Politică

Diaconescu: Inchidem JAI in acest an

12.11.2004, 00:00 14

Inchiderea capitolului de negociere  "Justitie si Afaceri Interne (JAI), pana la finele acestui an, va aduce un plus de credibilitate procesului de reforma in sistemul judiciar romanesc, a declarat ieri ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu.
Romania mai are de incheiat, in negocierile cu UE, trei capitole - JAI, Concurenta si Mediu, primul fiind, de departe, cel mai dificil.
Au existat voci in Parlamentul European care s-au indoit de faptul ca Romania va fi capabila sa incheie acest capitol pana la finele lui 2004 - intrucat procesul de reforma al justitiei pe care Romania trebuie sa-l parcurga pentru a inchide dosarul este foarte laborios.
Ministrul justitiei a declarat ieri ca exista sanse ca Romania sa incheie negocierile de aderare pana la sfarsitul acestui an: "Exista sanse reale ca, in noiembrie, din punct de vedere tehnic, documentele de pozitie sa fie inchise si transmise Uniunii Europene, care probabil va dori si alte clarificari", a spus Diaconescu. Ministrul Justitiei mai arata ca spera ca, pana la sedinta Consiliului European din 17 decembrie, negocierile la Capitolul 24 sa fie finalizate.
Comisarul pentru extindere, Gunter Verheugen, a declarat recent ca "focurile de avertisment au fost de mare ajutor".
"Acestea i-au permis cu adevarat premierului sa faca unele lucruri pe care nu le putuse face inainte, de exemplu sa il demita pe ministrul Justitiei si sa numeasca un nou ministru, care doreste reforma judiciara", a spus Verheugen.
Dupa avertismentele severe ale Parlamentului European, ministrul de justitie Rodica Stanoiu, a fost inlocuita  cu Cristian Diaconescu. Sub mandatul sau au fost elaborate mai multe legi de reforma. Oficialii Comisiei au spus ca apreciaza aceste modificari, dar ca asteapta sa vada cum functioneaza in practica, inainte de a inchide capitolul JAI. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO