Politică

Dezincriminarea calomniei, amanata la Camera

25.03.2004, 00:00 29



Deputatii au finalizat ieri discutiile pe articole la noul proiect de lege privind noul Cod penal, dar au amanat pentru, a doua oara in ultima saptamana, dezbaterea articolului 220 care incrimineaza calomnia. Presedintele Camerei Valer Dorneanu a invocat oficial prezenta "nesemnificativa" la vot a deputatilor. Potrivit, deputatului PD Emil Boc, Dorneanul a spus la o sedinta a grupurilor parlamentare, organizata inaintea luarii acestei hotarari, ca "se asteapta niste decizii politice".



Comisia juridica se pronutase anterior pentru eliminarea pedepsei cu inchisoarea pentru calomnie, textul proiectului noului Cod penal prevazand ca infractiunea se pedepseste cu "zile - amenda". Infranctiunea de insulta a fost scoasa fin sfera Codului penal si va fi reglementata, probabil, in Codul civil. In ceea ce priveste infractiunea de calomnie, asa cum prevede proiectul noului Cod penal, ea va fi pedepsita cu un numar de zile amenda - de la 20 de zile la 120, in functie de gravitatea faptei. Ziua amenda se plateste cu o suma cuprinsa intre 100 de mii de lei si un milion. Pentru calomniator, acest lucru se poate traduce intr-o amenda de la 20 de milioane de lei la 120 de milioane, sume considerate - prin raport la nivelul de trai - prea mari de deputatul Emil Boc. El a spus ca infractiunea de calomnie ar trebui reglementata in Codul civil si nu in cel penal. Boc a sustinut un amendament prin care cerea dezincriminatea calomniei, aratand ca mentinerea ei in Codul penal "are efect daunator asupta libertatii de exprimare". Problema nu a fost transata intrucat Dorneanu a suspendat sedinta din cauza absentei masive a deputatilor de la lucrari.



Nu toata lumea a fost fericita de noile modificari. Deputatul PSD Cornel Badoi, sustinut de liderul grupului parlamentar al PRM Lucian Bolcas, a cerut, de pilda, reintroducerea infractiunii de insulta in noul Cod penal.



Majoritatea articolelor din noul Cod au fost adoptate ieri de deputati, dar o serie de texte au fost amanate pentru a permite Comisiei juridice sa aduca unele modificari. Coruperea alegatorilor, impiedicarea activitatii justitiei sau sustragerea de la recrutare, sunt articole care au fost amanate. In ceea ce priveste sustragerea de la recrutare, noul Cod prevede pedepse aspre, plecand de la un al la cinci ani de inchisoare. Boc a observat insa ca, potrivit noi Constitutii, serviciul militar nu mai este obligatoriu si a cerut eliminarea articolului, pentru a da un semnal clar Ministerului de Interne si MApN sa modifice legislatia conform Constitutiei.



Deputatii au votat ieri, intre altele, articolele referitoare la pedepsele pentru faptele de coruptie in legatura cu adoptiile (de la 2 la 7 ani); furt (1-7 ani); furt calficat (1- 10 ani); spalare de bani (3-12 ani); inselaciune (de la 1 la 20 de ani in functie de gravitatea faptei). Actiunile violente impotriva ordinii constitutionale sunt pedepsite cu inchisoare de la 15 la 20 de ani. Actele ostile NATO, UE si Consiliului Europei se pedepsesc cu inchisoare de la 7 la 10 ani. Terorismul este pedepsit cu detentia maxima pentru infractiunea la care este incadrat, in vreme ce asocierea in vederea actelor de terorism se pedepseste cu detentie severa de la 15 la 20 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO