Politică

Dupa concesii si racolari, PD a depus in final motiunea de cenzura

Dupa concesii si racolari, PD a depus in final motiunea de cenzura

Emil Boc, presedintele PD: Motiunea de cenzura are ca scop asumarea de catre premier a raspunderii pentru esecul la referendum.

05.06.2007, 19:19 15

PD a reusit finalmente sa depuna ieri la Parlament motiunea de cenzura impotriva guvernului Tariceanu. Aceasta va fi dezbatuta in sedinta de lunea viitoare a Parlamentului.
Daca motiunea este adoptata guvernul in frunte cu premierul este demis, dar dupa 1990 incoace niciun guvern nu a fost inlaturat prin motiune de cenzura. Aceasta este cea de-a doua motiune pe care premierul Calin Popescu-Tariceanu o infrunta de la instalarea sa in fruntea Guvernului - in urma alegerilor din noiembrie 2004 - prima fiind depusa de PSD, partid care acum nu sustine demersul democratilor.
PD a trebuit sa faca concesii pentru a putea strange semnaturile necesare (116). A trebuit sa-i primeasca in randurile sale pe deputatii Constantin Tudor (PC) si Nati Meir (independent, fost PRM) si se pregateste sa-l admita si pe fostul deputat PSD Catalin Buhaila, care ieri si-a anuntat demisia din partidul pe listele caruia a ajuns deputat. Cei trei au semnat alaturi de PD si PLD motiunea, dupa ce li s-a promis ca vor fi luati in calcul la alcatuirea viitoarelor liste electorale ale democratilor. Fara voturile lor PD nu ar fi avut cele 116 semnaturi pentru inregistrarea documentului.
Una dintre justificarile deputatului Constantin Tudor (fost PC pana ieri) este revelatoare pentru demersul democratilor: "Vreau sa fac politica la nivel mare". Controversatul deputat Nati Meir care are un dosar pe rolul justitiei intr-un caz de inselaciune si evaziune fiscala a avut si el justificarea sa: de doi ani si doua luni "stau pe tusa" - mai precis dupa ce a fost exclus din PRM dupa un conflict cu Corneliu Vadim Tudor. Boc a avut dificultati in a explica primirea in partid a lui Meir si s-a eschivat afirmand ca nu cunoaste problema. Meir a anuntat insa Parlamentul ca s-a inscris in Partidul Democrat. Cu cateva zile inainte el santajase practic PD, afirmand ca, daca liderii acestui partid nu vin la negocieri cu el, isi retrage semnatura de pe motiune. Rezultatul a fost primirea sa in PD.
Introducerea motiunii este importanta in masura in care va limpezi cum se raporteaza partidele la actualul guvern care nu are decat o sustinere parlamentara de 20%.
In mod normal, opozitia voteaza impotriva guvernului, iar puterea il apara. In aceasta logica guvernul actual nu ar avea nicio sansa in fata motiunii. Numai ca PSD, cel mai puternic partid parlamentar, a anuntat ca nu sustine motiunea. Este aici vorba despre o relatie pe care nici PNL, nici PSD nu o admit la nivel oficial. PSD nu doreste sa-i faca pe plac lui Basescu daramandu-l pe Tariceanu - cu atat mai mult cu cat motiunea se refera in cea mai mare parte la referendumul din 19 mai - si nici sa deschida calea spre anticipate.
In ultimele zile, atat la nivelul PNL, cat si la cel al PSD s-au facut presiuni asupra parlamentarilor pentru ca motiunea sa nu stranga semnaturile necesare si astfel sa nu se ajunga la situatia ca in urma votului pe motiune sa apara acuzatii de colaborare subterana.
Astfel, sub amenintarea excluderii din PSD, senatorul social-democrat Neculai Apostol care semnase initial motiunea si-a revizuit gestul. In acelasi mod a procedat si senatorul liberal Mihai Lupoi. Asa s-a intamplat ca motiunea a fost blocata la depunere de doua ori, saptamana trecuta, intrucat mai avea nevoie ba de o semnatura, ba de doua. In final motiunea a fost inregistrata cu 119 semnaturi din cele 116 necesare.
Pe lista celor care au semnat se afla si senatorul independent Ioan Talpes, apropiat candva al lui Ion Iliescu - consilier al sau si fost sef al Serviciului de Informatii Externe. In ultima vreme Talpes s-a apropiat de Traian Basescu, iar dupa referendumul pentru demiterea sa din functie seful statului chiar
i-a multumit fostului apropiat al lui Ion Iliescu pentru sustinerea pe care i-a acordat-o.
Motiunea are sanse reduse sa treaca, daca partidele nu-si schimba cumva opiniile in urmatoarea saptamana. O motiune de cenzura este adoptata cu votul a jumatate plus unul din numarul parlamentarilor, adica 335 de voturi. Or, avand dificultati in a strange semnaturile necesare (116) este foarte greu ca PD si PLD sa convinga inca pe atati parlamentari sa voteze in favoarea motiunii pentru a demite guvernul. Senatorul UDMR Puskas Balint explica: "A fost destul de greu pentru PD sa adune si semnaturile, sunt cativa parlamentari care si-au retras semnaturile si exista posibilitatea ca pana cand ajunge sa fie dezbatuta motiunea in plen si altii sa faca acelasi gest. In acest context, va fi destul de greu ca PD sa obtina sprijinul necesar in Parlament pentru ca motiunea sa fie adoptata".
Stiind aceste lucruri, liberalii s-au aratat ieri detasati. Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a spus ca motiunea este "binevenita", mentionand totodata ca liberalii vor negocia cu fiecare formatiune politica sustinerea Cabinetului Tariceanu.
Nici PD nu-si face multe iluzii. Potrivit unor surse din PD, citate de Mediafax, partidul simte ca "este in varful unui val de popularitate", iar in urma acestei motiuni democratii spera sa mai castige cateva procente in sondajele de opinie.
Emil Boc, seful PD, sustine insa ca nu doreste decat clarificari. Potrivit lui Boc, in urma motiunii de cenzura, PSD va trebui sa decida daca "este complice" cu actualul Guvern sau daca se situeaza in opozitie. Boc mai spune ca motiunea de cenzura are ca scop "asumarea de catre premier a raspunderii pentru esecul la referendumul pentru demiterea lui Basescu si destituirea celui mai neperformant si mai slab Guvern" de dupa 1989.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO