Politică

Economia a capatat rezistenta fata de schimbarile politice

Economia a capatat rezistenta fata de schimbarile politice

Seful guvernului spune ca nu comenteaza motiunea PSD pana nu o vede cu ochii lui

17.08.2007, 19:52 18

"Evident ca economicul este - ne place sau nu - legat de politic. Daca, de pilda, se renunta la cota fixa de impozitare se produc perturbari in economie. Pe de alta parte, trebuie sa observam ca 70% din PIB provine din sectorul privat. Or, afacerile in mediul privat sunt conduse dupa alte criterii decat cele din zona politica. Situatiile companiilor nu sunt determinate de culoarea politica a guvernului. In timp, sistemul economic a capatat rezistenta fata de schimbarile politice", afirma Cristian Parvan, director executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Parvan admite ca, daca se schimba guvernul, privatizarile ar putea avea de suferit (mai ales in domeniul energetic), lucru care va jena afacerile, dar in celelalte domenii nu vor fi resimtite schimbari majore decat in masura in care sistemul fiscal va fi dat peste cap.
PSD a anuntat la mijlocul saptamanii depunerea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Tariceanu si a explicat ca doreste sa revina la guvernare. PSD este un adversar al cotei unice si este posibil ca, odata ajuns la Palatul Victoria, sa o elimine in favoare cotei progresive de impozitare, intrucat crede ca actuala filosofie fiscala nu sta in picioare.
Liviu Voinea de la Grupul de Economie Aplicata crede ca orice guvern ar veni adevarul pe care trebuie sa-l inteleaga este ca, intr-adevar, filosofia fiscala trebuie schimbata (intr-un sens sau altul), intrucat economia a acumulat o serie de dezechilibre.
"Politica fiscala actuala nu mai face fata. Deficitul bugetar si deficitul de cont curent sunt foarte mari, preturile administrate nu s-au liberalizat, ceea ce a condus la dezechilibre in economie. Avem o politica liberala cand este vorba despre afaceri si o politica social-democrata cand este vorba despre protectie sociala", afirma Voinea.
Or, crede el, pericolul - care are legatura si cu decizia politica - vine tocmai de aici: "Nu cred ca investitorii straini se uita neaparat la ce face guvernul si clasa politica. Cand investesc, ei se uita la indicatorii unei economii".
Ultima disputa politica a plecat tocmai de la realitatea ilustrata mai sus. La presiunea PSD, Guvernul a acceptat legea de majorare a pensiilor si apoi si-a arogat meritul acestei masuri spre disperarea social-democratilor care au decis sa-l pedepseasca pe Tariceanu.
Majorarea pensiilor (care presupune un efort suplimentar de 2 mld. euro anual) a fost criticata de economisti nu pentru ca masura nu ar fi fost necesara, ci pentru ca a fost luata fara a exista surse explicite de finantare. Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian spune ca are bani. Insa Voinea crede ca "bugetul lui Vosganian" va face ca deficitul bugetar sa depaseasca 4% din PIB anul viitor, adica cu mult peste ceea ce permite Tratatul de la Maastricht (3% din PIB).
Parvan aduce si el in discutie acest aspect, dar dintr-un alt unghi. El crede ca tocmai rigorile impuse de Uniunea Europeana, de pilda chiar prin Tratatul de la Maastricht, va impiedica derapajele, indiferent de ce guvern se va afla la Palatul Victoria. Altele sunt problemele Romaniei, spune el - de pilda faptul ca se observa un deficit acut de forta de munca calificata, faptul ca seceta ar putea conduce la diminuarea PIB cu 1-2%, faptul ca nu se stie cum vor evolua pietele energetice mondiale.
"Astfel de lucruri pot produce un mare soc si nu o decizie politica oarecare. Sigur, daca eram in Venezuela, unde Hugo Chavez nationalizeaza tot, era altceva", afirma Parvan.
Politicienii au continuat ieri disputa pe marginea motiunii anuntata de PSD. Premierul Tariceanu a refuzat sa comenteze, dar ministrul economiei Varujan Vosganian a declarat ca o motiune care va conduce la caderea guvernului ar avea ca efect imposibilitatea majorarii pensiilor, intrucat bugetul de stat pe 2008 va fi afectat, neputand fi adoptat inainte de februarie viitor.
El sustine ca acest lucru l-ar ajuta doar pe presedintele Traian Basescu si PD. Ministrul de resort afirma ca fundamentele motiunii, anuntate deja (nereflectarea cresterii economice in veniturile polulatiei si slaba absorbtie a fondurilor europene), nu sunt reale, intrucat veniturile oamenilor au crescut in timpul guvernarii de dreapta, iar despre rata de absorbtie a fondurilor europene nu se poate vorbi decat peste trei ani.
PSD si PD au facut front comun impotriva lui Vosganian. Presedintele PSD Mircea Geoana a calificat drept ridicol argumentul lui Varujan Vosganian: "Indiferent ce ar spune liberalii despre pensiile din Romania, exista o lege promulgata in acest sens, care trebuie aplicata indiferent cine se afla la guvernare".
Punctul de vedere al PSD a fost sustinut si de PD (care, potrivit unor surse din partid, va vota pentru demiterea guvernului). Fostul ministru al muncii Gheorghe Barbu afirma ca pensiile vor fi majorate pentru ca toate partidele au votat "pentru".
"Niciun partid care va veni la putere nu va putea sa amane sau sa anuleze aceasta lege. Aplicarea acestei legi nu este in pericol", a sustinut Barbu.
Totusi, indiferent ce spune legea, sumele pentru majorarea pensiilor trebuie prevazute (si evident votate in Parlament) si in legea bugetului. Daca adoptarea bugetului este amanata, automat majorarea pensiilor este amanata pentru ca se va merge in continuare cu bugetul din 2007 care nu prevede majorari in cuantumul consemnat in lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO