Politică

Deputatii au lasat fara obiect legea controlului averilor

Deputatii au lasat fara obiect legea controlului averilor

Deputatii au modificat radical proiectul legii controlului averilor transmis de Guvern

25.10.2006, 18:08 20

Sustinuta doar de PNL si PD, legea controlului averilor demnitarilor are sanse zero de a fi adoptata intr-o forma apropiata de cea a guvernului. In forma agreata de majoritatea deputatilor legea nu mai verifica averile, ci formal, declaratiile de avere, lucru care o face, in opinia initiatorilor, inutila.
Modificata radical de comisia de specialitate, ieri legea (numita legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate - ANI, institutia care urma sa controleze averile) a fost din nou amanata la vot cand in timpul dezbaterilor pe articole din plenul Camerei Deputatilor, 18 dintre cele 43 de articole dezbatute au fost retrimise la comisia de specialitate pentru a fi rediscutate.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ieri deputatilor sa voteze legea in forma Guvernului. Insa, avand in vedere ca cei care resping legea in forma propusa de Guvern - UDMR, PC, PSD si PRM -, sustinand amendamentele comisiei, sunt multi, exista putine sanse ca legea sa se intoarca in plenul Camerei in forma sustinuta de Executiv, cea care acorda institutiei puteri sporite.
Articolele retrimise ieri la comisia de specialitate, la propunerea presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, sunt cele mai importante si mai controversate articole ale legii, si anume cele care reglementeaza controlul averilor. Acestea au fost modificate anterior in cadrul dezbaterilor din Comisia juridica, astfel incat ANI ar urma sa controleze doar "declaratiile de avere (ale demnitarilor) dobandita in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functilor respective" si declaratiile de interese, excluzandu-se articolele ce prevedeau controlul efectiv al averilor si al incompatibilitatilor.
Deputatii din partea UDMR, PC si PRM au criticat decizia retrimiterii la comisie al articolelor, sustinand ca nu exista nici un motiv pentru realizarea acestui demers. Reprezentantii PD si PNL au contracarat declaratiile acestora, sustinand ca legea ANI ar fi "sugrumata" daca s-ar adopta amendamentele comisiei.
Opozantii legii ANI in forma propusa de Guvern au declarat ieri ca varianta comisiei reprezinta o imbunatatire a legii si ca elimina articolele neconstitutionale.
Ieri deputatii au mai ciuntit putin varianta initiala si au eliminat obligativitatea persoanelor din conducerea cultelor religoase si a membrilor din Consiliul Economic si Social de a-si declara averile.
Ministrul justitiei, Monica Macovei, continua sa respinga criticile deputatilor la adresa proiectului de lege privind Agentia Nationala de Integritate. Ea spune ca proiectul elaborat de Guvern este nociv doar pentru cei care nu vor sa se purceada la controlul averilor.
Retrimiterea articolelor disputate la comisie a fost promisa de presedintele Camerei Inferioare inca de saptamana trecuta, cand reprezentanti ai societatii civile au contestat modificarile aduse de comisie.
Daca nu va fi dezbatut de Camera Deputatilor pana la 2 noiembrie, proiectul va fi adoptat tacit in forma propusa de Guvern si va merge apoi la Senat, care este camera decizionala in acest caz. Insa aici lucrurile stau si mai prost pentru PNL si PD, ei neavand suficienti membri sa sustina varianta Guvernului. Romania s-a angajat sa infiinteze Agentia Nationala de Integritate inca din 2005, dar votarea legii nu a fost grabita nici macar dupa ce vicepresedintele comisiei europene, Franco Frattini, a evidentiat importanta adoptarii acestei legi. Necesitatea infiintarii ANI este consemnata si in ultimul raport de monitorizare al comisiei europene din luna septembrie, conform caruia Parlamentul trebuie sa adopte legislatia necesara infiintarii ANI pana la sfarsitul acestui an.

Ce au eliminat deputatii
ANI nu mai controleaza averile, ci doar declaratiile de avere
ANI nu mai controleaza incompatibilitatile demnitarilor
Inaltii ierarhi religiosi nu mai sunt obligati sa-si declare averile
Membrii Consiliului Economic si Social nu mai intra sub incidenta legii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO