei este baroneasa Emma Nicholson, iar pentru Bulgaria, va fi sustinut de Geoffrey van Orden. Ambii sunt reprezentanti ai Partidului Liberal-Democrat din Marea Britanie si, asadar, colegi si ai aceluiasi grup parlamentar din cadul PE, al treilea ca marime, dupa cel popular (de dreapta) si cel socialist (de stanga).



Ambele formule care vor fi prezentate au fost insusite in unanimitate de catre membrii Comisiei de politica externa a PE.



Dezbaterea celor doua rapoarte va da un profil mai concret sanselor pe care le au cele doua tari sa finalizeze negocierile de integrare si sa devina membre ale UE la termenul propus in acord cu liderii europeni, 1 ianuarie 2007. Problema este ca in timp ce Bulgaria si-a vazut de drum si a asimilat cea mai mare parte a conditiilor de integrare, Romania a ramas in urma. In ultimul timp insa, Romania pare sa fi dat inapoi. Guvernul roman a minimalizat toate aceste derapaje, pericolul ca Romania sa nu finalizeze ngocierile, dar, mai ales, aproape ca nu recunosc, autoritatile de la Bucuresti, diferenta dintre Romania si Bulgaria.



Pentru a ilustra acest clivaj, cea mai elocventa este o lectura paralela a raportelor care vor fi prezentate astazi in plenul PE.





Situatia politica - deplansa in cazul Romaniei; Bulgaria felicitata



Raportul este impartit pe capitole. Primul dintre ele este cel referitor la situatia politica. Chiar daca deciziile politice nu se exprima prin nuante, dau si ele masura imaginii pe care o are fiecare dintre candidate. De la Bruxelles, Bulgaria este felicitata pentru ca "a fost in stare sa incheie 26 din cele 31 de capitole", iar fraza urmatoare cere finalizarea negocierilor cu tara de la sud de Dunare la inceputul acestui an. Se cere transmiterea unui semnal la nivel de simboluri, ca data la care se incheie negocierile cu Bulgaria sa fie cea la care adera cele 10 noi state - mai precis, 1 mai.



Principiul invocat este ca procesul de accedere la statutul de membru al UE trebuie sa aiba la baza "propriile merite". Asadar, dintru inceput, se sugereaza ca Bulgaria nu trebuie sa fie tinuta legata de colega sa de grupa, Romania.



Capitolul despre situatia politica a Romaniei incepe cu o stare de spirit deloc incurajatoare "Deplangem ca, in ciuda unor progrese inm anumite domenii, Romania se confrunta acum cu dificultati serioase in indeplinirea criteriilor politice". Urmeaza apoi conditionarea PE care arunca incertitudinea peste data aderarii Romaniei la UE - "sustinem ca finalizarea negocierilor la finele lui 2004 si integrarea in 2007 sunt imposibile daca Romania nu aplica pe deplin urmatoarele". Urmeaza temele cu caracter pur politic, cele care ar putea sa coste intreaga populatie daca actuala putere nu da semnale credibile ca va schimba aceste tare care macina Romania. Este vorba despre masurile de depolitizare a justitiei, de eliminare a coruptiei de la nivel politic si de asigurare a unei prese libere.



In domeniul justitiei, PE saluta reformele din domeniu pe care Bulgaria le-a facut si insista asupra faptului ca este nevoie de incredere in cei care lucreaza in acest sistem. Este atrasa atentia ca numai increderea in justitie si administratie poate atrage mai multi investitori straini. Romania, in domeniu sta mai prost - este binevenita reforma judiciara, dar mai este nevoie de lucruri capitale - independenta si profesionalism, de un Consiliu Superior al Magistraturii netulburat de politicieni.





Cea mai mare problema a Romaniei, coruptia, a Bulgariei, romii



Cea mai mare problema pe care o are Bulgaria tine de integrarea populatiei de etnie roma in societate. Adoptiile internationale, in proportie de 90%, au avut la baza copii romi, o masura criticata in raport. Dar sunt criticate si intarzierile in elaborarea de strategii care sa se ocupe de accesul femeilor si al copiilor romi la conditii normale. Romania nu are astfel de probleme in raport. Ingrijoratoare este coruptia, la nivel de stat spune raportul. Este salutata adoptarea pachetului de legi anticoruptie, dar exista nemultumirea ca nu sunt aplicate prevederile legii. "Este nevoie de vointa politica inainte de toate, pentru eradicarea coruptiei, si doar aceasta vointa va impune o schimbare de atitudine", scrie raportul. Tot ingrijorare domenste in raport si in privinta independentei presei - jurnalistii sunt hartuiti si intimidati spune raportul despre Romania - si este nevoie de monitorizarea gradului de libertate care este permis ziaristilor.





Bulgaria nu este intre ciocanul UE si nicovala SUA



Doua sunt mentiunile in raportul despre Romania care arata ca PE asteapta o atitudine pro-europeana de la oficialitatile de la Bucuresti. Este considerata pozitiva amanarea ratificarii tratatului cu SUA privind tribunalul Penal International - o disputa care a prins Romania la mijloc intre UE, impotriva acordarii de imunitate soldatilor americani, si SUA, care a cerut acest lucru. De asemenea, este pomenita si autostrada Brasov-Bors, care este mentionata ca exemplu de incalcare a regulilor economiei de piata - Bechtel a obtinut contractul fara licitatie. Se cere un raport din partea Comisiei Europene pe aceasta problema. La Bulgaria nu exista astfel de precizari.





Bulgaria sta mai bine la economie decat Romania



Romania este felicitata (este singura felicitare expres mentionata in raport) pentru stabilitate economica si pentru cresterea economica din 2002 si prima parte a lui 2003. PE spera ca Romania va ajunge in curand la statutul de economie de piata. Acelasi statut este prima formulare la capitolul economic la Bulgaria - care, spre deosebire de noi, este candidat la aderare care are economie de piata functionala.Bulgaria are si ea crestere economica, are inflatie in scadere (si eforturile in acest sens sunt laudate - de la 7,4 in 2001, la 5,8 in 2002. Bulgaria "impresioneaza" (doar am citat din text) prin politica fiscala stransa care a facut posibila adancirea deficitului de cont curent si a dus la reducerea datoriilor. La Romania, "drumul integrarii este mai degraba dificil" si din cauza inceperii tarzii a privatizarii si a restructurarii intreprinderilor de stat, ca si a climatului de afaceri, "inapt sa stimuleze afaceri proprii sau sa atraga investitori straini directi". adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri