Politică

Dupa modelul minerilor, si parlamentarii vor salarii compensatorii din banii publici

04.02.2004, 00:00 11



Desi a fost blamat public si declarativ nici unul dintre partide nu l-a sustinut (probabil din ratiuni de imagine publica), noul Statul al parlamentarilor, proiect ce prevede drepturi speciale pentru senatori si deputati, inainteaza in semi-obscuritate in Parlament. Proiectul este sustinut de jumatate dintre parlamentari, din toate partidele politice. Ei sunt convinsi ca sustin "un proiect modern, adaptat la standardele europene". Inregistrat la forul legislativ in ultimele zile de lucru ale anului trecut, controversatul proiect urmeaza sa fie dezbatut in regim de urgenta, intr-o sedinta comuna a Parlamentului. Ca intrarea in vigoare a Statutului parlamentarilor este o graba o dovedeste precizarea din final: se aplica in trei zile de la publicarea lui in Monitorul Oficial.





Parlamentarii se compara cu muncitorii de la Republica



Una dintre cele mai scandaloase prevederi ale proiectului precizeaza ca daca dupa terminarea mandatului fostul parlamentar nu isi gaseste de lucru si nici nu se poate pensiona, are dreptul sa primeasca indemnizatie tranzitorie lunara indexabila. Asemenea unui disponibilizat. Mai precis, timp de maximum un an si jumatate, fostul parlamentar va primi indemnizatia pe care o primea lunar si in timpul mandatului de parlamentar. (Potrivit noului proiect aceasta va fi de 36 de milioane lunar) Multi dintre parlamentari considera firesc sa primeasca din bani publici indemnizatie chiar daca nu activeaza in Parlament. "De ce un muncitor de la Brasov ia salarii compensatorii, iar parlamentarii nu?" a fost replica deputatului PSD Aura Vasile. "Nu s-a gandit nimeni ca dintr-un salariu de parlamentar se intretine el, aici, precum si familia acasa", a fost singurul argument al Aurei Vasile.



Colegul sau de partid, deputatul Valeriu Zgonea si el sustinator, spune ca "proiectul in sine este benefic" si este de acord cu "80% din continut". Alta formatiune, aceeasi convingere. Deputatul Marton Arpad, UDMR, sustine ca prevederile proiectului sunt "normale" si a facut tot felul de adunari si scaderi pentru a demonstra ca pensiile pe care le-ar primi parlamentarii ar fi juste.



Opiniile celor trei deputati nu sunt izolate. Proiectul este sustinut de 236 de deputati, aproape jumatate din totalul parlamentarilor, reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare. Cea mai mare parte dintre semnatari sunt parlamentari ai PSD. Desi, oficial partidul de guvernamant s-a desolidarizat de controversatul proiect, acesta inainteaza in Parlament exact prin sustinerea parlamentarilor acestui partid.





Pensii speciale si prime de Craciun



Daca noul statul al parlamentarilor va intra in vigoare(si am miza gresit pe un esec) senatorii si deputatii vor primi pensii speciale, dintr-un fond separat de cel public, gestionat de fiecare Camera in parte. Cei mai avantajati vor fi cei care au parcurs trei mandate intrucat vor avea pensie de 45% din indemnizatia de parlamentar. Cei cu doua legislaturi vor lua 40% iar cei cu un singur mandat 35%. Contributia lunara a fiecarui parlamentar la acest fond special este de 5% din indemnizatie. Chiar daca proiectul a fost initiat pe ultima suta de metri a mandatului, inclusiv parlamentarii din aceasta legislatura pot avea pensii speciale daca platesc contributia pentru perioada 2000-2004. Asa cum era de asteptat, pensia parlamentarilor ar urma sa aiba un regim special intrucat proiectul precizeaza ca ea se va indexa odata cu indemnizatia de parlamentar.



Pe langa pensiile speciale, parlamentarii s-au gandit sa-si acorde si alte privilegii: suma forfetara egala cu indemnizatia pe o luna, cazare gratuita pentru parlamentarii din provincie, diurna pentru cei care merg in teritoriu (desi aceasta face parte din obligatiile oricarui ales). Parlamentarii vor mai beneficia de deconturi la benzina si rambursarea taxelor postale, fond de protocol, transport gratuit pe liniile aeriene si CFR.



La sfarsitul fiecarui an, senatorii si deputatii vor primi o prima a carei suma va fi stabilita de conducerea Camerei Deputatilor si Senatului.



Dar pentru ca avantajele sa se faca simtite imediat, controversatul proiect mentioneaza ca din ianuarie 2004 indemnizatia senatorilor si deputatilor va creste cu 10%. In aceste conditii, presedintii celor doua Camere vor avea o indemnizatie lunara de 45 de milioane de lei, vicepresedintii 40 de milioane iar parlamentarii fara functii de conducere 36 de milioane.



Pentru ca acest proiect este unul special va avea un regim de adoptare pe masura. El va fi discutat in comun de Camera Deputatilor si Senat si va avea un traseu legislativ rapid. Sustinerea ferventa a acestui proiect dovedeste mentalitatea majoritatii parlamentarilor: faptul ca am fost ales macar o data ma legitimeaza sa-si decid, eu insumi, dar din bani publici, privilegii. Chit ca, prin prestatia politica mi-am semnat singur "disponibilizarea".
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels