Politică

Drumul lui Adrian Nastase de la Karl Marx la Coca-Cola

03.11.2004, 00:00 158

Adrian Nastase si-a lansat ieri cartea autobiografica "Adrian Nastase, de la Karl Marx la Coca-Cola", in care sunt descrise momente din viata personala si politica a premierului.
Impartit in noua capitole, volumul - realizat pe baza unui dialog cu sociologul Alin Teodorescu - prezinta in ordine cronologica  anii copilariei, perioada de studentie, cariera politica precum si opiniile lui Adrian Nastase despre politica interna si externa. Se incheie cu multe fotografii din arhiva personala.
Volumul a fost lansata ieri la Universitatea Dimitrie Cantemir - unde Adrian Nastase este profesor - in prezenta presedintelui Ion Iliescu.
Ion Iliescu a spus ca a citit cartea intr-o seara. El a recomandat oamenilor politici sa scrie carti pentru ca opinile lor sa poata fi cunoscute si, eventual ,sa nasca dezbateri publice.
Adrian Nastase a explicat ratiunea aparitei unei astfel de carti, si de ce a ales titlul pe care l-a ales: "Este experienta de viata, pornind de la dezamagiri si lucruri ascunse comunicatelor de presa. Este vorba - asa cum se arata in titlu - despre o trecere brutala, dupa 1989, de la o anumita doctrina si ideologie de valori la consumul  - consumismul lipsit de spatiu axiologic - marcat printr-un produs (Coca-Cola - n.n.) care semnifica procesul globalizarii".
In dialogul sau cu Alin Teodorescu, Adrian Nastase marturiseste ca au fost momente in cariera sa politica in care s-a gandit sa renunte si sa-si dedice intregul timp activitatii la catedra.
"Destul de des si am avut cateva momente cand am fost aproape", spune premierul, raspunzand intrebarii daca a fost tentat sa renunte.
("A fost un moment, imi aduc aminte acum, in care am avut impresia unei atitudini incorecte.. "; "Din partea cui?"; "Din partea unor colegi in momentul in care se pregateau niste alegeri, niste jocuri, in zona povestii cu Melescanu. Dan Martian..."; "Atunci cand ati lipsit o saptamana din sediu?" "Da. ...)
Cea mai grea perioada a partidului pe care il conduce a fost reprezentata de pierderea alegerilor din 1996, isi aminteste Adrian Nastase: "Pentru noi a fost o mare surpriza, a fost un soc. Noi am crezut, pana la capat ca vom castiga alegerile".
A urmat o perioada grea, o schisma in partid - au plecat mai multi reprezentanti, in frunte cu Teodor Melescanu. Numai faptul ca te declarai de stanga reprezenta "o blasfemie.", spune premierul Adrian Nastase. El spune ca social democratia din Romania sufera din cauza mostenirii comuniste pentru ca putin inteleg ca social-democratia si comunismul sunt doua doctrine diferite.
Sunt amintite in carte multe alte evenimente din perioada de dupa revolutie - mineriadele, perioada formarii partidelor politice, intamplari din vremea in care Nastase a condus Ministerul Afacerilor Externe si Camera Deputatilor. Exista portrete ale unor oameni politici, iar premierul vorbeste de relatiile sale personale cu Ion Iliescu, Petre Roman, Corneliu Coposu, Theodor Stolojan, Silvio Berlusconi si alti lideri politici.
Nastase il considera pe Petre Roman "unul dintre oamenii cei mai talentati pentru politica externa pe care ii cunosc". Despre Theodor Stolojan spune ca "s-a purtat impecabil" in vremea in care lucrau in acelasi guvern."
"Aprecierea mea fata de Theodor Stolojan a ramas nestirbita", spune Nastase.
Mult mai mult insista Adrian Nastae pe relatia sa cu Ion Iliescu. Presedintele este omul de la care a invatat cel mai mult, afirma. Rugat sa comenteze personalitatea presedintelui, Nastase raspunde: "Intelept"
"Ceea ce m-a uimit pe mine la omul politic Ion Iliescu a fost capacitatea sa de a sta de vorba cu oricine...", continua Nastase. Desi au avut unele divergente colaborarea cu presedintele este cat se poate de normala, afirma autorul: "A existat mereu o armonie intre noi care ne-a facut sa colaboram foarte bine".
"Anii copilariei", "Figura tatalui" "Anii studentiei" "Pasiunea pentru arta", sunt subcapitole din carte in care Adrian Nastase isi aminteste de anii in care era inca tanar.
Intrebat daca a obtinut acordul companiei Coca-Cola pentru a-i folosi numele in lucrare, Adrian Nastase a precizat ca a discutat pe aceasta tema cu Alin Teodorescu care i-a explicat ca denumirea respectiva poate fi utilizata daca este vorba despre o formula devenita generica.
In literatura romana mai exista o lucrare care foloseste in titlu numele companiei americane - este vorba de lucrarea de specialitate "De la cucuta la Coca-Cola" a profesorului de literatura comparata, Dan Grigorescu, consacrata declinului postmodernismului. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO