Politică

Este normal ca Vacaroiu si Nastase sa fie schimbati, crede Basescu

28.10.2005, 19:38 12

Ceea ce s-a intamplat in Parlament in lunile din urma a dovedit ca echilibrul de forte este de natura sa blocheze activitatea institutiei, drept urmare alegerile anticipate erau singurele in masura sa rezolve criza. Dar momentul a fost pierdut, iar prioritatea trebuie sa fie acum respectarea angajamentelor fata de Uniunea Europeana, in perspectiva viitoarei evaluari din aprilie, afirma presedintele Traian Basescu.

"Acest moment a fost pierdut, suntem in perioada de sase luni dintre cele doua rapoarte ale Comisiei Europene, cand se va decide daca se aplica sau nu clauza de salvgardare. In acest moment nimic nu mai poate fi prioritar, nici macar realizarea unei majoritati parlamentare, in raport cu pregatirea in vederea unei bune evaluari in aprilie", a declarat Traian Basescu, intr-un interviu la BBC.

Presedintele s-a aflat ieri la Londra unde a participat la reuniunea informala a sefilor de state si de guverne din UE, care a avut loc la numai doua zile dupa publicarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene pentru Romania si Bulgaria.

In doua interviuri, pentru BBC si CNN, presedintele a apreciat raportul drept unul corect si a dezvaluit o parte dintre temerile de dinaintea aparitiei acestuia.

"Pana la un moment dat, noi ne-am temut ca, din pricina dezbaterilor care au loc in sanul UE, va fi adoptata solutia politica de a nu se prezenta progresele inregistrate in ultimele luni de catre Romania", a spus Basescu la CNN, pentru ca in celalalt interviu, la BBC, sa aprecieze ca drept foarte buna prestatia Guvernului Tariceanu: "Guvernul Tariceanu a reusit sa scoata Romania din groapa in care il bagase PSD-ul. Ineficienta guvernarii lor ne-a adus la un acord cu o clauza de salvgardare extrem de usor de aplicat. Ati vazut ca raportul mentioneaza progresele neprevazut de mari facute de Romania".



De ce trebuie schimbati cei doi

Referindu-se la blocajul parlamentar din ultima luna si jumatate, Basescu a spus ca nimic nu mai impiedica acum schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, in urma amendarii regulamentelor de functionare a celor doua Camere.

"Este normal ca majoritatea sa aiba presedintia celor doua Camere. Sigur, Constitutia prevede un mandat de patru ani pentru presedintii celor doua Camere, asa cum spune si un mandat de cinci ani pentru presedintele Romaniei", a spus seful statului.

Insa a facut o precizare: Daca pentru presedintele Romaniei exista procedura de intrerupere a mandatului, prin vointa electoratului, si pentru presedintii celor doua Camere trebuie sa existe procedura de revocare.

"Ei ar fi singurii care, afirma ei, sunt singurii de neschimbat in tara asta", a declarat la BBC presedintele Basescu.



Romania la summit-ul UE

Romania, prin presedintele Traian Basescu, a participat ieri pentru a doua oara in calitate de tara in curs de aderare la lucrarile reuniunii informale a liderilor europeni desfasurata la Hampton Court, in apropierea Londrei. Potrivit Tratatului de Aderare, Romania este reprezentata cu statut de observator in cadrul tuturor forurilor europene, de la Consiliu si pana la Parlamentul European. Summit-ul informal de la Hampton Court a fost gandit de presedintia britanica a Uniunii Europene drept un prilej de dezbatere asupra viitorului Europei in conditiile globalizarii si ale concurentei tot mai accentuate a nord-americanilor si a economiilor asiatice emergente. Premierul britanic, Tony Blair, spera ca aceasta reuniune sa ofere anumite clarificari in privinta prioritatilor de dezvoltare ale UE, care sa faca posibila in viitorul apropiat adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013. (Mihnea Anastasiu)

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO