Politică

De ce nu ar vrea Partidul Social Democrat un acord cu Fondul Monetar International

12.03.2009, 19:22 23

Pachetul de masuri discutat cu FMI va include protejarea intereselor economice ale populatiei, asigurarea resurselor suficiente pentru realizarea investitiilor prevazute in bugetul de stat, absorbtia fondurilor europene si realizarea unei proiectii bugetare multianuale, au stabilit ieri liderii PDL si PSD.

Coalitia PSD-PD-L s-a intalnit din nou ieri pentru a discuta la nivel politic un eventual acord de imprumut extern, dupa mai multe zile in care social-democratii s-au aratat deranjati ca nu ar fi informati despre inceperea discutiilor cu Fondul Monetar International si cu Comisia Europeana pe marginea acestui subiect.
Liderul PSD Mircea Geoana spune ca nu respinge de principiu semnarea unui acord cu FMI, dar are obiectii in privinta oportunitatii lui si suparari ca nu ar fi fost informat despre discutii.
Acestea sunt insa toate nemultumirile social-democratilor in legatura cu semnarea unui eventual acord cu FMI?
Analistul politic Cristian Parvulescu explica: "De ce n-ar fi suparati social-democratii? Un acord cu FMI afecteaza in mod traditional electoratul social-democrat, iar ministerele sociale, care sunt controlate de ministrii PSD, sunt principalele afectate".
La impartirea ministerelor, PSD si-a ales portofoliile sociale - munca si protectie, educatie, sanatate - adica acele domenii care vor fi primele lovite in eventualitatea restrangerii cheltuielilor administrative.
"Prin recentele declaratii legate de contractul cu FMI este clar ca PSD cauta sa se distanteze de PD-L si, pe de alta parte, au dreptate cand folosesc expresia "guvernarea pe furis".
Ei sustin ca nu au fost informati cu privire la acord, iar PD-L a reactionat palid la aceste acuzatii", afirma Parvulescu.
Analistul politic Stelian Tanase pune aceste obiectii ale PSD si pe seama campaniei electorale pentru prezidentiale: "Ministerele PSD sunt mari 'halitoare' de fonduri. Introducerea unei discipline a FMI ar insemna ca nu mai poti sa bagi bani in zonele electorale. Cu Boc te mai descurcai, dar cu Fondul nu".
Potrivit lui Tanase, PSD se acopera acum ca nu cumva candidatul sau sa fie atacat electoral in viitor cu aceasta tema: "Daca lucrurile se vor inrautati, candidatul PSD va putea sa vina si sa spuna. Vedeti? V-am zis eu!".
De fapt, afirma Tanase, Basescu, cand si-a tinut discursul in Parlament despre necesitatea imprumutului extern, a facut-o si din perspectiva electorala, vorbind despre "o plasa de siguranta".
Premierul Emil Boc a sustinut ca Guvernul nu a semnat niciun fel de acord politic cu FMI, iar decizia privind contractarea sau nu a unui imprumut va fi luata de Guvern dupa consultari in cadrul unui comitet interministerial din care vor face parte reprezentanti ai ambelor partide aflate la guvernare, a declarat premierul Emil Boc.
El a comentat astfel declaratia liderului PSD Mircea Geoana privind lipsa unui mandat politic al Guvernului de a semna un acord cu FMI.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO