Politică

Doua poluri echilibrate de putere si doi pioni mici in Parlament

30.11.2004, 00:00 16

Rezultatele partiale, furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), indica un scor mult mai strans  intre principalele doua forte angrenate in lupta electorala, PSD+PUR si PNL-PD, decat o aratau duminica seara sondajele efectuate la iesirea de la urne.
Dupa numaratoarea a 50% dintre voturi, BEC a indicat ca, intre Adrian Nastase si Traian Basescu, diferenta era ieri de 4 procente - 38,9% la 34,8%. Diferenta dintre PSD+PUR si PNL-PD era de 2,5 procente - 34,8, la 32,3%.
PRM se situeaza pe pozitia a treia, avand un scor de 12,5%.
Numaratoarea indica o crestere importanta pentru UDMR, este cotat cu 8%, fata 5% cat obtinea, in mod obisnuit, in alegerile parlamentare. Avea maximum sapte dupa redistribuirea voturilor
Acestea sunt singurele forte politice care au trecut pragul parlamentar de 5% si vor fi reprezentate in viitorul Legislativ.


Votul pe regiuni
PSD+PUR au castigat Moldova si o parte dintre judetele din sud. Alianta s-a impus centrul si vestul tarii si in Bucuresti. UDMR este reprezentant masiv in regiunile maghiare, iar PRM este prezent aproape uniform in tara, cu usoare cresteri in unele judete din Transilvania.
PSD pare ca a recuperat ceea ce pierduse in alegerile locale in zona Moldovei. Este vorba, in primul rand, de Suceava si Bacau (adjudecat de PUR in alegerile din vara. Aici alianta cu PSD nu a functionat). PSD si PUR conduc in Suceava, Neamt, Bacau, Iasi, Vaslui, Botosani, Vrancea, Buzau si Bistrita. Candidatul prezidential, Adrian Nastase, pastreaza si el un avans in aceste judete.
Multe dintre aceste judete au fost castigate de PSD si in alegerile locale din vara.
PNL-PD conduc in Timis, Alba, Sibiu, Brasov, Arad, Cluj, Constanta, Maramures, Bihor si Bucuresti. Traian Basescu se afla in aceste judete pe primul loc. Alianta a avut un scor bun in aceste judete si in alegerile locale din vara.
UDMR conduce in judetele locuite de maghiari - Mures, Covasna, Satu Mare si Harghita.
Fata de alegerile de acum patru ani sunt modificari care arata un echilibru in raportul de forte din Parlament. Daca rezultatele finale nu vor fi cu mult diferite de cele partiale, PSD obtine cu doar 1-2 procente mai putin decat la alegerile din 2000. Dar PSD vine dupa patru ani de guvernare, guvernare care se presupune ca erodeaza un partid.
In ceea ce priveste cele doua partide, PNL si PD scorul de 32,5% cu care sunt creditate impreuna consacra Alianta drept o forta politica care va avea un cuvant greu de spus in viitoarea legislatura. Cele doua formatini au participat separat la alegerile din 2000 dupa ce guvernasera impreuna. Ambele au avut un scor  slab, au fost penalizate la vot. In urma cu un an, inainte de constituirea Aliantei, cele doua formatiuni abia atingeau in sondaje procente intre 10 si 14% fiecare. Iata-le acum revendicand capacitatea de a guverna.


PRM revine la bazinul electoral clasic
In privinta PRM, aceasta formatiune a revenit pe un fagas mai aproape de realitate, are in jur de 12 procente. In 2000, PRM obtinuse cel mai bun scor din istoria sa, 25%. A pierdut jumatate dintre sustinatori in ultimile alegeri. Are inca un scor mai bun ca in 1996, cand a beneficiat de 4,5% la alegerile parlamentare. Performanta de data trecuta tine mai mult de conjunctura. A acumulat, acum patru ani, nemultumirile celor care erau dezamagiti de instabilitatea politica a acelui ciclu legislativ. Analistii sunt de parere ca, astfel, PRM revine mai aproape de bazinul clasic electoral al unei formatiuni considerate nationaliste. Baleiajele de discurs nu au fost luate in considerare de catre electori.
O evolutie interesanta - neconsemnata vreodata - o are UDMR, o formatiune care este curtata de principalele doua formatiuni, pentru a ajunge la o intelegere.
Marea temere a liderilor Uniunii, dar si a analistilor, a fost ca UDMR nu va trece pragul parlamentar de 5%, ceea ce ar fi complicat si mai mult ecuatia postelectorala.
Au existat chiar sondaje de opinie care creditau Uniunea cu un scor sub 5%. Iata ca, potrivit rezultatelor partiale, UDMR a obtinut in jur de opt procente, ceea ce ii va conferi si mai multa greutate in, probabil, viitoarele negocieri, pentru realizarea unei majoritati.
Rezultatele alegerilor nu mai pot fi schimbate cu mult de voturile care vor fi redistribuite. Pentru ca, fata de alti ani, cand partidele parlamentare isi imparteau in jur de 20% din voturile partidelor care nu atingeau pragul parlamentar, in aceste alegeri procentul este mult mai mic. Ar fi in jur de sapte procente care vor fi redistribuite, proportional cu scorul obtinut de cele patru partide care au trecut pragul parlamentar.
Asadar, nici PSD+PUR si nici PNL-PD nu se pot astepta, la reimpartire, la mai mult de doua trei procente. Ipoteza ca nici unul dintre cele doua blocuri sa nu atinga majoritatea de 51%, (chiar daca se aliaza cu UDMR) trebuie privita de acum ca o realiate.
In cazul in care cele doua blocuri politice isi vor disputa autoritatea si puterea prin intermediul institutiilor pe care le vor reprezenta - fie ca vor forma guvernul, majoritatea parlametara sau va fi coabitare, am putea asista si la un efect negativ. Mediul de afaceri este sensibil la tot ce ar putea fi perceput ca fiind instabilitate politica, tensiuni intre fortele politice, indiferent care vor fi cele care se vor afla la putere.


Adrian Nastase, la ora 19.15
Dupa anuntarea, aseara, a rezultatelor partiale ale alegerilor Adrian Nastase s-a declarat castigator.
"Dupa anuntul oficial ale rezultatelor de catre Biroul Electoral Central, probabil manie astazi  - n.n.), Uniunea PSD+PUR va incepe consultarile pentru constituirea unei majoritati parlamentare.  Despre structura Guvernului vom vorbi dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale, din 12 decembrie. Actualul Guvern ca continua sa functioneze, am convocat maine o sedinta de guvern. Vom avea o continuitate, vom continua sa lucram si am convingerea ca la 17 decembrie Consiliul European va consfinti incheierea negocierilor de aderare cu Romania. Vrem sa continuam proiectele pe care le-am inceput pentru a avea o Romanie fara saracie si fara coruptie, o Romanie europeana".
Nastase i-a criticat pe liderii Aliantei care au vorbit despre fraude in alegeri si l-a citat in sprijinul sau pe  Ambasadorul OSCE, Stephen Nash, care a fost citat de premier cu afirmatia potrivit careia procesul electoral in Romania "pare sa fie consolidat."
"Au existat desigur si unele problema care vor fi rezolvate in limitele si in litera si spiritul legi. Dar nici una dintre ele nu a afectat corectitudinea alegerilor. Daca rezultaul dupa numararea a 70% dintre voturi se mentine inseamna ca exista o diferenta intre Uniunea PSD+PUR si Alianta PNL-PD de cel putin cinci procente. La 10 milioane de voturi acest lucru inseamna 500.000 de voturi in favoarea noastra. E foarte clar ca aceste voturi nu pot fi puse sub semnul intrebarii, asa cum s-a spus, din pacate de catre unii".
"O fuziune a PNL cu PD este inevitabila.  Nu exista drum de intoarcere in zona de centru-stanga pentru Traian Basescu. Singura sa posibilitate este de a merge inainte. Este de vazut cat de interesat este PNL. PD nu-si mai gaseste locul la centru stanga si probabil cei care gandeau asa vor dori sa se reorienteze, cei care vor centru stanga vor dori sa vina la noi, altii vor merge spre PNL".


Traian Basescu, la ora 19.30
"Orice constructie politica anuntata de un partid care nu are majoritate absoluta, adica 51% din voturi,  in aceste conditii, premergatoare alegerii presedintelui este un exercitiu de imagine." "Dupa 12 decembrie (data turului al doilea la prezidentaile) se va putea vorbi de un prim-ministru desemnat'. "Nu l-am desemnat pe Micea Geoana prim-ministru, nici nu puteam sa-l numesc pe unul pe care l-am batut cu 30 de procente la Bucuresti". ..."Sigur UDMR nu va stabili maine cu cine se aliaza".
"Cel mai toxic lucru pentru continuitate este contnuitatea in coruptie, mentinerea PSD pe verticala administrativa si alegerea lui Adrian Nastase presedinte. Adrian Nastase nu poate lupta impotriva sistemului corupt pe care l-a creat. Este captiv acestui sistem pe care l-a consolidat si l-a dus la politica de stat."
"Solutia este alegerea lui Traian Basescu presedinte pentru a trece la o lupta politica deschisa cu mafia politica din PSD... Am convingerea ca, daca nu pulverizezi mafia, oricata crestere economica ar fi, si este, saracia va fi o coordonata a Romaniei".
"Solicit romanilor un vot pentru schimbarea reala; nu prin care Ion Iliescu isi trimite inlocuitor la Cotroceni. Adrian Nastase ar fi un continuator al politicii lui Ion Iliescu si nici nu va fi la inaltimea modelului original".
"Fraudele au afectat scorul electoral cu trei pana la cinci procente. De aceea, in calitate de candidat la presedintie si de copresedinte al Aliantei D.A. voi solicita BEC confruntarea tuturor listelor suplimentare. Fraudele cu autobuzele si autocolantele se ridica la 300.000-350.000 de voturi. Nu vom sti sigur pentru cine ar fi fost acele voturi, dar trebuie sa-i punem capat acestei practici.... Orice evaluare a primului tur al alegerilor nu se poate face pana cand nu se depisteaza nivelul fraudei."
"Fuziunea PNL-PD nu este de actualitate. Nu este pana in 2008, pana cand functioneaza protocolul Aliantei D.A. ...Calin Popescu Tariceanu a dorit sa consolideze impresia ca nu sunt probleme in PNL si a dus la acest rationament, care este corect, dar nu este de actualitate." iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO