Politică

Discutia despre reforma PSD ii aduce pe Iliescu si Nastase contracandidati

12.01.2005, 00:00 18

Rupere de nori la PSD. Adrian Nastase si Ion Iliescu s-ar putea confrunta la presedintia PSD, la congresul din februarie. Adrian Nastase a facut ieri un anunt cert, in timp ce Ion Iliescu a vorbit despre posibilitatea de a candida, argumentand ca prezenta sa ar fi "utila" in conducerea partidului.
"Nu sunt tentat sa intru in competitie cu alte grupari din partid. Vreau sa eliminam grupurile de interese. Eu nu vin cu gruparea Iliescu, impotriva gruparii Adrian Nastase sau oricare alta", a declarat Ion Iliescu, care a subliniat ca nu doreste sa incurajeze competitia pentru diverse grupari care doresc sa preia sefia PSD.
 Fostul sef al statului a mai spus ca isi pune experienta si credibilitatea "la dispozitia PSD" intrucat partidul trebuie sa iasa in fata "cu oameni credibili". Ion Iliescu pare sa-si fi conturat astfel platforma politica pentru propria candidatura. Pune insa si o conditie: modificarea statutului partidului, in sensul simplificarii structurilor de conducere din PSD.
Ion Iliescu a revenit ieri in PSD, oficial, dupa ce timp de patru ani, cat a fost la Cotroceni, s-a autosuspendat din partid.
Actualul presedinte al partidului, Adrian Nastase, a declarat ferm ca va candida pentru un nou mandat la sefia PSD, aratand ca este nevoie de continuarea reformelor in partid. In ceea ce priveste rolul pe care l-ar putea avea in partid Ion Iliescu, Nastase afirma ca acesta "va ramane mereu ca presedinte fondator" si va ramane "membru al echipei". Il trimite in istorie.
Adrian Nastase a anuntat ca aspira la functia de lider al PSD dupa ce, impreuna cu Ion Iliescu si cu alti membrii emblematici pentru PSD - precum Octav Cozmanca, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea - s-a intalnit cu mai multi lideri locali ai PSD, presedinti ai consiliilor judetene.
Fara exceptie, toti liderii locali chemati la Bucuresti, dar si cei care sunt asteptati astazi la intalnire - liderii filialelor judetene - au vorbit, pe tonuri diferite despre nevoia de reformare a partidului si asumarea erorilor de catre liderii de la centru.
Lui Ion Iliescu si lui Adrian Nastase, mai multi lideri locali le-au cerut sa faca un pas inapoi, sa se retraga din conducerea partidului.
Liderii filialelor din Moldova ale PSD s-au alaturat ieri colegilor lor din Ardeal care luni declarau ca este nevoie de restructurarea partidului dar ca nu trebuie asteptat ca Ion Iliescu sa fie reformatorul. Fostul sef al statului este considerat responsabil, atat de organizatiile transilvane dar si de cele moldovene, de pierderea alegerilor.  Una dintre cauzele maore care a dus la pierderea alegerilor este, in opinia acestor organizatii, conflictul aparut intre Ion Iliescu, ca presedinte al Romaniei, si Guvernul Nastase, precum si remarcile critice pe care Iliescu le-a facut la adresa PSD.
Lipsa democratiei din partid ca si structurile greoaie de conducere au fost, de asemenea, criticate de liderii locali. Solutia propusa de ei este instituirea unei conduceri colegiale din care sa faca parte si Adrian Nastase, a carui schimbare nu ar considera-o oportuna.
O pozitie mai accentuata a avut ieri Marian Oprisan, liderul PSD Vrancea, cunoscut drept apropiat al lui Miron Mitrea. Oprisan a declarat ca "de dragul social-democratiei, Ion Iliescu si Adrian Nastase ar trebui sa faca un pas inapoi". Oprisan afirma ca partidul a pierdut alegerile in Vrancea odata cu afisarea fotografiilor electorale ale lui Adrian Nastase. "Cetatenii nu digera aroganta, distanta" spune Oprisan.
Potrivit liderului PSD Vrancea, Adrian Nastase ar trebui sa-si asume responsabilitatea pierderii alegerilor si sa demisioneze din conducerea PSD. In ceea ce-l priveste pe Ion Iliescu, Oprisan crede ca fondatorul PSD poate avea rolul de "sfatuitor apropiat al viitorului presedinte al PSD". Cel mai potrivit lider al partidului ar fi, potrivit lui Oprisan, Mircea Geoana, Ioan Mircea Pascu, Miron Mitrea sau Cristian Diaconescu.
Pe aceeasi linie, presedintii Consiliilor Judetene Dambobita si Teleorman, Gheorghe Ana si Liviu Dragnea, spun ca esecul alegerilor ar trebui asumat de intreaga conducere a PSD. Cei doi au evitat insa sa faca nominalizari.
Liderul filialei Cluj, Ioan Rus, artizanul declaratiei prezentate luni de cele 14 filiale transilvane, a venit ieri cu noi precizari. Rus a spus ca PSD are un presedinte, Adrian Nastase, iar rezultatele obtinute de acesta la alegeri nu impun stringent o schimbare a sa.
In ceea ce priveste rolul pe care ar trebui sa-l joace Ion Iliescu in PSD, Ioan Rus crede ca nu va fi o problema ca acesta sa-si gaseasca "un loc de prestigiu in interiorul PSD", insa nu asteapta ca restructurarea partidului sa vina din partea lui.
Ioan Rus, unul dintre autorii documentului de la Cluj privind reforma profunda in PSD, considera ca partidul nu va ajunge la scindare pentru ca are "suficienta maturitate". Este nevoie insa, spune el, de trecerea in esalonul doi a membrilor de partid controversati, idee pe care o va lansa in dezbaterea congresului.
Mai rezervat, Viorel Hrebenciuc, deputat si unul dintre liderii de la Bacau, a spus ca este nevoie de restructurarea partidului si la acest proces trebuie sa participe mai ales Ion Iliescu: "Toti membrii PSD pot restructura partidul, cu atat mai mult Ion Iliescu, care este fondatorul acestui partid", a afirmat Hrebenciuc.
Ion Iliescu a refuzat sa comenteze aprecierile liderilor din teritoriu. In schimb, Adrian Nastase a cdeclarat ca "i se pare un lucru pozitiv ce se intampla in filiale. N-as spune ca este o fierbere, ci o preocupare reala pana la congres".



Iliescu - "o noua figura" a PSD
Ion Iliescu a declarat aseara, dupa ce a reprimit carnetul de membru al PSD ca, la cei 75 de ani ai sai, se vedea indreptandu-se spre activitati mai usoare, de pilda sa scrie carti si sa citeasca: "Voiam sa evit sa fac parte din structuri executive. Dar e o situatie dificila (pentru PSD -n.n.). Mi-am asumat sarcina sa pun umarul la reconstituirea PSD ca un partid modern, european". Iliescu a reamintiti faptul ca este unul dintre fondatorii partidului, pe care l-a parasit o vreme intrucat a mers la Cotroceni. L-a reluat in 1996, cand PSD pierduse alegerile si l-a dus ppre victoria din 2000. Ultimile alegeri au reprezentat din nou "un esec in plan politic, desi PSD a avut cel mai mare scor la alegeri". Acest lucru, a spus Iliescu, l-a determinat sa intervina. El a mai spus ca reprezinta in PSD "o figura noua", pentru ca nu a facut parte din partid in ultimii ani. El s-a refert aici la mai multe cereri ale unor lideri PSD de "reinoire" a partidului.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri