Politică

Dilema partidelor: Cine va guverna daca Guvernul va cadea?

Dilema partidelor: Cine va guverna daca Guvernul va cadea?

Premierul Tariceanu: "PNL nu ia in discutie o varianta de demisie a guvernului"

21.09.2007, 18:22 20

PSD, PD si PLD si-au unit fortele impotriva guvernului liberal si sunt sigure ca saptamana viitoare motiunea de cenzura va trece.
"Dupa parerea mea, guvernul cade", afirma purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. Vicepresedintele PSD Dan Nica il completeaza: "Scopul motiunii de cenzura este, evident, caderea guvernului (...) in maximum 10 zile de la depunerea motiunii, noul guvern va fi in functiune".
Votul din urma cu cateva zile din Senat prin care a fost respinsa ordonanta de urgenta de reorganizare a guvernului a fost zdrobitor. Doar 12 alesi au fost de partea Cabinetului. Daca tendinta se mentine si la votul motiunii (care va fi dat de ambele Camere) soarta guvernului Tariceanu II este pecetluita. Ce va urma insa dupa?
Dupa anuntul depunerii motiunii de catre PSD, premierul Calin Popescu-Tariceanu a reiterat ca PNL nu va guverna impreuna cu PSD pentru a se mentine la putere. Ipoteza sa: este posibila, spune el, o colaborare la guvernare intre PSD si PD, ceea ce ne va arata clar "ca vechile legaturi de pe vremea FSN-ului nu s-au distrus in totalitate".
Si, mai spune primul-ministru: "PNL nu ia in discutie o varianta a demisiei guvernului. In schimb, o guvernare PD-PSD este posibila, daca motiunea va trece".
Pe langa varianta unui guvern PNL-PSD, in ultimele zile a fost vehiculata si ipoteza unei guvernari PD-PSD, cea amendata de actualul sef al Cabinetului. Insa ambele formatiuni au eliminat, cel putin public, aceasta ipoteza. Este imposibil sa guvernam alaturi de PD, spune seful PSD Mircea Geoana, in vreme ce liderii democrati invoca un articol din statutul partidului care le interzice colaborarea institutionala cu social-democratii.
Dupa intalnirea de marti seara dintre presedintele Traian Basescu si liderul PSD Mircea Geoana, surse de la Cotroceni au avansat ipoteza unei guvernari PD-PLD, sustinuta parlamentar de PSD - urmand ca social-democratii sa fie cooptati la guvernare dupa alegerile din 2008. Mircea Geoana a dezmintit insa public aceast scenariu. Ipoteza "este de rasul curcilor", sustine presedintele PSD. De asemenea, el afirma ca ideea unui guvern de uniune nationala este o poveste. Solutia gasita de seful social-democratilor: daca dupa caderea guvernului se constata ca este nevoie de anticipate, atunci va fi nevoie de un guvern de tehnocrati care sa gestioneze administratia pana la scrutin.
Ideea unui guvern PD-PLD este respinsa chiar de cei in cauza. Seful PLD, Theodor Stolojan, a sustinut ieri ca un guvern PD-PLD ar fi la mana PSD sau PNL: "Solutia sunt alegerile anticipate. A face un guvern cu PD, care sa fie la mana PSD sau PNL, nu este o treaba buna".
El sustine ca, daca PNL si PSD au destula sustinere in Parlament, "aceste doua formatiuni ar trebui sa-si faca un guvern transparent, pe baza unui protocol, si sa stie lumea cu cine are
de-a face". Dar, asa cum se vede, cel putin la vedere, liberalii resping aceasta varianta.
In ceea ce priveste Partidul Democrat, dupa cum spune presedintele executiv al partidului Adrian Videanu, el isi va asuma guvernarea, daca situatia "o va cere". Videanu nu explica care "situatie", dar ea se prezinta asa, daca socotim ponderea parlamentara a partidelor: ori PD cu PLD, sustinut de PSD, ori PD cu PSD (de vreme ce orice discutie cu PNL este considerata un subiect tabu).
Guvernarea s-au aratat dispusi sa si-o asume si social-democratii, dar Traian Basescu refuza acest lucru, desi, matematic, PSD este acum cel mai puternic partid parlamentar.
In aceasta situatie, dupa cum spune Mircea Geoana, o limpezire ar putea-o aduce alegerile anticipate. Insa liberalii nu cred in aceasta ipoteza.
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu sustine: "La o eventuala cadere a guvernului, posibilitatea anticipatelor este aproape exclusa, pentru ca majoritatea parlamentarilor existenti din toate partidele vor prefera orice guvern alegerilor anticipate. In sensul acesta, cine doreste cu tot dinadinsul caderea actualului guvern trebuie sa se gandeasca ca nu ajunge la anticipate, ci ajunge, practic, la un guvern eventual si personal al domnului Basescu".
Vicepresedintele PSD Dan Nica este doar pe jumatate de acord cu spusele lui Antonescu: "Unii au declarat ca voteaza motiunea si nu o vor vota, altii au declarat ca nu voteaza motiunea si o vor vota. Campania 'daca motiunea trece' a fost lansata de cateva persoane cu o maturitate politica nu foarte dezvoltata. In maximum zece zile de la depunerea motiunii, noul guvern va fi in functie".
Daca asa vor sta lucrurile, va fi un guvern din care niciun partid nu stie in acest moment daca va face parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO