Politică

Disensiunile politice lasa institutiile publice cu "gauri" in conducere

Disensiunile politice lasa institutiile publice cu "gauri" in conducere

Parlamentarii au numit sefii de la TVR si Consiliului National al Audiovizualului, dar au lasat nelamurita situatia de la CNVM

13.09.2007, 18:18 17

Lipsa unei majoritati clare in Legislativ pune in dificultate activitatea institutiilor aflate in subordinea parlamentarilor, pentru ca partidele nu reusesc sa-si imparta locurile din Consiliile de Administratie.
Astfel, institutii precum Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Societatea Romana de Televiziune sau Serviciul de Informatii Externe au functionat lungi perioade vaduvite de o conducere completa.
Locurile in Consiliile de Administratie sau in conducerea unor institutii publice aflate in subordinea Parla-mentului sunt impartite potrivit algorit-mului parlamentar, insa majoritatea fluctuanta din ultimele luni face nego-cierea imposibila.
Situatia este complicata la CNVM, unde mandatul actualului presedinte al Comisiei, Gabriela Anghelache, sus-tinuta de PSD, a expirat din luna iunie a anului trecut, insa el a fost prelungit in repetate randuri. Situatia se repeta si in cazul comisarului Ileana Agalopol, care a fost propusa in comisie de PD.
Insa cele doua locuri vacante sunt disputate de patru partide: PSD, PNL, PD si PC, fara ca de anul trecut sa se ajunga la consens. Conducerea comisiei va functiona in provizorat pana la sfarsitul lui octombrie, cand va expira ultima prelungire a mandatului lui Anghelache. Gabriel Chetreanu, pro-pus de PRM in CNVM, a fost reconfirmat in functie ieri, insa pozitia lui nu a fost pusa in discutie de celelalte partide.
In aceeasi sedinta a parlamentului a fost reconfirmat fara probleme si repre-zentantul UDMR in Comisia de Supra-veghere a Asigurarilor, Albin Biro.
Ieri, Parlamentul l-a validat in functia de presedinte al Societatii Ro-mane de Televiziune pe reprezentantul PSD Alexandru Sassu, insa candidatii propusi de PD si de Presedintie in Consiliul de Administratie mai au de asteptat pentru a-si prelua mandatele. Si asta pentru ca liderii grupurilor parlamentare nu au reusit sa se inteleaga asupra modalitatii de vot a acestora. Candidatul PD Alexandru Lazescu primise aviz favorabil de la comisiile de specialite la audierea din vara, in timp ce candidatul Presedintiei Catalin Avramescu primise aviz negativ, majoritatea PSD - PNL -UDMR argumentand ca din aceasta cauza cei doi trebuie sa figureze pe buletine de vot separate. Drept urmare, parlamentarii PD si PLD, care au cerut validarea lor pe o lista comuna, pentru a evita respingerea lui Avramescu, s-au retras de la lucrari, argumentand ca majoritatea "322" impotriva presedintelui Traian Basescu si a democratilor isi arata din nou coltii.
Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a spus ca, pana la urmatoarea sedinta, va vorbi cu Basescu si ii va explica ca, din cauza afirmatiilor pe care le-a facut, Catalin Avramescu nu va primi vreodata votul Parlamentului.
Avramescu a primit aviz negativ in comisiile parlamentare, dupa ce ii acuzase pe parlamentari de comporta-ment "fascistoid". "Sunt sigur ca presedintele va intelege si va desemna un alt candidat", a adaugat Vacaroiu.
In absenta democratilor, Sassu a trecut in unanimitate de sita Parlamentului, dupa trei luni de interimat la conducerea TVR, ca si noul presedinte al Consiliului National al Audiovizualului Rasvan Popescu (propus de PNL), iar reprezentantii PD au fost amanati sine-die.
Parlamentul stabilise prin hotarare in ultima sedinta a parlamentului din vara ca cei doi vor asigura interimar conducerea celor doua institutii, dupa mai multe randuri de negocieri esuate intre PNL si PSD pentru conducerea celor doua institutii, in conditiile in care cvorumul de sedinta era aproape imposibil de realizat pentru validarea acestora, din cauza absenteismului.
Pozitia de director al Serviciului de Informatii Externe este vacanta din primavara, cand Claudiu Saftoiu a demisionat ca urmare a audierii in comisia parlamentara de ancheta a presedintelui Traian Basescu. Seful statului are atributia de a-i propune pe directorii SRI si SIE, insa candidatii trebuie sa fie votati in Parlament. Insa o propunere din partea presedintelui pentru sefia SIE intarzie de aproape sase luni de zile si din cauza majoritatii ostile din Parlament. In toamna anului trecut, Basescu a obtinut sprijin de la PSD pentru Saftoiu, in schimbul pozitiei de director la Serviciul Roman de Informatii, care a fost cedata senatorului social-democrat George Maior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO