Politică

De ce am merge la vot si cu cine votam in alegerile europene?

14.11.2007, 21:32 106

Apatia este cuvantul care trebuie sa caracterizeze aceasta campanie. Apatia provine intre altele din faptul ca partidele nu au inteles ele insele care este rostul acestor alegeri - pana la urma istorice, intrucat sunt primele la care Romania participa - si chiar care este importanta Parlamentului European.
In ciuda indiferentei a fi parlamentar in PE este pana la urma un lucru onorant si important in aceeasi vreme.
Parlamentul European are un cuvant greu de spus la adoptarea bugetului Uniunii Europene si impreuna cu Comisia Europeana are putere de codecizie pe proiecte importante.
Cine isi mai aminteste discutiile din Parlamentul European la momentul semnarii Tratatului de aderare a Romaniei, in aprilie 2005, isi poate cu usurinta inchipui care este importanta acestei institutii fundamentale a Uniunii Europene.
Atunci o parte a Parlamentului (spectrul de dreapta) a amenintat ca nu va vota aderarea, daca nu primeste puteri de control in ceea ce priveste mersul reformelor in Romania.
Presedintia Uniunii a trebuit sa promita acest lucru si de atunci se stie ploaia de critici venite din partea europarlamentarilor, critici care, pana la urma, s-au dovedit utile, pentru ca au tinut guvernele de la Bucuresti in priza.
Chiar astazi PE se pronunta asupra unei rezolutii referitoare la decretul-lege emis de guvernul italian referitor la imigratie. O parte a Parlamentului ar dori sa condamne decretul in baza caruia imigrantii-problema pot fi expulzati rapid, o alta sa inaspreasca regulile. Este adevarat ca guvernele nationale nu sunt obligate sa se supuna unei rezolutii a Parlamentului European, dar daca o astfel de rezolutie trece, este fara indoiala ca Parlamentul italian se va gandi de doua ori inainte de a promulga legea.
Ce se poate intelege de aici? Daca Romania a avut prieteni la Parlamentul European, s-a intamplat pentru ca si partidele din Romania afiliate fiecare la grupul sau politic corespondent din PE au facut, de cele mai multe ori, lobby pentru tara. Aflati acum in interior europarlamentarii nostri pot face acest lucru cu mult mai mult succes. Pentru ca, daca Tratatul de aderare a fost semnat, daca Romania s-a integrat in UE, s-a intamplat pentru ca Executivul de la Bruxelles a fost ingaduitor, dar si pentru ca lideri ai PE - precum Watson (liberal), Schultz (socialist) sau Pottering (conservator) - au fost convinsi sa nu puna bete in roate acestor procese.
Odata cu intrarea in vigoare a noului Tratat al UE, rolul Parlamentului va creste, deci si forta sa.
Prezentam alaturat castiva din candidatii partidelor care potrivit sondajelor depasesc pragul de 5% obligatoriu de obtinut pentru o reprezentare in Parlamentul European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO